Кметовете на наводнените райони ядосани: Партиите си правят евтин PR

Те са на среща в МВР
19 юни 2023 17:15, Нели Христова
43
Кметовете на наводнените райони ядосани: Партиите си правят евтин PR
Снимка: БГНЕС

Аз не съм човекът, който трябва да дава препоръка, но съветвам лидерите на политическите партии, понеже предстоят местни избори, да не си правят евтин пиар на гърба на нещастието на хората. Това заяви кметът на Етрополе Димитър Димитров след среща с министъра на вътрешните работи по повод наводненията, предаде репортер на БГНЕС.

Кметът на Врачеш Марин Бончовски и кметът на Берковица Димитранка Каменова изразиха съгласие с тази позиция.

Още по темата
"Ние си изплакахме болките, кой какво и как има, така че разчитаме на помощ от министерството", заяви кметът на Врачеш Марин Бончовски и уточни, че конкретно неговите болки са свързани с възстановяването на инфраструктурата, почистването на реките и участъците, които трябва да бъдат почистени, съединяване на второстепенни и третостепенни пътища. Той съобщи, че утре на място ще отиде хидроспециалист, за да види специално за реката какви мерки следва да се предприемат. На този етап кметът на Врачеш не може да коментира какви средства ще бъдат необходими.

"Проектите, които ще има точно за това наводнение, ще са приоритет", каза Бончовски по повод това дали от МВР са се ангажирали да поемат конкретни ангажименти.

Кметът на Берковица Димитранка Каменова отбеляза от своя страна, че тепърва предстои да се гледа бюджетът, както и бюджетите на общините. "Надявам се, проектите, които ще входираме, да бъдат разгледани, защото все пак ние сме едни от бедстващите общини в страната", подчерта тя. Каменова посочи, че в Община Берковица проблемите доста, като предимно са свързани с инфраструктурата.

"Няма как да говорим за срокове, трябва ние да представим документите от това, което предстои, и тогава те ще бъдат разгледани от Комисията по бедствия и аварии, и евентуално одобрени. Надяваме се, до края на месец юни да приключим с документите и те да бъдат внесени в комисията“, обясни тя и допълни, че хората не искат да разберат проблема, държавата или общината, а искат всичко да им бъде направено, за да могат спокойно да си стигнат до дома и да се приберат при семействата си. Каменова заяви, че като кметове са длъжни да отговорят наистина на очакванията на хората.

"Няма как да коментираме помощите с МВР. Коментирахме ги в събота с министъра на труда и социалната политика, която беше в Берковица. Има определени суми, до които може да се достигне помощта, стига нашите съграждани да желаят тази помощ и да я заявят", каза кметът на Берковица.

С МВР на срещата по-рано са коментирани проектите, които могат да помогнат за възстановяването, както и превантивни дейности.

Димитров коментира, че и в Етрополе проблемите са същите, каквито са и в останалите общини – основно, свързани с инфраструктурата. „Има отнесени пътища. При нас има един мост, за който ще трябва голяма инвестиция. Това е мостът, които води към помпената станция за питейни води“, обясни той, добавяйки, че помпите са спрени, водата още е негодна за пиене.

Когато РЗИ се произнесе, че водата е годна за пиене, за ползване за битови нужди, тогава ще бъдат пуснати помпите, съобщи кметът на Етрополе.

Димитров е категоричен, че във всяка община се предприемат мерки във връзка с чистенето на коритата на реките, но те зависят от бюджета, с който разполагат общините. „Не искам да кажа, че е символичен, но според възможностите, които сме имали да отпуснем като средства за бедствия и аварии, сме свършили някои работи. Сигурно има и при нас проблеми като организация в самите ни общини“, каза още той и посочи, че основният проблем не е организацията, а финансирането.

Кметът на Етрополе подчерта, че Комисията по бедствия и аварии все още не е сформирана, защото има още заместник-министри от почти всички министерства, които не са назначени. „Най-напред ще трябва да се структурира тази комисия и някъде юли месец, по думите на министъра на вътрешните работи, ще имат готовност да разгледат нашите проекти, така че ще се надяваме тогава да се случат нещата. Основните ни проекти са за корекция на реките, които са в общината, за моста и за възстановяване на пътищата“, заяви той и добави, че за конкретни суми не е говорено, защото и от общините не са готови със строително-монтажните работи и не са остойностили това, което трябва да се направи. Според него е възможно пак да има проблемни дъждове, така че продължават да работят и се надявам, че ще се справят.

Според кметовете на бедстващите общини от срещата с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов е имало смисъл. „Аз съм доволен от това, което държавата направи към момента, и най-вече от вниманието. Да, още не са ни отпуснати материални средства, но това, което се направи за няколко дни – среща с министъра на труда и социалната политика, среща с министъра на вътрешните работи, утре имаме среща с областния управител, така че това са неща, които общо взето поне координират действията на различните институции“, каза още кметът на Етрополе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние си изплакахме болките . . . Дайте си и жените и децата и имотите и спрете да плачете! Вие ги избирахте по оня начин силовия! Сега сърбайте попарата! Чудя се защо и аз не изплаквам болките си при вас - защото ви познавам всички, не лично разбира се! Знам как мислите, как работите и на кого слугувате, и затова!
31
0
 
5
 
! Отговори
Христо преди 10 месеца
Гласуваха пак парите на украйнците а за нашите си българи йок.Предложение за помощ е дошло само от руснаците , естествено отказано от правителството, а ЕС пасува и на никой западняк не му пука за *** в която превърнахме България.
30
1
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 10 месеца
АМИ ---ЗАЩО НЯМАМЕ--НЯМАТЕ - СНАЙПЕРИСТИ -УБИЙЦИ -- СРЕЩУ ПАРТИЙЦИТЕ - БИЗНЕСЪРИ - НАРОДОГУБЦИ !?!?!?!?!?
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Държавата , вместо да се занимава с облепване с цигър-магър на старите панелки, да беше купила 1000 строителни машини, да има към общините с какво да се работи.Колко милиона ще се пръснат за медицински вертолети и пълно оборудване с площадки , екипи, обученоя, които я спасят 20 човека на година, я не, а за бедствия, при които хиляди хора са ощетени трайно без тяхна вина, държавата хвърля подаяния?
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В правителството има представител на "Зелените". Тези "зелени" не говорят ли непрекъснато за изменения на климата, за очакване на заччестяване интензивността на природните явления? Защо не инициираха възстановяване на министерство за бедствия и аварии? Да има отделен бюджет, не да се прехвърлят отново отговорностите от типа "мостът е на държавата, а пътят - на общината, водата пък е национално богатство. Нещата не опират до дерета.Даже армия нямаме да помага, както навре,ето имаше трудови войски
27
0
 
5
 
! Отговори
Кметовете преди 10 месеца
Кметовете да върнат присвоените пари от Европа със помоща на ГЕРБ за селските райони и тогава да протестират!! Като Нема инфраструктура и канализация кво очаквате!! *** га крадохте ви беше добре
26
1
 
6
 
! Отговори
Само да вметна преди 10 месеца
" Управляващите" в момента,са " законна власт"! Законна според Законите в България! Но,Незаконна Според Съвестните избиратели на България!!! Това " правителство" се " роди" Чрез Политически Преврат!Тоест.Това " правителство" в момента Няма Ама Никаква подкрепа от Тези граждани,които си Направиха труда,да излязат И гласуват! Тези 2 партии,Ни Предадоха Българино!-:(( Оставка на този кабинет Незабавно!Пълен Пиар!!! Нови избори са Най коректното ВЕЧЕ!!
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
през 1944-та изгонихте кадърните кметове и на тяхо място назначихте обирвачинамандри и така до днес
24
1
 
8
 
! Отговори
Bg izmet преди 10 месеца
КОМУ СА НУЖНИ ТЕЗИ ПАРТИИ...СЬБИРАТ КАПАЧКИ ЗАЗАКУСКАТА НА ДЕЦАТА.САМО ЛИНЧ НА СЕМЕЙСТВАТА НА ЛИДЕРИТЕ ИМ.ЛИНЧ ДОЛНАТА ВИ МАЙКА КРАДЛИВА.
23
2
 
6
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 10 месеца
на корумпираното правителство!
22
3
 
0
 
! Отговори
Вишо Културков преди 10 месеца
некой би си казал че тва с наводненията по северозапада е допуснато умишлено, като ИПСО да се неглижира екологическата катастрофа в черно море
21
5
 
7
 
! Отговори
Доброволец преди 10 месеца
Еднократната помощ е половината от месечната издръжка на всеки нацист от окраина, дошъл да живее на наш гръб и да краде от парите за децата ни. Престъпленията на антибългарските *** са против България и бъдещето на децата ни. Това е изм*ет. От*падък. Под*човеци. ДемокраДцията е най-голямото зло за човечеството. Войни, см*ърт, терор, нищета. Войнолюбците скоро ще отидат при черните души. М да.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скапана държава,некадърни управляващи,дааааа няма живот тукаааааа,за това смелите изчезват ,а останалото се правят на герои без почести и се самозалъгват ,че били допринесли за по-хубав живот и накрая кво излезна -мафията дърпа конците години наред!Допринесли ама друг път,допринесли на мафията ,пълен цирк
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те партиите по принцип само това правят. Още Бойко обикаляше села и паланки и се правеше, че едва ли не лично е оправил живота на бедняците. Виждаме в какво състояние са пътищата и селата, и всичко. На обикновения избирател това му стига.
18
4
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 10 месеца
крадене, разруха, злоупотреби и престъпна небрежност. виновни : украинските бежанци, международното положение, цру, астролога на кисинджър, "великите сили". едно си баба знае, едно си бае и при нас и при кацапите. курица не птица, болгария не заграница
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Работиш,строиш ,правиш ,струваш в нашата мила Родина,накрая язовира от горе прелее,стане някое бедствие ,разбираш че няма държава и си викаш "аз какво правя тука".Служби,институции гола вода са.Пращат едни коли да отводняват над 20 годишни ,гледаш и се пулиш ,къде сме ние,кражби кражби , не спират да крадат.Сега ще оставят хората сами да се оправят...
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важното е да минат с едни мерцедеси на оглед,да се снимат за новините и нищо,но от сърце.
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българската нация има само една задача -- прогонване на американските агенти от държавната власт, под каквато и маска да се крият. И ви чакат още наводнения, пожари и всякакви други бедствия ако продължавате да се правите на слепи.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Слава Украйна ,кво им пука за този материал тука
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кметовете от ГЕРБ ли? Знаем ги тия.