Българинът, който променя света със SpaceX

Орлин Велев е част от екипа на компанията
23 апр 2023 16:25, Росен Стойчев
50

Американската компания SpaceX може да изстреля отново прототипа на космическия си кораб Starship след месец или два, написа в Twitter основателят на компанията Илон Мъск. Българинът Орлин Велев - младши е инженер в компанията, е част и от екипа, разработващ най-мощната ракета, съобщи Bulgaria On AIR.

Орлин отива в Съединените американски щати още когато е бебе.

Eдно от световните събития, които приковаха вниманието ни през последните дни беше изстрелването на ракетата Starship. От втория път опит тя излетя, но 4 минути по-късно се взриви в небето над Бока Чика, Тексас.

Още по темата

В компанията SpaceX, която разработва най-мощната ракета в историята има и българин. Това е Орлин Велев - младши, който е едва 27-годишен, но от 6 години е част на екипа на Илон Мъск.

В Zoom се срещнахме с баща му - Орлин Велев-старши – професор от университета в Южна Каролина.

"Вечерта преди първия полет, той ми сподели, че е купил шампанско за неговия тим. Критерият за успех е излети ракетата", разказа Велев-старши.

Starship летя цели четири минути. "В SpaceX всичко се прави много динамично, изпитва се и се продължава, за да се постигне бърз успех", сподели още бащата на Орлин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не виждам нещо да се е променило, камо ли пък света." - Да, само дето имаме ракети, които се изтрелват, излитат совобождават товара си, връщат се и кацат обратно ...
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Британски учЕн - Да и виж къде сме днес, след малко не-толкова-успешният експеримент на братята Райт.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 - Лиспват му 30 кила мускулана маса, ръкав с татуси, странна прическа и сеслки дрехи купени от Пепко ...
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен би ме било срам да кажа, че работя за него..
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой му дава право на Мъск да разполага сателити над целия свят? Малко на шпионска работа ми прилича това. Не на последно място трови природата с космическите си глупости.. въздухът по света става все по-мръсен и годишно убива все повече хора.
40
1
 
2
 
! Отговори
Black River преди 1 година
Тя за това гръмнА...
39
2
 
3
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Успешно взривява ракети.
38
2
 
4
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 година
...Старшит летя цели 4 мин... феноменален успех развийш ли, малко по-добре са от братята Райт.
37
4
 
5
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 1 година
Първия път тъпата им ракета въобще не можа да излети, втория наистина имаше успех и напредък, излетя и се взриви на 3тата секунда. Стана на прах хаа вижте каква красота. Фоерверки си првят. Най скъпите фоерверки на планетата хии хи хи тъпири
36
2
 
3
 
! Отговори
Ха!? преди 1 година
Ааа..., затова ли всички опити до сега са неуспешни!? -)))))) Е, тгава нашия юнак наистина "променя" света..., с неговото участие в екипа , тази консерва скоро няма да полети! -))))))))))
35
3
 
3
 
! Отговори
Разбира се че .... преди 1 година
Промениха света ! Сега целия свят научи, че за нищо не стават.
34
2
 
5
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
СССР ! Те промениха света ощеи преди мнооого години. Дадоха на света и МКС международната космическа станция до която не могат да стигнат сега краварските клоуни
33
0
 
2
 
! Отговори
до виктория преди 1 година
,,, дълъг междуконтинентален полет до Марс ! бе вики , на кой континент е Марс ? мисли малко преди да натиснеш изпрати :)
32
2
 
4
 
! Отговори
Хааа ха ха преди 1 година
И тези клоуни били ходили на Луната хааа ха хааа. Те в космоса не могат да излязат без двигателите на СССР. Защо не сложите човек вътре де променящите света хаа ха ха мисиркииии те този сват го промениха едни други хора от най великата държава в света съществувала някога още прз 60те години. Сума ти пари за НИЩО
31
1
 
1
 
! Отговори
IT пенсионер преди 1 година
Аз така на майтап кандидатствах за една позиция за електронен инженер в Тесла - в Пало Алто Калифорния, минах видеоинтервю и ме поканиха на финално интервю в Калифорния на техни разноски, казаха че ако ме одобря ще вземам между 220000 и 280000 долара, но се отказах.
30
0
 
6
 
! Отговори
AAAAAAAAA преди 1 година
Да си го държат този българин там, че вземе нащо тук да взриви ако го пуснат насам
29
5
 
7
 
! Отговори
А бе кухи мисиркииии преди 1 година
Какво е праменил този българин като тъпата им ракета просъществува 3.50сек и се пръсна на прах ?! Да е.. маам ви тъпирска мисиркенска, не знам от къде ви събират такива идиотизми да драскате по цял ден.
28
1
 
4
 
! Отговори
Хъ преди 1 година
Добре че нямаше хора в тоз гърмящ варел койот гори кислород за една минута колкото всички коли в България за година не могат да изгорят
27
0
 
0
 
! Отговори
виктория преди 1 година
Вие бихте ли се качили на нестабилен,набързо моделиран и зрелищно тестван междупланетарен кораб?Хайде малко по сериозно не като децата да се радвате на фойерверки.Дано се получи в близко бъдеще! Аз съм по скоро разочарована, отколкото за поливане със шампанско!Напомня ми за Чаладжър и не ми е нито смешно,нито радостно!Ще летят хора на такива модели и трябва да са много стабилни и синхронно работещи ,двигателни системи за да понесът ,дълъг междуконтинентален полет до Марс!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19. И ти да направиш ракета и теб ще те оплюят и ще ти се смеят не се притеснявай. Не си ли чел Чудомир ?