Забраняват графитите по сгради в София

Ще има глоби до 2000 лв.
5 апр 2023 12:58, Росен Стойчев
62
Забраняват графитите по сгради в София
Снимка: БГНЕС

Създават се нови правила срещу драскането по фасади в София.

На утрешното си заседание Столичният общински съвет ще приеме промени в Наредбата за обществения ред на територията на Столична община, с които се създават ясни правила срещу драскането по фасади, обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Столичната община.

Докладът е на председателя на СОС Георги Георгиев. Предложението е както за нови правила , така и за регулярни обходи, проверки на терен, включително и съставяне на актове за установяване на административно нарушение от служители на Столичния инспекторат.

Още по темата

Паралелно с това се въвеждат мерки за насърчаване на графити изкуството, чрез определяне на пространства и изграждане на стени за свободно изобразяване на графити на територията на София.


Създава се нов чл. 4а в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община:

Чл. 4а. (1) Забранява се драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на сгради, сгради на религиозни храмове, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане, включително и превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място.

 Местата, където е забранено драскането, рисуването и писането са:

-         фасадите на сгради

-         сгради на религиозни храмове

-         паметници, паметни плочи

-         огради, декоративни стени

-         други обществени сгради

-         коридори

-         подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане

-         превозните средства на обществения транспорт

-         както и на всяко друго, непредвидено за целта място.

Предложени са глоби в размер от 100 до 2 000 лв.Създава се процедура за изрисуване на фасада на сграда от графити артист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: градграфитиСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
модерни времена преди 1 година
Съмнявам се...............
44
1
 
3
 
! Отговори
А преди 1 година
Да не говорим влаковете на какво приличат!
43
0
 
5
 
! Отговори
Лучко преди 1 година
Тези, които бъдат заловени/ засега няма такива/ да драскат, да се осъждат по бързата процедура/ има и такива/- 90 работни дни да чисти драсканици в цялата столица +глоба от 3000 до 5000 лева/ пребоядисване и почистване на сградите. Лично аз не харесвам никакви графити по сгради и подлези, но щом общинарите ги харесват, да се издраскат всички общини в графити!
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те са били разрешени ли :)))
41
1
 
8
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Стенописът не е графит, а драсканица.
40
2
 
9
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
До АнонименМладите творци зографи редовно украсяват подлези със стенописи примерно "К.ур за Левски".
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кокерника, коч-инка изкуството "графити" тотално и отива, защо ще го забраняват?!
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На #***# изкуството "графити" тотално и отива. Защо ще го забраняват?!
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Графитите са изкуство и на доста места в града са наистина красиви и са с разрешение на СО. Хубаво, но масовите дарасканици не са графити, а някакви грозотии. Трябва да се даде поле за изява на младите творци на обществени събития, по западнали подлези, които да се освежат и така нататък.
36
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До hh /20/ Познавам жена, която беше разрешила на детето си да драска по една цяла стена в една от стаите в дома им. Всички й се чудехана акъл, но малкият имаше художествен усет, това личеше още тогава. После това семейство замина за САЩ и чухме от техни близки роднини, че това момче - вече тийнейджър, е приет в някакво много престижно средно училище по изобразително изкуство.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
N24 дава интересно предложение - когото хванат, да го накарат да чисти тези цапаници. Можем дори да обмислим предложение - заловеният да драска графити да бъде наказван с минимум един месец общественополезен труд, който да се състои в почистване на графити. Хванат ли същия човек втори път - два месеца да чисти. Хванат ли го трети път - да чисти три месеца, пък белким се откаже от това цапотене.
34
0
 
13
 
! Отговори
Хахах преди 1 година
Че те досега разрешени ли са били?
33
1
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
До dr. HausПодкрепям написаното. Всякакви знайни и незнайни "творци", представители на гето-съб-културата, са одраскали целия град. И всички трябва да им гледаме грозотиите. За мен освен глоба, трябва да има и обществено полезно наказание. Под кордон ремонтират вандалщините си за своя сметка.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ок, Локо Сф не е графит
31
0
 
15
 
! Отговори
Тито преди 1 година
Разгеле , сетиха се , а кога ще премахнат старите... ?! Центъра прилича на Кенсингтън - Филаделфия ( там живеят само дрогаджии и бедняци ) !!!
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам как са одраскали сградата на НДК-лошо ми става -там поне камери има - защо няма арестувани
29
0
 
22
 
! Отговори
dr. Haus преди 1 година
Ами, че то досега позволено ли беше? Това за мен е едно от най-противните неща в София заедно с контейнерите, разбитите тротоари и панелките с пустеещи междублокови пространства.
28
2
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Глобите трябва да почват от 10 000 лв + телесно наказание за "творците". Но какво да говорим, като самите общинари разрешиха по ел. таблата да се рисуват картинки, вместо предупрежденията за опасност...
27
3
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Участвам във фейсбук в една група "Гледката от моя прозорец". От цял свят публикуват какво се вижда от прозореца им. Не, няма такова чудо, хора, няма!. Май само един път от некъв супер западнал негр.о! квартал имаше една единична и това беше. Пакистан какви картини изкараха, Индия, срам да те хване направо от олющени и изпоцапани сгради
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На много места се появиха прекрасни графити. Дори с възрожденски "уклон". Толкова ли е трудно драскачите да надраскат нещо красиво, полезно и приятно за окото. А тъ.пите надписи да си деаскат у дома.