Българи в чужбина купуват жилища у нас за бъдещи нужди

За 2022 г. имотните сделки у нас са били 242 000 сделки
16 юни 2023 17:15, Анисия Иванова
75
Българи в чужбина купуват жилища у нас за бъдещи нужди
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Има много българи, които живеят и работят в чужбина и искат да придобият жилищна собственост за бъдещи нужди – за тази тенденция съобщи пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти". Българите сме в топ 10 в Европа по брой собствени жилища, уточни Ганев.

За 2022 г. имотните сделки у нас са били 242 000 сделки. За тази година е бил отчетен лек спад в обема от сделки в първото тримесечие, но през май и юни търсенето се е успокоило.

Относно статистиката за броя на необитаемите имоти в страната Добромир Ганев уточни, че те не са "пустеещи". По думите му това не е феномен за България и мнозина запазват своите спестявания чрез придобиване на такъв тип имоти. Той акцентира и върху демографската криза.

2021-ва и 2022-ра са били рекордни като обем на имотните сделки заради желанието на голяма част от българите да придобият втори дом в по-малки общини или ваканционен тип собственост в морски или планински курорти, подчерта още Ганев.

"Това беше феномен, който наблюдаваме за първи път в последните 30 години", добави гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Болшинството от гернанците живеят под наем ,7 хиляди евро е квадратния метър в Берлин.В Швейцария ипотечните заеми са наследствени.Няколко поколения плащат един заем.А тука ще си купиш читав имот за 120/130К .
31
6
 
2
 
! Отговори
Какво говориш ?! преди 11 месеца
Живота в Бг е по-добър с дошлите богати укри по брега. Направо е песен живота!
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хора ,които не са си показвали носа извън от България коментират без хал хабер да си имат какво говорят.Здравеопазването било българско,давам пример с Американското.В САЩ 700 хиляди душ годишно обявяват бснкрут защото не могат да си платят медицинските разноски.Още 12 милиони биват диагностицирани с грешна диагноза.Да не говорим че заради огромната бездомност в Сан Франциско полицията въобще не реагира на кражби.Пълно с наивници де си мислят че на запад всичко е по добре от България.
29
10
 
24
 
! Отговори
До до Св преди 11 месеца
Ще те прегледат ако си платиш на частно, което е 80-100 лева за преглед. Престъпност - пробвай да живееш на село една година. България е отвратително място за живот с отвратителни хора. Съжалявам, че се забих тук.
28
16
 
12
 
! Отговори
До Св преди 11 месеца
Животът в България е много по-добър отколкото в много от държавите в Западна Европа. Престъпността е по-ниска,здравеопазването може и да не е перфектно, ама още същият ден те преглежда специалност, а в Западна Европа се чака седмици, дори месеци. Не случайно и емигрантите купуват жилища тук,а не в чужбина. Щото като се пенсионират да живеят в България.
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хич не са "пустеещи".Играят хоро всяка вечер собствениците в тях.... Толкова празни жилища има, и с тези темпове на стопяване на населението увисват едни имоти, дето ще се чудят как да се отърват от тях. Тая статия я имаше и миналата година бай дъ уей. Имотната мафия вече се чуди какво да измисля.
26
3
 
12
 
! Отговори
Св преди 11 месеца
Проблемът на хората в чужбина е, че не знаят реално какво се случва тук, чуват нещо, идват си за малко, но като поживеят, разбират какво е всъщност. Затова са толкова смели, да купуват, защото са си тръгнали преди 10-20 год. и сега си мислят че вече сме им съворили идеалния свят тук, като на запад - здравеопазване, образование, среда, сигурност... Мизерстват и "инвестират" тук. После идват и се карат на служителите в Кауфланд (истински случай) и са крайно разочаровани после от отношението им.
25
4
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 11 месеца
Така мислиш ти.Живея в един от областните градове и имам приятел,който притежава агенция за недвижими имоти. Каза ми,че 80-90 процента от жилищата се купуват от гастарбайтери.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз съм съгласен с човека писал коментар, че в чужбина може и по-евтино да излезе. И басейн и градини. Ама пусти тия градини с трева, друго си е да насея доматите, тиквички, моркови, малко компир, пипер. Ще ми липсва краставички да затварям в буркани. Да топя с хляб маринатата от буркана на лютите чушки. Гръцки чушлета, чорбаджийски печени на плоча. Дали има от къде да си взема черва да си напълня 15 луканки и с тия еднофамилни къщи като не съм на поне 3-ти етаж на блока, ше ми ги изядат котките!
23
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 3 230К е добре. Миналата седмица бяха на изповядване (не, не съм брокер) - един чужденец купи 60 квадрата в Лозенец за 240 000 евро.
22
2
 
10
 
! Отговори
Дом на колела купи! преди 11 месеца
Бъдещето предвиди.Правилно постъпваш ти.
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хитреци.. купуват си фабрики на 8ми Септ хахаха... това да купуваш жилище в най-бързо изчезващата държава като дългосрочна инвестиция не е най-умното нещо.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отговорни хора бе! Работят за внуците си! Хахахаха! Защото те повечето няма да се порадват на тия имоти.
19
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много ги разбирате живеещите в чужбина. Тез апартаменти в брой можем да ги купим, но кой ли се е засилил във вашата посока? До Марбея, голям апартамент с частна градинка, вход директно от улицата, гаражно място, обзаведен, днес 175 К. Може и по-евтино да излезе. С две спални + остъклен балкон. С басейн и градини. Слънце, спокойствие, хубава и евтина храна. През зимата камина. Без Ц.набези. това е място за пенсиониране. Морето е на 10 мин пеша. Пък вий си живейте по ге тата и панелните коп тори
18
3
 
14
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 11 месеца
Купуват жилища само тези, които са крали от еврофондове, разни корупционни схеми с ГЕРБ, ПП, ДБ, БСП и т.н. Всичко това са някакви немъчени пари, които по една или друга причина не могат да прекарат в западни банки или офшорки. Излишни пари за тях, защото при "приватизацията" на Бг, наркотрафика, трафика на мигранти, еврофондове, точене на държавни дългове и други са над 300 Милиарда за последните 20 години.
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"До 13 ама след това робство пак са били 100 пъти по-добре от нас ;)" - ами очевидно са по-читави от българите. Пак ли някой друг му е виновен на байганЮ?
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А Българите в Македония водят ли се "българи в чужбина"?
15
4
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
До 13 ама след това робство пак са били 100 пъти по-добре от нас ;)
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За "бъдещи нужди"? Тоест държавата се е превърнала в един голям нyжник?
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако някой си мисли, че в България е имало т.нар. "турско робство", значи никога не е ходил в Ирландия и не познава историята на Ирландия. Англичаните такова робство са им удряли на ирландците и такива кланета и такива рестрикции са имали, че в сравнение българинът е бил направо цар по време на турското присъствие. В Ирландия под английско иго плащали "данък светлина". Колкото по-голям прозореца, толкова по-голям данък. Затова имат запазени стари къщи с малки прозорчета. Там днес живеят БГ роби.