Българи в чужбина купуват жилища у нас за бъдещи нужди

За 2022 г. имотните сделки у нас са били 242 000 сделки
16 юни 2023 17:15, Анисия Иванова
75
Българи в чужбина купуват жилища у нас за бъдещи нужди
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Има много българи, които живеят и работят в чужбина и искат да придобият жилищна собственост за бъдещи нужди – за тази тенденция съобщи пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти". Българите сме в топ 10 в Европа по брой собствени жилища, уточни Ганев.

За 2022 г. имотните сделки у нас са били 242 000 сделки. За тази година е бил отчетен лек спад в обема от сделки в първото тримесечие, но през май и юни търсенето се е успокоило.

Относно статистиката за броя на необитаемите имоти в страната Добромир Ганев уточни, че те не са "пустеещи". По думите му това не е феномен за България и мнозина запазват своите спестявания чрез придобиване на такъв тип имоти. Той акцентира и върху демографската криза.

2021-ва и 2022-ра са били рекордни като обем на имотните сделки заради желанието на голяма част от българите да придобият втори дом в по-малки общини или ваканционен тип собственост в морски или планински курорти, подчерта още Ганев.

"Това беше феномен, който наблюдаваме за първи път в последните 30 години", добави гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
10
 
! Отговори
Исторически парк преди 11 месеца
Истината е, че българите са минималнозаплатници в България и минималнозаплатници в чужбина! В България мрз е 780лв, а в Англия 1900 паунда.. берачите вземат 80 паунда на ден хах смятайте ;)
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кучетата на английските фермери живеят по-добре от ягодо и марулоберачите.
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На запад ги подритват и гледат снисходително.
9
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Англия живеят в бараки с обща баня за всеки 2 семейства, не се женят за да могат да опъват някви подаяния от социалните, от време на време се снимат по Малага и Египет с няква храна в ол инклузив за 1000 лева на човек, че си мислят как така ще покажат "класа". Пестят пари, за да дойдат да си купят апартамент в Дружба в София или Гагарин в Пловдив, и викат "За бъдещи нужди!", все едно ще живеят 1000 години! И като си дойде, вече слуша подаграта, артрита и ги коси старческия диабет и инфаркти.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българите в чужбина нямат такива големи пари за жилище .. едно жилище в София 150-200К.. Виж селска къща могат да купят , но там опасността да я ограбят е много голяма не живее ли никой ..
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
от 6, плащат се хиляди, а и дори десет хиляди на година в евро, моя грешка при писане
6
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Имрайте предвид, че в Западна Европа възрастта за пенсиониране вече гони 70 години. И колко още ще живеят след това, кой ще ги гледа в България на тези години? Реално се пръскат стотици хиляди за една лятна вила, а в същото време плащат десетки хиляди наем на месец в тези западни държави. Защото добре знамк какви данъци се плащат на запад и какви са наемите и цените на жилищата там
5
5
 
12
 
! Отговори
Урсула преди 11 месеца
Който има пари купува, който нема пари не купува :)))
4
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Живеят в чужбина като скотове,пестят пари и спестените пари ги набиват в жилища в България .Егати и живота,егати и мечтите.
3
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Интересно,ще се върнат тук едни пенсионери, с уж западни пенсии,на умиране,с българско здравеопазване и българска полиция в селища пълни с роми.И като починат тези пенсионери с помощта на бългаското здравеопазване да не би техните деца, които са израстнали в чужбина да пожелаят да се върнат в България?Още едни 20-30 години на доизживяване, после клановете от махалата ще поемат управлението. Стига сте ни рекламирали покупко-продажба на имоти.Гледам в Лозенец 60 квадрата за 230хил, 3x надценка
2
8
 
19
 
! Отговори
Нека купуват преди 11 месеца
Скоро тук ще бъде провинция на "блатная". Горе-долу да си купиш фабрика на 08.09.44г.
1
3
 
21
 
! Отговори
ETA преди 11 месеца
Xaxaxaxa!!!????