Държавата е дала половин милиард за избори

Това показва ново проучване
11 апр 2023 21:20, Росен Стойчев
59
Държавата е дала половин милиард за избори
Снимка: БГНЕС

Близо 500 милиона лева е дала държавата за избори за последните две години. За шест месеца - от вота през октомври до този преди седмица, парите, осигурени от централния бюджет, са със 17 милиона лева повече. Така вотът само за шест месеца е поскъпнал сериозно. А най-скъпите избори досега у нас, са тези 2 в 1 - през ноември 2021 година.

Предсрочните парламентарни избори от 2 април, последните засега, са стрували близо 87.7 млн. лв. А само шест месеца по-рано, за тези на 2 октомври 2022 година, държавата е дала близо 70.5 милиона лева, съобщи БНТ.

Най-скъпите избори обаче остават тези от 14 ноември 2021 година, когато наред с парламентарните, имахме и президентски в два тура. Така те ни струваха почти 123.8 милиона лева.

Още по темата

През 2021 година избори имаше и само няколко месеца по-рано през юли - тогава план-сметката на Министерския съвет е била за над 74 милиона лева, като в нея влязоха и допълнителни средства в размер на 11.1 милиона лева заради продължаващата епидемия.

На изборите на 4 април същата - 2021 година, когато имахме машинно и хартиено гласуване, държавата даде над 108 милиона и 840 хиляди лева. Причината за високата сметка беше това, че бяха купени машини за гласуване - за 43 милиона лева.

Три пъти по-скъпи избори само за няколко години - през 2017 година вотът е бил близо 30 милиона лева, а сега - почти 88 милиона. По-солената сметка сега е и заради възнагражденията на избирателните комисии. Така на последните избори председател на секция получи 250 лева, а член - 190 лв. За последните две години постоянно перо е и поддръжката на машини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: държававотрешение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИЕ СМЕ БОГАТИ БЕ,ИЗБОРИ,ИЗБОРИ..
39
0
 
1
 
! Отговори
Поли преди 1 година
До 46 пенсионерКаква детска градина,това са мошеници слуги на олигарси,каквото им наредат това правят.Потънали от зависимости
38
0
 
3
 
! Отговори
Петя преди 1 година
И кой е държавата ,гласувалите за шарлатаните,включително и копейковци знаят ли ,че това сме всички ние и,че този половин милиард е от нашия джоб ? Елементарни! Без умци!
37
0
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
благодарете на шарлатаните , те си мислят че да управляваш държава е като в детската градина - да получаваш винаги играчката която искаш .
36
0
 
1
 
! Отговори
М. Тачър преди 1 година
Демокрацията и свободата нямат цена. Не се става лесно свободен човек с гражданско съзнание. По-добре пет пъти да не допускаме безотговорни и корумпирани да се докопат до управлението, отколкото веднъж да позволим това на провалени ,,политици". Какво е по-добре: 500 млн. за избори или 5 млрд. окрадени и загубени?
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази година машини, догодина с пръстови отпечатъци. Още отсега пускаме инвестиции в мемета за "хартията". Излиза евтино папагалите да повтарят. После как ще ги одрусаме с нова обществена поръчка и да им вземем правата докато се мислят за свободни и модерни си е направо най-добрата комедия на всички времена. И добре се печели от нея.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази година половин милиард, догодина цял милиард.
33
0
 
0
 
! Отговори
Докато тука преди 1 година
Си чешате езиците,касичката на ГЕРБ -"Трейс Груп" прилапа нови 57млн.Този път за метрото Люлин-Обеля.Вече са получили над 10млрд от държавата А правите сметки за 500млн.
32
3
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Няма проблем.Да продължи до тоталното изритване на ББ от властта.
31
2
 
3
 
! Отговори
Недялко преди 1 година
Супер! Банкянското прасе даде 500 милиона на Пеевски и още толкова на Жоро Инса и онзи *** с прякор вълка, който скоро ще е оскубан вълк
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние събираме капачки...
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да вярвам на партията Възраждане като те предлагат да се върнем в миналото, а не представят никакакъв път към бъдещето. А истинските Възрожденци преди 200 и повече години са предлагали нещо ново и тогава изглеждащо като далечно бъдеще. И са били образовани. Говорили са по няколко езика. Бенковски е знаел например 5 езика. А Костадинов какво знае. Повтаря едни и същи мантри като Сидеров.
28
2
 
2
 
! Отговори
КОБА преди 1 година
БЕДНИ ПРОСТИ И ГЛАДНИ НО ГОРДИ
27
7
 
3
 
! Отговори
Ха,ха, преди 1 година
Когато Борисов свали правителството на ПП,си мислеше,че ще има 50%.Като е глупав ,да си носи последствията
26
8
 
4
 
! Отговори
Ами преди 1 година
ГЕРБ,ДПС и ИТН свалиха редовното правителство ,без да знаят какво ще правят след това.Сегс да си понесат отговорността и да правят правителство.Или да платят следващите избори.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще дава! Така е по закон. Всичко друго е диктатура.
24
0
 
6
 
! Отговори
кво ривете бе преди 1 година
подарихте си национални обекти печелещи милиони на разни "съюзници", купихте чертежи пак за милиони, раздадохте милиони на който Ви посочиха вашите партньори и приятели, подписвате и подарявате каквото и на когото ви кажат, сега ми ревете, че сте похарчили малко джобни пари и ви боли, че и тях не можахте да откраднете, жалки сте.
23
0
 
6
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Глеам едни шорошки урволетини, как беснеят по бнт.... Тая тв трябва се закрие... ===))) мед ми капе на сърцето, кат ги глеам, как се гърчат в предсмъртен грях шорошляците....
22
2
 
11
 
! Отговори
Избори до пп победа преди 1 година
Богата държава. Пп-тата пак ще ни пратят на избори. Да не ги плащат от джоба си, я. Докато не дойдат еднолично на власт, избори. Да се приеме закон още утре. Асенча и кирчо са сърдити на простия народ, който си позволява да не гласува за тях. Глоба за всеки, гласувал по друг начин.
21
1
 
9
 
! Отговори
Нане преди 1 година
А я да каже държавата, колко пари даде да хрантути укренските урво ляци.... ===)))