Експерт: Затварянето на ТЕЦ-овете е катастрофа за България

На българската енергетика се крепи цяла Югоизточна Европа
31 мар 2023 22:01, Анисия Иванова
37
Експерт: Затварянето на ТЕЦ-овете е катастрофа за България
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Европейската комисия е като танкер. Като навиеш кормилото на ляво, завива и след около месец сменя курса. Планът за възстановяване и устойчивост имаше някакъв хоризонт. Ние вече усвоихме някакви средства. Само за миналата година българската държавна енергетика е спечелила 4 млрд. евро благодарение на работата на въглищните централи", заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него това са колосални пари и ако затворим въглищните централи, ще загубим.

"По-добре е да си работят. Колосална глупост беше предишното редовно правителство да допусне в Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат записани такива критерии. Те ги измислиха и вкараха, и доведоха до тази ситуации. Категорично трябва да заявим, че ако затворим част от ТЕЦ-овете си изпадаме в енергийна криза, която няма решение. Не само ние, а целият регион - Югоизточна Европа", посочи Куюмджиев.

Пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт отбеляза, че върху българската енергетика се крепи цяла Югоизточна Европа - Италия, Албания, Черна гора, Македония, Северна Гърция, Сърбия и Турция.

"Ако нашите ТЕЦ-ове спрат, всичко това угасва. Ако се инвестират няколко допълнителни милиарда в създаване на нови връзки, например между Унгария и Австрия, между Сърбия и Хърватия, но това е въпрос на много пари - не виждам как ще стане", каза още гостът.

По думите му стратегически може да се реши проблемът. "Ако бяха запазени предишните срокове за затваряне на ТЕЦ-овете - 2038 г., можехме да се впишем в затварянето и да съвпадне с пускането на новите блокове и да ги заместят. В България около 50% от електроенергията се произвежда от въглищни централи", категоричен е Куюмджиев.

Той обобщи два въпроса, чиито отговори все още няма. "EDF или "Фраматум" ще използва ли вече доставеното оборудване? Опасявам се, че не могат да го използват, защото не го познават. Идва вторият въпрос - какво ще правим с оборудването?", попита експертът и допълни, че подкрепя решението, че трябва да бъдат строени четири блока.

"Най-малкото, което трябва да се направи, е търг. Съществуващото оборудване на "Белене" трябва да бъде внедрено в новата централа", смята Куюмджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хаха Първите 4 блока на Козлодуй са предвидени за по 30 горивни цикъла. Т.е. много трудно е можело да се застъпят с АЕЦ Белене. А и повече от 2 блока в Белене никога не са предвиждани. Голям фантазьор си
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супееф! Закривайте ги! Ще е донре, защото масово ще поветинеят земите, а след като запопне да запада и държавата, няма да имаме проблем с охраняването им, защото просто ще избием проблемните. Какво мислите за глупавите закони, според които жаллкият живот на лрадец е по-важен от частната собственост? Аз ги мисля за ужасни и антипазарни!!
9
3
 
17
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Точно когато герб ни бе затворил по домовете като животни , баце договаряше зелената сделка и затварянето на тецовете има статии документи там ясно се вижда
8
3
 
11
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Носи се объркали - затварянията ги договори Тиквата - или по-точно е да се каже, че Меркел така му нареди.
7
1
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Затваряйте Печките, спирайте тока да няма Нет и да започват да скачат от терасите.
6
2
 
13
 
! Отговори
Герб преди 1 година
Герб подписа зелената сделка с която бацо много се хвалиКаквото нареди големият шеф е казвал неведньж баце
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все още е студено, а вече ТЕЦ Марица Изток 2 работи само на 25% от мощността си. Верно е, за една седмица през големите студове работеше на 100%.
4
11
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Господин експерта явно не е наясно защо са построени тези тецове! Построили са ги комунистите като временно решение което да задоволи нуждите от ток докато бъде построена и втората АЕЦ в Белене! Планът е бил да имаме 2 АЕЦ с общо 12 работещи реактора. Тогава е трябвало да бъдат затворени тецовете. Те никога не са планирани да работят до 2023, пък камоли до 2040г.. Сега като се провалихме със стратегията за втори АЕЦ ще дишаме мръсния въздух и ще рушим природата да копаем въглища.
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като включихме и заплащането за емисии и до 5 години тецовете ще ни теглят само надолу. Ще трябва държавата да ги субсидира ако иска да работят. Ама като знам каква корупция е, като нищо ще стане. Знаем кои са собствениците на тецовете.
2
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незатварянето е още по голяма катастрофа. На година в БГ се харчат около 30 милиарда лева за лечение заради болести, предизвикани от замърсяване на въздуха от тези тецове.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще е катастрофа най-вече за Ковачки и Доган, а и за такива експерти на които им плащат да говорят глупости.