Българи в чужбина купуват жилища у нас за бъдещи нужди

За 2022 г. имотните сделки у нас са били 242 000 сделки
16 юни 2023 17:15, Анисия Иванова
75
Българи в чужбина купуват жилища у нас за бъдещи нужди
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Има много българи, които живеят и работят в чужбина и искат да придобият жилищна собственост за бъдещи нужди – за тази тенденция съобщи пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти". Българите сме в топ 10 в Европа по брой собствени жилища, уточни Ганев.

За 2022 г. имотните сделки у нас са били 242 000 сделки. За тази година е бил отчетен лек спад в обема от сделки в първото тримесечие, но през май и юни търсенето се е успокоило.

Относно статистиката за броя на необитаемите имоти в страната Добромир Ганев уточни, че те не са "пустеещи". По думите му това не е феномен за България и мнозина запазват своите спестявания чрез придобиване на такъв тип имоти. Той акцентира и върху демографската криза.

2021-ва и 2022-ра са били рекордни като обем на имотните сделки заради желанието на голяма част от българите да придобият втори дом в по-малки общини или ваканционен тип собственост в морски или планински курорти, подчерта още Ганев.

"Това беше феномен, който наблюдаваме за първи път в последните 30 години", добави гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
12
 
! Отговори
До 39 преди 11 месеца
Мой близък роднина почина в болницата в Кюстендил, поради грешна диагноза, та тая болница може да послужи като декор за снимане на филм на ужасите. Здравеопазването ни е гола вода, вече никъде не признават лекарските дипломи от България. Само в София са останали все още някакви добри специалисти. Точно в Пазарджик слагаха стендове на здрави сърца. Наказаха ли лекаря?
51
2
 
13
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
Един приятел работи 3 години в Испания на добре платена позиция, ама нещо се бъгна и реши да се връща. Беше спестил към 70к и му хрумна съмнителната идея да ги инвестира в къща на село, в която щял да ходи на почивка и да живее когато се пенсионира. Та тая къща на втория месец я разбиха, въпреки че имаше СОТ. После в съседните имоти се нанесли някакви бесни мутри. Long story short, къщата е продадена, а моя приятел пак е в Испания :)
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 46.Я копи-паст официалната статистика .Дай линк да я видим статистиката.Как така никой не я е чувал статистиката освен теб ??
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 41 Може би купуват гарсониери в Бобовдол и кирпичени къщи в Бобошево. :)
48
0
 
12
 
! Отговори
До 46 преди 11 месеца
Стига си лъгал.Не е такава статистиката.В последните години има масова ромска емиграция към Западна Европа. Цели махали са полупразни.
47
4
 
7
 
! Отговори
Дали е само Виц ? преди 11 месеца
Питали радио Ереван: Кога ще дойде добрия живот в България? Отговора бил: Той вече отмина.
46
5
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 11 месеца
Официалната статистика на България е, че от две родени деца, едното е ромче. Факт! След 5 години ще се раждат повече ромчета, а след 20 ще са мнозинство.
45
0
 
6
 
! Отговори
морски преди 11 месеца
Един за да живее добре в Бг, други живеят зле. Жалко!
44
2
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
Да, да, затова всеки ден бълвате статии за имотния пазар. Ако нещата бяха добре щеше да има една статия на месец, а не платени реклами! Имот в топяща се държава е все едно да си купиш иглу в Сахара!
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 38.Ромите ,имигрират и имат ниска продължителност на живота.Поспри с клишетата.
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 41 Пепи .Защо стоиш за 1000 евро в Мадрид .Касиерка в Кауфланд взема толкова.В София ще ти е по добре и ше си по добре платен,наемите са по евтини
41
0
 
13
 
! Отговори
Пепи преди 11 месеца
С 1000 евро заплата в област Мадрид какви апартаменти какви пет лева . Тия вицове ги разправяйте на бай амет . КАто си плати всички разходи и най вече наема и е 100 евро в края на месеца плюс . Кога ще събере 100 000 евро за апартамент в София - никога .
40
3
 
3
 
! Отговори
Св преди 11 месеца
Т.е. ние тук стоим, строим и оправяме, поддържаме всички системи на България, и като *** поживял и поработил в чужбина, извади 200 бона и си купи някоя хралупка и наготово да дойде да живее. Еми - да си платят всички осигуровки накуп назад, със сегашната вноска. И данъците назад.
39
3
 
9
 
! Отговори
До Св преди 11 месеца
Стига с тия *** опорки.Аз живея в Пазарджик и в града има 4 болници.За община с население 90 хиляди души. Как не ви омръзна да плюете по България?
38
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
След години като се превърнем в едно голямо ромско гето, ще осъзнаят че това е била ужасно лоша покупка.
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Последните две години населението на България не е намаляло.Украйнците останали са 50 хиляди ,плюс руснаците които също са дошли след войната.Имаме завърнали се от чужбина ,както също и бежанци от Афганистан ,Сирия и Ирак които са останали.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 3.На теб повече като работа от слкаддаджия и заплата от 1200 лв не ти давам.Личи ти по великите размишления.
35
3
 
6
 
! Отговори
Св До Св преди 11 месеца
Предполагам, че иронизираш и се шегуваш? Какво здравеопазване тук, всеки по - заможен излиза да се лекува в чужбина. Спешната помощ е пред разпад в малките градчета, пътуват линейки от големите областни градове, но и там вече не могат да оформят екипи. АГО то в един областен град с трима лекари в пенсионна възраст. НяЯма никакви специалисти, една София за цяла България остана... А искат да дойдат, като се пенсионират, да ги обслужват и лекуват. То и сестри вече няма.
34
14
 
8
 
! Отговори
До 29 преди 11 месеца
Не една година,а 48 години живея в село в България. Къщата не си я заключам,а колата я оставам на улицата с ключ в стартера.И не е някоя трошка.А преди няколко години лежах няколко месеца по болници,направиха ми операция и не съм дал и един лев.Или някакви дребни суми за болничен престой.
33
5
 
5
 
! Отговори
Кире преди 11 месеца
ха ха ха. За пране по-скоро. С темповете на намаление на населението по-скоро в гробищни паркове е добре да се инвестира.