Българинът, който променя света със SpaceX

Орлин Велев е част от екипа на компанията
23 апр 2023 16:25, Росен Стойчев
50

Американската компания SpaceX може да изстреля отново прототипа на космическия си кораб Starship след месец или два, написа в Twitter основателят на компанията Илон Мъск. Българинът Орлин Велев - младши е инженер в компанията, е част и от екипа, разработващ най-мощната ракета, съобщи Bulgaria On AIR.

Орлин отива в Съединените американски щати още когато е бебе.

Eдно от световните събития, които приковаха вниманието ни през последните дни беше изстрелването на ракетата Starship. От втория път опит тя излетя, но 4 минути по-късно се взриви в небето над Бока Чика, Тексас.

Още по темата

В компанията SpaceX, която разработва най-мощната ракета в историята има и българин. Това е Орлин Велев - младши, който е едва 27-годишен, но от 6 години е част на екипа на Илон Мъск.

В Zoom се срещнахме с баща му - Орлин Велев-старши – професор от университета в Южна Каролина.

"Вечерта преди първия полет, той ми сподели, че е купил шампанско за неговия тим. Критерият за успех е излети ракетата", разказа Велев-старши.

Starship летя цели четири минути. "В SpaceX всичко се прави много динамично, изпитва се и се продължава, за да се постигне бърз успех", сподели още бащата на Орлин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23. Каква "оптимална" конфигурация те гони ?
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двигателят РД-180 се използва в първия етап на ракетата "Атлас". Първият е доставен в САЩ през 1999 година. Общо в САЩ са изпратени 116 двигателя, а 89 от полетите на "Атлас" са изпълнени с тях- руския двигател редовно се използва за изстрелването на американски военни и разузнавателни спътници в орбита - мнозинството от тях се използва и срещу Москва.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам нещо да се е променило, камо ли пък света. Мъск 2001 г ходи да иска ракета първо от руснаците. От Космотрас не му дадоха, на следващата година пак се върна да иска от руснаците този път с агент на ЦРУ.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До леле 20 - Тестът беше, дали ще излети ракетата с тези двигатели. Търсеше се, дали конфигуарцията е оптимална. Ракетата излетя. След това беше преценено, че не може да бъде спасена и Мъск, какъвто си е, реши да направи голямо БУМ, за пред хората.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нищо ново - американците още използват руските двигатели за които иман всичко и даже се опитаха да ги направят ама не би- проблема е в сплавта - позволява взривна работа на двигателя и осигурява мощност колкото 5 от американските двигатели
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До виктория - Различни платформи, различни идеи ... ПРограмата Аполо за няколко години изяде многократно повече пари от Space X и в нея е имало далеч повече хора. Работаат е, че дори да се повтори експериментът, пак ще е ужасно скъп и рискован. Сега се търсят дрги варинти.
19
0
 
2
 
! Отговори
леле преди 1 година
за това ли гръмна последната ракета :)
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 - Не знам за "всички",но коментарът беше отправен към първият коментар. Цял живот се занимавам с такива. Само слушам, как аз и смейството ми за нищо не ставаме, как се посочват всичките ни провали и омаловажават всичките ни успехи, но когато се чуе, че имаме нов имот, повече земи или усешен бизнес, айде пак се почвай - ууу ,евреи, ууу, илщминати ... Ей това ме дразни! Дразни ме, когато чувам и подобни работи за други хора, които полагат усилия.
17
0
 
2
 
! Отговори
виктория преди 1 година
Като гледате зрелищното взревяване,може да си кажете как са стигнали въобще до Луната?! Ракетостроенето е много разнообразно откъм модели и мощностите в ракетните двигатели преди и сега те се различават!Тестват се нови модели които трябва да издържат на по дълъг полет и тъй като двигателите им е необходимо да стават все по мощни,още при старта възникват проблеми около тях.В охладителната стистема или другаде. Търсенето на бърз успех води и до бърз провал!Необходима е синхронизация,хора ще летят!
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15 - "но ако се беше взривила руска ракета друго щяхте да думате нали" - Не нямаше, но този просташки спор съм го воддил вече, така че вярвай в каквото си искаш.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо плене, голямо нещо! Заради такива простаци молихме учителките, да не ни пускат имента в списъка - имаше списък, дето се четеше всяка седмица - Кой ученик е бил наказан, защо и как ... А след него се четеше и списъка с деца, постигнали нещо, дори да не е пряко свързано с училище - кой е спечелил олимпиада по математика, кой е бил състезание и подобн. И познай - Гамените, даи от яд или от простащина, ни нападаха, и викаха "ай ся да ти видя медала по Ифнормтика" докато ни налагаха ... ур0ди.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13. Всички сте прави, но ако се беше взривила руска ракета друго щяхте да думате нали ? Да не се правим на зашеметени.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3. И кво още 9999 хиляди неща правят по-различно от другите ? Разработка, проектиране,производство - както всички останали.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До виктория - Това е създаден за тестване прототип. Никойн икгоа не е мислил, че ще закара хора до Марс или където и да е БАШ с тази ракета. Повечето хора не осъзнават, какво означава, да правиш тестове. Все едно, да се опитваш, да направиш нова рецепта за нещо, ползвайки различни продкти - да, мжое и да имаш опит от дурги рецепти, но на всеки добър готвач е ясно, че ще се наложи, да хврълиш няколко питки в коша. Това обаче, е нищо - върпостъ е, че после ще имаш нова рецепта!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Варел да беше, стартиран от братчет от Столипиново, щеше да стигне космоса. Само Мъск не успя.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До долният 3ти - Олеле ... кой ти отрича какво прави Русия? Какъв избщо заядлив и росташки отговор е това? А всички тези сателити и зтреляни с ракетни системи, които се приземяват сами? Това малко ли е? Иеята е, да може да се изтрелват далеч по-големми товари. И колко си жалко, с това "докният" - Ако ми беше пред очите, щяхме да се сбием и докато остане само един жив. В един свят с тебе, не трябва да се живее !!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
виктория преди 1 година
Понякога проблемите идват от модела на ракетата.Доколко ще е устойчив за полет до определената дистинация конструкторсти проблем. В други случаи се дължи на двигателите и тяхната синхронизирана работа при пълна мощност.Това вече е проблем на електрониката системите за привеждане в режим на старт и електротехнически.
8
1
 
2
 
! Отговори
виктория преди 1 година
До Бахтийй мощно изгърмя,а преди това силно се разтресе! Рисковано е някой да лети с нея до планетата Марс.Няма да е скоро, ако така продължават да се взривяват още при старта. Нито през 2030 година, нито до 2040г за по нататък е рано за да се каже,дали ще се осъществи полет до Марс!Тя ракетата до орбитата на Земята не достига, полет до Марс с подобен модел явно модела на двигателите е твърде неустойчив Старта винаги е е мощен,затова е сериозно изпитание за всички системи на ракатата.
7
5
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Стига си завиждал, и децата знаят, че руснаците са силни на приказки, но иначе са гола вОДа. Срещу запада да тичат, няма да могат да го стигнат.
6
12
 
7
 
! Отговори
До долният 3ти преди 1 година
Тези неща Русия ги прави от 70 години. Изтрелване на ракети, сателити, космически кораби, обитаеми станции, екипажи, автоматични междупланетни станции към всички планети в нашата система. Казвам всичко това защото пропагандата на Козяк ви промива мозъците че е само едно блато с петрол и нищо не умее да прави. Само САЩ има космически технологии и владее космоса. Всъщност много шум за нищо. Сумати провали, една стара кола в космоса и Крава феновете в България се напикаха от кеф !?