Порциите по морето намаляват, цената расте: Защо тараторът е 5 лв., цацата - 10?

Почивката в Гърция не е по-евтина, поскъпването не е съразмерно с инфлацията
19 юни 2023 15:27, Анисия Иванова
231

Порциите на храната, която си поръчваме по морето, намаляват, а цените не спират да се увеличават.

"Тази година започнахме сезона със студен май и много дъждовен юни. Повечето резервации започват в края на юни - юли, пикът е след 20 юли до средата на август. В началото на сезона наблюдаваме доста празни хотели", заяви експертът от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков в студиото на "България сутрин".

Прогнозите все пак са за силен летен сезон, който може да достигне и задмине нивата от предпандемичната 2019 г. По отношение на цените, гостът уточни, че поскъпване има в цял свят, а цените по морето варират и всеки може да избере мястото, което го устройва.

До думите му пред Bulgaria ON AIR почивката в Гърция не излиза по-евтина от тази в България.

"При all inclusive офертите в България почивката дори излиза по-евтина. Тя е избор основно за семейства с деца, които планират разходите си, имат свободата да хапнат по всяко време, за децата да има сладолед, да няма стрес в търсене на места за обяд или вечеря", уточни Занков.

Той допълни, че и почивка в студио под наем пак не излиза по-евтина в Гърция.

"Гърция и Турция са прекрасни дестинации, българинът обикновено пътува няколко пъти в сезона - няма лошо човек да опознава различни места. Все по-често хората отскачат за един уикенд в Гърция, след това и на почивка в България", каза още гостът.

Проблемът, който очерта, е че резервациите са концентрирани основно в силния летен сезон и трябва да се помисли за целогодишна заетост на местата за почивка.

Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев заяви, че в морската столица този проблем не се усеща, тъй като районът привлича туристи през четирите сезона с богата фестивална и културна програма. Косев подчерта, че поскъпването не е съразмерно с инфлацията и разходите на хотелиери и ресторантьори.

"Ползваме буфери, така че продажната цена да не бъде максимално увеличена спрямо увеличената себестойност на услугата, защото и клиентите са поразени от инфлацията, нямаме интерес да губим клиенти с високи цени", заяви Косев.

Хотелиерът каза също, че цаца може да се намери и за 5 лв., и за 10 лв. за около 300 грама порция, зависи откъде е купена и дали е прясна или замразена. Той обясни и защо има тартор по 5 лв. по морето.

"Много хора смятат, че тараторът е кисело мляко, вода и краставица - но в цената се включва и работната ръка, която става все по-скъпа, обслужването, режийните разходи също влизат в тази цена, себестойността е една малка част", поясни Косев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Беснеят из коментарите разни ceлтaци от прованса до морето и вилнеят как ядели прекрасна цаца, пък кофти софиянците не сме можели ахахахахаха. Софиянци не ви съпваме по дивния западнал прованс. Там е за бедни румънци, осморазрядни немски бачкатори, които печелят годишно, колкото аз на 2-3 седмици, пияни англичани от гетото в Манчестър с родители шофьор и миячка и провинциалисти от Добрич и РусИ.
63
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Повечето хора са лишени от екстрата да мислят.От 5лв с ддс имате 20% ддс , 10% корпоративен данък и 5% дивидент. Като махнете материалите за таратора едвали ще остане повече от 1лв за собственика. Обаче това пак не е чиста печалба. Имате заведение, минене на посуда, заплати, амортизация и тн. Т.е. трябва да мислите с тея глави повече и по малко да приказвате.
62
6
 
15
 
! Отговори
до 77 преди 11 месеца
В Тайланд е адска мръсотия. Да идеш да им видиш културата 1-2 пъти- окей. Да обиколиш да видиш културни ценности- супер. На море- никога. Отврат. За Филипините да не говорим. Иначе евтинията е брутална, съгласен съм.
61
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз предпочитам на по скъпото в гърция, поне знам за какво си давам парите
60
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами грамажа е малък а цените високи за да може Алибергов да хленчи по телевизиите как се раздава за добруването на хората, как работят на загуба милите. А заведенията са пълни за да може Българинът да се покаже в инстаграма колко е заможен, иначе си е гола пушка. Няма да броим бедните бизнесмени с мазератита трета употреба на по един месец и манекенките с ролекси и картиета. Те са от далаверата в държавата. Ама кога ще му писне на тоз прocт българин па щв ги избеси сите далавераджии
59
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Основното е качеството на почивката. Сравняват цени за много различно качество на почивката, което е безмислица. В България качеството е много ниско и затова нормалните хора не ходят на море в България и не ги интересува колко струват цацата и таратора. Нормалните хора са на море в чужбина, където качеството не е толкова ниско. Дали ще са в Гърция, Турция, Италия, Франция, Испания или някъде другаде, всеки нормален човек си решава сам. Общото е, че нормалните хора са на море в чужбина, а не в Б
58
4
 
19
 
! Отговори
Решението. преди 11 месеца
Аз си ходя на море в Тайланд..Храна на корем (а аз ям много) - 20 лв. на ден.Наема ми е 400 лв.на месец.Виза и самолетен двупосочен билет 1200 лв.Жени много и всичките красиви. Кисна си цял месец.Няма начин дори да си помисля за почивка на БГ бетона.
57
18
 
11
 
! Отговори
Емчи преди 11 месеца
Любителите на Гърция да не си забравят торбите от Лидл, че ще има глад.
56
2
 
19
 
! Отговори
Съвет преди 11 месеца
Резервирайте си обяд в Евксиноград, принципно е само за депутати и магистрати. Но понякога може и обикновен....човек да обядва пържола с кола и пържени картофи с шопска салата за 7.80 лева....
55
2
 
14
 
! Отговори
ДО 56 преди 11 месеца
По-добре да се каже от I am what I eat няма как. Нека си налитат на цаца. Като го видиш как се налива с бира от пластмасова бутилка и си нарича еликсир нула пъти дестилираната отровна пърцуца, ти е ясен. Кофтито е, че се има за голямата работа и можел всичко, ама Космосът му виновен, че е неможещ и неграмотен.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако сте като веганката Валерия, цацата ще ви е вмирисана, нищо че дава месо на кучето си но хрупа трева :)))
53
3
 
10
 
! Отговори
Кво стана преди 11 месеца
има ли крави от Украйна, няма ли, нищо не казвате.
52
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Порциите намаляват, замърсяването расте а човешката глупост е безгранична!
51
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами щом има кой да плаща, ще поскъпва. Българинът и 10 евра ще даде за цаца...
50
12
 
9
 
! Отговори
До ... преди 11 месеца
"определено сфиянци са най-простата папллач в бг" , не забравяй, че всички пари идват до там и остават там. Другите ...да се спасяват, щом не си от София.
49
1
 
34
 
! Отговори
Мда преди 11 месеца
Няма да забравя края на миналия август на Лефкада, се озовахме до маса на която бяха седнали някакви Бургаски "ресторантьори".. Гледаха камерети на заведенията си и се хилиха как баламите плащат да ядат буклуци, двойно от това което те плащали да ядат прясна храна сега. През цялото време си обменяха идеи как се цака клиента.Изтекла годност,остатъци от вечерята в сумата за обяд,Ариана за Стела Артоа и още много.Тия тримата бяха последната капка да забравя пътя към Черно море!
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
аве тоя като плямпа, верва ли си
47
4
 
10
 
! Отговори
Възгледи... преди 11 месеца
Големите са на Кариби на частните си яхти, малките чакат краят на света...Казано им е, че има криза, да си знаят че ще са перманентно зле. Но криза за милионите няма, както виждате...има даже динамика в движението им :))
46
3
 
6
 
! Отговори
8 преди 11 месеца
Осем нощувки, пълен пансион, двама възрастни с две деца, в апартамент 1600 лева. Не знам бива ли не бива ли?
45
0
 
13
 
! Отговори
ОТ КИТАЙ преди 11 месеца
КАКВА ЦАЦА ЩЕ ДОЙДЕ- ВМИРИСАНА.