Край на истерията: Цените на жилищата в България спират да растат

Сделките се забавят, клиентите са по-предпазливи
11 май 2023 19:00, Анисия Иванова
99
Край на истерията: Цените на жилищата в България спират да растат
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имотният пазар в България се връща към едно нормално състояние, от което беше излязъл в последните две години. Измина периодът на истерията, на изкуствената ситуация, в която бяхме попаднали и която ескалира процеса прекалено много. Цените на жилищата в България спират да се покачват, но не тръгват надолу. Търсенето продължава да се поддържа от лихвените проценти по ипотечни кредити, които са едни от най-ниските в Европа. Това заяви Ирена Перфанова, зам.-председател на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ), в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

Перфанова коментира данните на Агенцията по вписванията за броя продажби на недвижими имоти през първото тримесечие на 2023 г. Те показват спад на динамиката на пазара в почти всички градове на страната (бел. ред. - статистиката е обща за всички сегменти: апартаменти, къщи, магазини, офиси, строителни терени, земеделска земя и др.). В София сделките намаляват с 12% спрямо първото тримесечие на 2022 г. (от 7268 на 6381), в Пловдив намаляват с 8% (от 3534 на 3240), във Варна спадът е с 19% (от 3471 на 2813), в Бургас спадът е с 9% (от 1679 на 1528).

Високата инфлация се отразява негативно на търсенето на имоти, защото като цяло намалява покупателната способност и разполагаемия доход на мнозина, каза гостът. И допълни, че хората вече си правят по-добре сметката. Това се отнася и за по-младите, които не искат да си нарушават стандарта на живот и продължават да живеят под наем.

"Една част от хората, които искат да купят имоти с инвестиционна цел, са в очакване цените да паднат. Те са в позиция на въздържание заради информацията за случващото се на други пазари, заради покачването на лихвените проценти, което мнозина очакват да натисне пазара и да свали цените. Тези хора казват: „Ще изчакаме, докато цените паднат.“

Има клиенти, които все пак решават да инвестират в имоти и да запазят спестяванията си от инфлацията, но предвид увеличението на цените в последните две години те се ориентират към по-малък имот или сменят локацията, за да им стигнат парите, обясни Перфанова.

Пазарът на имоти в Европа в момента си търси равновесната точка и минава през колебания. Инвеститорите са нагласят към новите пазарни условия, сподели събеседникът.

„Преди два месеца бях в Румъния. Там сделките се забавят, клиентите са по-предпазливи, а цените на имотите се задържат. Предприемачите също са по-предпазливи по отношение на започването на нови проекти. Те изчакват да видят на какви нива ще се балансира пазарът“, каза зам.-председателят на НСНИ.

По думите й в момента рисковете на жилищния пазар в България са най-вече за тези купувачи, които ще се финансират с банков кредит. Рискът е в това да не могат да си преценят възможностите, за да поемат в бъдеще едно покачване на лихвените проценти и съответно на месечните вноски.

Купувачът трябва да може да си прецени възможностите за една ситуация, в която разходите му ще бъдат по-високи, а доходите му може да бъдат по-ниски спрямо нуждите, добави Ирена Перфанова.

Гостът коментира и какво би се стигнало при осъществяване на негативния сценарий за българския пазар, при който банките вдигнат рязко лихвите по ипотечни кредити и това се отрази сериозно на търсенето и оттам на цените.

"Няма пазар, който да върви само нагоре. В някакъв момент ние ще усетим някакво обръщане. Кога точно ще се случи – в момента е трудно да се предвиди. Очакваното покачване на лихвените проценти по ипотечни кредити едва ли ще се случи много рязко и много бързо. А и процентите, до които очакваме да се стигне в края на годината, ще са такива, които познаваме отпреди 6-7 години.“

Ако погледнем динамиката преди 6-7 години, ще видим, че това е бил един динамичен, но много по-спокоен пазар, с балансирано търсене и предлагане, заключи Ирена Перфанова.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Къща кой не му е оставил родителя през комунизма,са ще си купи точно никога или ще стане роб на некоя банка до живот" - поредните глупости на някой стар/а ерген/мома. Половината от родените след 90та, взимат заплати от 3 нагоре и двойките преспокойно спестяват по 2-3 бона (и нагоре) на месец(15/20,000 евро на година). Една гарсионера(60,000 евро) в София, една двойка може да си я купи за 3-4 години лежерен хоум офис без дори да тегли кредити.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо. туй е София бе у тъмните балкански дебри, а не Марсилия.
30
0
 
4
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Ице ти гламав ли си?
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждам ги как се изсипват на места, квартирата ми едно време струваше 120, по ковида 100, после 170, после 280!!! В МОМЕНТА се продават на 180-200 в елитен столичен квартал, това от 280, за няколко месеца. Ще има мръсно изсипване.
28
2
 
29
 
! Отговори
Балонест преди 1 година
Скоро с мои познати се оплакаха, че кредита им за жилище в Евро, скочил от 1000 и малко евро до близо 2000 само заради юроборд, без да мърда лихвата от 2.6 процента. Вече едвам го плащат. Ще стане чудо като мръдат лихвите. Пазара ще се наводни с имоти! Тогава ще има ТРЯС, неизвестно с колко, ама ще е с много надолу. Скоро говорихме с друг познат, ще тегли 900 000 лева за апартамент? Кредитен милионер, а? Ама кой ще плаща, парите от банките не да подарък от майка и баща, трябва да се връща,нали?
27
3
 
27
 
! Отговори
Захари Потър преди 1 година
Обаждам се вчера да чекна едно имотче и на десетата секунда чиче ми сваля 20 хил. евро. Вика пич, ако поне 50 процента си с кеш, ще ти сваля още по-сериозно. Та толкова за растежите. Миналата година се харчеха по-бързо от домати, а сега настъпи тишина
26
2
 
18
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Да лихвите ще са като преди 6 7 години, но и цените ще са подобни на тези преди 6 7 години.За пръв път от дълго време чета брокер да казва че няма пазар който да върви само нагоре. Но и постоянно четях брокери да казват че цените винаги ще растат. Защо ли сега си промениха мнението
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея в един от областните градове.Градът намаля много като население, построиха се много нови жилища, ама цените са само нагоре. Попитах един приятел брокер защо е така и той каза, че масово се купували жилища от гастарбайтери,включително шведи.И ако някое младо семейство иска да си купи жилище трябва да се набута с голям кредит.
24
11
 
4
 
! Отговори
Симо преди 1 година
Спасих кеша в имоти.
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувайте бъзо щото след два месеца ще стане два бримбилиона цената заради инфлацията . Бързо не остана . Ши свършат .
22
2
 
14
 
! Отговори
Бг Маке преди 1 година
Надувайте,кат нема кой да ви ги земе,банките ще ги приберат ай у лево!Къща кой не му е оставил родителя през комунизма,са ще си купи точно никога или ще стане роб на некоя банка до живот ако е луд да плати баснословна сума за двустаен в София и нагърли гушата на некой ***!
21
4
 
8
 
! Отговори
банкер на банкет преди 1 година
до Христо: евала братле! Аз съм в кредитния бизнес и подкрепям всяка твоя дума!
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никакъв проблем да паднат цените. Предприемачите в някакъв момент ще искат да се освободят от настроените имоти когато пазара тръгне надолу. Купилите с кредит са най-зле, банката си иска парите, ако не можеш да плащаш ти продават имота на текуща пазарна цена, останалите бимбинци ги дължиш!
19
43
 
13
 
! Отговори
Христо преди 1 година
До края на лятото квадратния метър ще мине 5 хиляди евро. Не знам на какво се надявате, но в София имотите в момента са силно подценени и не трябва да се чака. Нормалната цена за един имот от примерно 60 квадрата е реално 300 хиляди евро, така че всичко под 250 хиляди евро е все едно ти го дават безплатно. В брокерския бизнес съм и ви казвам да бързате и купувате, защото догодина квадрата ще е 8 хиляди евро. Това за София имам предвид.
18
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сега е време да продавате докато не са се сринали" - на брокерите глупoстите. България почна да се пълни с чужденци и до 10 години в големите градове ще е пълно с наематели от Азия, Африка, че и от западна Европа. Огледай се в София, новите блокове са пълни с украинци, руснаци, нигерийци и тайландци, ще се сгромоляса на дедо ти гегата.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ToВа да не е решено на конгрес на БСП!? Балона е пренадут и изпуска малко пара, но разни апартаменти в Северозападна България с цени от над 150 000 Евро за голям апартамент ми се виждат вечно непродаваеми!
16
2
 
19
 
! Отговори
1 преди 1 година
При кризата от 2009-2010 г. цените паднаха наполовина, искат - не искат ще продават на много по-ниски цени, една стока струва толкова колкото е готов да даде купувача. не малко ще фалират и банките ще им разпродават кооперациите,на цени колкото да си върнат кредита.Тогава предприемачите се отсяха,останаха професионалистите.Сега пак куцо и сакато стана строител при тези луди печалби и пак някои ще изгорят,това е циклично
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва рецесия ли е или само чувството е за рецесия ? Нали Русия щеше да фалирва ? Защо фалирваме ине ?
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пожелавам да стоят празни още 1300 години и всички алчни брокери да одат да берат мушмули!
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"50 квадрата в София = 1 милион евро, 100 квадрата в Доминикана = 500000 долара муахахахаха, ама вие верно ли цръвули?" - ходи да живееш в Доминикана, никой не те държи насила в БГ, нали? ;)