Банки докладват на НАП за трансгранични преводи от догодина

Ще се подава информация за лица, получили 25 или повече плащания за тримесечие
30 мар 2023 10:49, Анисия Иванова
26
Банки докладват на НАП за трансгранични преводи от догодина
Снимка: Pixabay

Банки, дружества за електронни пари и други доставчици на платежни услужи са задължени да подават данни в НАП за обработените от тях трансгранични плащания, за което е необходимо да водят електронен регистър, съобщиха от приходната агенция. Това предвиждат промените в Закона за ДДС, обнародвани в Държавен вестник на 23 декември 2022 г., които ще влязат в сила от 1 януари 2024 г.

Целта на новите правила за събиране и отчитане на данни за трансгранични плащания, свързани с електронната търговия и въвеждането на някои изисквания за доставчиците на платежни услуги, е да се противодейства на измамите с ДДС при онлайн продажбите и да бъдат идентифицирани продавачите в интернет.

Доставчиците на платежни услуги трябва да вписват в регистъра информация за лицата, които са получили 25 или повече трансгранични плащания за тримесечие, по-конкретно: данни за местонахождението и името на получателя на плащането, номер по ДДС или друг данъчен номер, дата, час, сумата и валутата на трансграничното плащане и други, съобщава "Труд".

Информация за паричния поток НАП ще събира и обобщава и от доставчиците на платежни услуги, обслужващи платци, когато плащанията са наредени към получатели в трета страна, уточняват от приходната агенция.

Данните за трансграничните плащания ще се отчитат на всеки три месеца, като информация за тях ще се подава към НАП в месеца, следващ тримесечието, за което се отнасят. Първото отчитане е за периода януари-март 2024 г. и следва да се направи от 1 до 30 април 2024 г., напомнят от приходната агенция.   

Обобщените данни от регистъра, подадени в НАП, ще бъдат изпращани към Централната електронна система с информация за плащанията (CESOP), където ще бъдат обработвани и съхранявани на ниво Европейска комисия.

Подробна информация за новите правила е публикувана в сайта НАП, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефони: 0700 18 700,  02/ 9859 68 01 и имейл infocenter@nra.bg.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоеа и при соца го нямаше!
16
0
 
2
 
! Отговори
Испанеца преди 2 месеца
До Анонимен То понеже револют няма айбан . Това че са ти турили едно приложение накрая , не значи че е нещо по различно от банкова сметка .
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ще ми хванат опинците. Револют не могат да следят.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Здравей тирания.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Асан Ако са по банкова сметка, не се докладва. Но пък НАП може да поиска извлечение за години назад по всяко едно време. Банките също са длъжни да докладват при съмнение за пране на пари или сметка на мулета, което общо взето е при частните лица да ти се съберат много преводи за кратко време входящи. Преводите през наложен платеж, пощенски записи и т.н. като цяло от няколко години май въведоха да се следят и бая хора бяха изненадани с "честитки" за недеклариран доход от емаг и подобни.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 13Смисълът е да мачкат обикновените хора и независимите семейни бизнеси. Ясно е, че големите играчи това не ги лови.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези рекетьори от НАП щe ми пръднат на ***. Не стига, че им внасям свежи пари в умрелата икономика, не стига, че тези пари после им генерират приход при всяко завъртане, не стига, че банката ме дере на всяка трансакция, ами искат допълнително да бъркат с л**няна си ръчичка в чуждата паница. Айде марш, *** мръсни.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тогава фирмите ще си правят офшорни сметки в данъчно облекчени страни, транзакциите ще отиват директно към тях и в края на всеки месец ще си правят вътрешнофирмен превод към БГ с обща сума, която вече не е от продажби и ддс е заобиколено. И какъв беше смисъла на това упражнение?
9
0
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 2 месеца
Повече от 25 ?? Кой прави повече от 25 превода на три месеца . Ако си в чужбина си имаш местен айбан и местна карта . Ако пращаш пари за България - надали ще правиш повече от един на месец .
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НАП "Данък клозетен напън", кога да очакваме?
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Даньк дишане след изборите ли да очакваме
6
0
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
Гласи се даньк и за преводи кьм майките и бащите на децата в чужбина от истрадала бьлгария
5
1
 
19
 
! Отговори
пена преди 2 месеца
За какво ДДС бълнуват НАП при трансгранични плащания? ДДС се плаща в държавата, в която е направена продажбата...
4
0
 
36
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 2 месеца
За НАП всички освен техните хора и връзкарите са с незаконни пари.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще се подава информация за физически лица, юридически лица или и за едните и за другите, получили 25 или повече плащания за тримесечие?
2
1
 
17
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
А за вътрешни преводи докладват ли :)))
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демек,бързайте да си направите преводите сега,че догодина ще бъде късно.