Очакваме ли поскъпване на розовия домат

Има договори
25 мар 2023 16:50, Росен Стойчев
30
Очакваме ли поскъпване на розовия домат
Снимка: БГНЕС

Венцислав Петков от пазарджишкото село Мало Конаре е зеленчукопроизводителят, създал у нас уникалния сорт домати „Розова мечта“.

Още по темата
Първият разсад за новата реколта вече е заложен в оранжериите. Казва, че по-вкусен домат от розовия няма, съобщи Нова.

Напук на всеобщата криза, Петков успява да се справи с предизвикателствата на настоящата действителност. Оранжериите му не са отопляеми, затова не усеща кризата с енергоносителите. Но пък растящите разходи за отглеждане оскъпяват производството. Сметките на Петков показват, че през това лято при всички случаи ще има промяна в цената на розовите домати.

„Първата цена ще бъде около 4 лева. Имаме два варианта на оценяване на продукцията: всеки понеделник да сверяваме часовниците с тържището в София - „Слатина“ или „Дружба“, или а се подпише договор за твърда цена от 3.50 или 4 лева с ДДС и да работим така цяла година”, предлага производителят.

Той споделя също, че едва 20% от доматите, които произвежда в оранжериите си, отиват за българския пазар. Останалите 80 на сто изнася. Без да чака помощта на държавата, сам си е намерил външен пазар. Цялата реколта тази година ще замине за Великобритания, където е сключил договор с голяма търговска верига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: очаквапазардомати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Тез розови домати кой ги мама разклати :)))