Омбудсманът: Отказват да прилагат водните помощи

Било задължение на институциите
24 мар 2023 10:00, Росен Стойчев
15
Омбудсманът: Отказват да прилагат водните помощи
Снимка: БГНЕС

Законът за ВиК предвижда възможност хората да получават водни помощи тогава, когато не могат да си платят водата. Това е възможност, при която те получават помощ в размер, съответстващ на месечния минимум на месец, което е близо 3 кубика. Макар, че има такъв текст в закона, институциите отказват да го прилагат.

Още по темата
Това заяви в студиото на БНТ  националният омбудсман Диана Ковачева.

"Съвсем скоро изпратих едно запитване до МТСП, в което попитах през м.г. колко души са получили водни помощи. Отговорът, който получих много ме озадачи, защото от него излиза, че министерството смята, че не е целесъобразно да се прилага текста на закона. Не разбирам като юрист как така при действащ закон, една институция, пък била тя и МТСП, отказва да приложи текста на закона. Интересното е, че не всички институции отказват да признаят, че има водни помощи. От КЕВР казват, че няма нужда да се безпокоят хората от цените на водата, защото има водни помощи, а от МТСП казват, че това не е целесъобразно да се прилага този текст", поясни Диана Ковачева - омбудсман на Република България.

Ковачева обясни какъв е редът за получаване на тези помощи: отива се в дирекцията за социално подпомагане, подава се молба - декларация и съответно се преценяват по критериите за социално слабите. Има жалби от граждани, които са провокирали омбудсмана да започне тази дискусия.


"Не мога да си представя, когато цената на водата е над 5 лева и когато м.г. тя поскъпна с близо 40% средно за страната, реално има хора, на които им спират водата, защото не могат да си я платят. Тяхно право е да си търсят правата. Не разбирам как е възможно да откажеш да прилагаш действащ текст в закон", допълни Диана Ковачева.

По думите ѝ тревожната тенденция е, че жалбите на гражданите нарастват. За 2022 г. писмените жалби, които са подадени до нея са над 15 000. Над 73 000 души са се обърнали към омбудсмана по телефона или са дошли лично в приемната. От там с близо 30% нарастват и препоръките, които е изпратила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Договори преди 1 година
Какви договори за сътрудничество има Омбудсманът, с кого и в какво точно си сътрудничат? Не е ли това средство за прикриване на нещо?
3
0
 
1
 
! Отговори
Народ от амеби преди 1 година
Когато въведоха международната здравна карта от европейският съюз три години поред поликлиниките и болниците отказваха да я приемат заради попълването на формуляри. ТРИ ГОДИНИ болниците отказваха златните яйца на кокошката ЕС а в същото време здравната каса плащаше луди пари за искове на болници за лечения в чужбина. Голям таралеж си вкара ЕС с приемането на к00чината в съюза, държава от третия свят просто няма място в клуба на богатите.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дават по 1 милиард на месец на фирмите за помощи за тока, но за 10-15 лева помощи на човек за вида не искат. Да се чудиш на акъла им.
1
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Напълно излишна Грозофила Кукунделова,наследничка на пчеличката Мая Манолова.Аман от калинки!!