Край на истерията: Цените на жилищата в България спират да растат

Сделките се забавят, клиентите са по-предпазливи
11 май 2023 19:00, Анисия Иванова
99
Край на истерията: Цените на жилищата в България спират да растат
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имотният пазар в България се връща към едно нормално състояние, от което беше излязъл в последните две години. Измина периодът на истерията, на изкуствената ситуация, в която бяхме попаднали и която ескалира процеса прекалено много. Цените на жилищата в България спират да се покачват, но не тръгват надолу. Търсенето продължава да се поддържа от лихвените проценти по ипотечни кредити, които са едни от най-ниските в Европа. Това заяви Ирена Перфанова, зам.-председател на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ), в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

Перфанова коментира данните на Агенцията по вписванията за броя продажби на недвижими имоти през първото тримесечие на 2023 г. Те показват спад на динамиката на пазара в почти всички градове на страната (бел. ред. - статистиката е обща за всички сегменти: апартаменти, къщи, магазини, офиси, строителни терени, земеделска земя и др.). В София сделките намаляват с 12% спрямо първото тримесечие на 2022 г. (от 7268 на 6381), в Пловдив намаляват с 8% (от 3534 на 3240), във Варна спадът е с 19% (от 3471 на 2813), в Бургас спадът е с 9% (от 1679 на 1528).

Високата инфлация се отразява негативно на търсенето на имоти, защото като цяло намалява покупателната способност и разполагаемия доход на мнозина, каза гостът. И допълни, че хората вече си правят по-добре сметката. Това се отнася и за по-младите, които не искат да си нарушават стандарта на живот и продължават да живеят под наем.

"Една част от хората, които искат да купят имоти с инвестиционна цел, са в очакване цените да паднат. Те са в позиция на въздържание заради информацията за случващото се на други пазари, заради покачването на лихвените проценти, което мнозина очакват да натисне пазара и да свали цените. Тези хора казват: „Ще изчакаме, докато цените паднат.“

Има клиенти, които все пак решават да инвестират в имоти и да запазят спестяванията си от инфлацията, но предвид увеличението на цените в последните две години те се ориентират към по-малък имот или сменят локацията, за да им стигнат парите, обясни Перфанова.

Пазарът на имоти в Европа в момента си търси равновесната точка и минава през колебания. Инвеститорите са нагласят към новите пазарни условия, сподели събеседникът.

„Преди два месеца бях в Румъния. Там сделките се забавят, клиентите са по-предпазливи, а цените на имотите се задържат. Предприемачите също са по-предпазливи по отношение на започването на нови проекти. Те изчакват да видят на какви нива ще се балансира пазарът“, каза зам.-председателят на НСНИ.

По думите й в момента рисковете на жилищния пазар в България са най-вече за тези купувачи, които ще се финансират с банков кредит. Рискът е в това да не могат да си преценят възможностите, за да поемат в бъдеще едно покачване на лихвените проценти и съответно на месечните вноски.

Купувачът трябва да може да си прецени възможностите за една ситуация, в която разходите му ще бъдат по-високи, а доходите му може да бъдат по-ниски спрямо нуждите, добави Ирена Перфанова.

Гостът коментира и какво би се стигнало при осъществяване на негативния сценарий за българския пазар, при който банките вдигнат рязко лихвите по ипотечни кредити и това се отрази сериозно на търсенето и оттам на цените.

"Няма пазар, който да върви само нагоре. В някакъв момент ние ще усетим някакво обръщане. Кога точно ще се случи – в момента е трудно да се предвиди. Очакваното покачване на лихвените проценти по ипотечни кредити едва ли ще се случи много рязко и много бързо. А и процентите, до които очакваме да се стигне в края на годината, ще са такива, които познаваме отпреди 6-7 години.“

Ако погледнем динамиката преди 6-7 години, ще видим, че това е бил един динамичен, но много по-спокоен пазар, с балансирано търсене и предлагане, заключи Ирена Перфанова.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените спряха да семпокачват преди половин година. Сега ще започнат, дампадат.
71
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много от хората с имоти са на принципа :"То хляб, вода не ще", затова няма пазар и продължават да се строят. Никой не продава щото все му се струва че може да изчака и да вземе големите пари
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ЗАЩО?? ВРЕМЕ Е ЕДИН АПАРТАМЕНТ ДА СТАНЕ 6 000 000 ДОЛАРА!!!...
69
9
 
3
 
! Отговори
София преди 1 година
Няма да паднат на Аксаков. Или други желани места. Апартамент на Московска винаги ще струва пари!!!
68
3
 
19
 
! Отговори
Верно ли?!? преди 1 година
Че те двойни от преди година, че и повече то 100%. Всяка приказка си има край. Брокерите да залягат над учебниците и преквалификацията. Най-накрая и те да поработят малко, като нормалните хора.
67
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инвестицията в имот по принцип не е добра инвестиция, освен ако си спекулант във възходящ пазар или искаш да изпереш едни пари. Тия, които инвестират в имоти са финансово неграмотни.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 66 Кви данъци бе: Лошо няма, прави и 20 пъти повече. Нали ги чуваш тия работи. Но поне ще те острижат дебело. А и при геометрично прогресивно облагане, си жив умрял. Така ще има и за тротоари, и за градски транспорт, и за градинки и паркове, че и бол за злоупотреба на Данчета и общински съветници и партийни дейци. Ти от партията на Данчето ли си?
65
0
 
1
 
! Отговори
baby shark преди 1 година
До 50 Продавач, реститут? - айде да видим какво ще стане, да се обзаложим, дали щеСтане така както аз мисля или вие?
64
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще има паника и цените, особенно на панелите ще са 20-30% надолу.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излизате да живеете на палатка и си давате жилището под наем и ставате ,,инвеститор,, без дори да сте инвестирали . А после ще викате на другите - Аз вече съм ,,бизнеса,, .Няма ли да ми платите тока :) Те тва е то стартъп .
62
26
 
12
 
! Отговори
програмистите.. преди 1 година
програмистите имат прекалено високи заплати и продължават да купуват без да се пазарят. Те вдигат цените на имотите и за обикновените хора не остават. Докато не се иземат имотите на програмистите в полза на държавата нещата няма да се оправят. Има програмисти с по 3-4 апартамента.
61
3
 
13
 
! Отговори
В Хиподрума не падат преди 1 година
В квартал Хиподрума цените не падат - много желан квартал и много сенчести бизнесмени си затварят парите там.
60
6
 
3
 
! Отговори
Анинимен преди 1 година
И данъчната оценка се определя единствено на база сделки, сключени с ипотека, където няма намалени покупни цени. Задължително трябва сериозно да се вдигне данъчната ставка дори за първи апартамент на същия принцип. Тогава ще видите цунами от апартаменти за продан на пазара.
59
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има само една причина пазарът на имоти в големите градове да е тотално изкривен - тотално сбърканата данъчна политика на местните власти и ***, които хората избират и които са в завер. Никъде по света не се допуска такова акумулиране на имоти и изваждането им от оборот. И не се допуска през имотните данъци. Т.н. "инвеститори", които тук се хвалят как били избили рибата, ще има бая да се бъркат по джобовете, ако данъкът на всеки техен следващ апартамент е 100 % по-висок от този на предходния
58
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Думата "пазар" е неприложима за имотите. За да има "пазар" трябва да има търсене и предлагане. Единственият фактор определящ цените на имотите е колко големи заеми дават банките. Всякакви прогнози базирани на основни фактори са нелепи. Скоро на родните ни банки ще им дотрябва ликвидност. Разбира се, няма да чакат 20г Гaню да си изплати ипотеката. Ще вдигат здраво лихви, ще продават ипотеки на едро и ще свалят по 3 кожи от "собствениците". Имагинерните наематели съвсем ще се изпарят от ресеция.
57
0
 
31
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
Българчетата сме прагматични хора, много искаме да си решим основния проблем в житието, тоест жилищния.Ако си го свършил , без да имаш кредити , живота става екстра, остават кинти за приятни дейности.Лошото е че някои откачат и почват да купуват втори за детето , трети за инвестция , а живеят като скотове.
56
1
 
6
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Кво общо има къща с гарсониера? Лежерен ХО МО офис :)
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Брокер 10: Предлагане има, но на какви цени? Аз имота си няма да го продам!!! На пътя ли да спя?
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 (Статистик): Зависи дали купуваш жилището на кредит или със спестявания. Цялата вселена говори само за кредити, но никой и дума не проронва какво правят хората със спестявания.
53
1
 
6
 
! Отговори
11 преди 1 година
свободен пазар контролиран от БнБ