Порциите по морето намаляват, цената расте: Защо тараторът е 5 лв., цацата - 10?

Почивката в Гърция не е по-евтина, поскъпването не е съразмерно с инфлацията
19 юни 2023 15:27, Анисия Иванова
231

Порциите на храната, която си поръчваме по морето, намаляват, а цените не спират да се увеличават.

"Тази година започнахме сезона със студен май и много дъждовен юни. Повечето резервации започват в края на юни - юли, пикът е след 20 юли до средата на август. В началото на сезона наблюдаваме доста празни хотели", заяви експертът от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков в студиото на "България сутрин".

Прогнозите все пак са за силен летен сезон, който може да достигне и задмине нивата от предпандемичната 2019 г. По отношение на цените, гостът уточни, че поскъпване има в цял свят, а цените по морето варират и всеки може да избере мястото, което го устройва.

До думите му пред Bulgaria ON AIR почивката в Гърция не излиза по-евтина от тази в България.

"При all inclusive офертите в България почивката дори излиза по-евтина. Тя е избор основно за семейства с деца, които планират разходите си, имат свободата да хапнат по всяко време, за децата да има сладолед, да няма стрес в търсене на места за обяд или вечеря", уточни Занков.

Той допълни, че и почивка в студио под наем пак не излиза по-евтина в Гърция.

"Гърция и Турция са прекрасни дестинации, българинът обикновено пътува няколко пъти в сезона - няма лошо човек да опознава различни места. Все по-често хората отскачат за един уикенд в Гърция, след това и на почивка в България", каза още гостът.

Проблемът, който очерта, е че резервациите са концентрирани основно в силния летен сезон и трябва да се помисли за целогодишна заетост на местата за почивка.

Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев заяви, че в морската столица този проблем не се усеща, тъй като районът привлича туристи през четирите сезона с богата фестивална и културна програма. Косев подчерта, че поскъпването не е съразмерно с инфлацията и разходите на хотелиери и ресторантьори.

"Ползваме буфери, така че продажната цена да не бъде максимално увеличена спрямо увеличената себестойност на услугата, защото и клиентите са поразени от инфлацията, нямаме интерес да губим клиенти с високи цени", заяви Косев.

Хотелиерът каза също, че цаца може да се намери и за 5 лв., и за 10 лв. за около 300 грама порция, зависи откъде е купена и дали е прясна или замразена. Той обясни и защо има тартор по 5 лв. по морето.

"Много хора смятат, че тараторът е кисело мляко, вода и краставица - но в цената се включва и работната ръка, която става все по-скъпа, обслужването, режийните разходи също влизат в тази цена, себестойността е една малка част", поясни Косев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
14
 
! Отговори
ХУБАВОТО НА СВЕТА Е преди 11 месеца
ЧЕ Е КЪМ КРАЯ СИ.
43
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Била радиоактивна рибката...направо се скъсах от смех :))) Вие шопите от провинцията много си повервахте явно :)))
42
1
 
12
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
Е от три години не съм ходил на море, някой ходи по 10 пъти - средно става няколко пъти в сезона за двама ни
41
0
 
29
 
! Отговори
Поздрави от Крит преди 11 месеца
Цените от 2022 в бг са еквивалентни с гръцките сега, но качеството е в огромна степен не в полза на бг. Дори не може да става сравнение.
40
14
 
10
 
! Отговори
до 52 преди 11 месеца
Софетата хапваме калмари, скариди, ципура и лаврак. А бедните провинциалисти с таван 3к заплати на склададжии налитате на цаца. Няма лошо. I am what I eat.
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Още миналото лято ядох пържени картофи за 15 лева
38
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пазарна икономика. Ако има кой да плаща 5лв за таратор, ще има кой да го продава. Взимате си две краставици и кисело мляко и сте готови с таратора за една седмица. А цаца съм ял преди 10 години за последно, тогава ставаше за консумация от хора, а сега е тежки метали и биологични отпадъци.
37
1
 
18
 
! Отговори
2 НЕЩА СА ВЕЧНИ преди 11 месеца
НА ЗЕМЯТА - АЛЧНОСТА И ПРОСТОТИЯТА.
36
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кто не знаете софета какво е хрупкава пържена цаца, нормално е да ви брулят яко в цените :)))
35
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до 46 като нети харесва цацата яж ми салама тогава,хаха
34
3
 
24
 
! Отговори
Ахахаха преди 11 месеца
10лв замразена цаца на мутроморието, 5 евро пресни калмари на средиземноморието .....
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кажи-речи всички риби са замразени по нашите курорти, а улов... сега в това положение с Черно море - няма да е ок за ядене. Домати, краставици и сирена, за бирата - мезе картофи. :D Най-сигурното меню.
32
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 44Идеална си е цацата, но може би софетата са радиоактивни :)))
31
0
 
25
 
! Отговори
do 42 преди 11 месеца
Цацата е всичко друго, но не идеално мезе. Само кокали и брашно, пържени в мазут.
30
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цените са си европейски . Доходите не са европейски -,,Кризата в страните под контрола на Съединените щати ще се изостри, защото техните политици действат в разрез с националните интереси, изпълнявайки заповеди на Вашингтон. Тези държави, в които антинародното проамериканско правителство не е принудено да подаде оставка, ще бъдат изправени пред хаос и унищожение,,
29
5
 
14
 
! Отговори
до 42 преди 11 месеца
Цацата е отпадъчна канцерогенна риба в доста случаи леко радиоактивна. Това го ядат само плебеи от прованса без 2лв. в джоба, дето мразят софиянците, като тебе. Мерси
28
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цацата е идеално мезе за бира, ама софиянци ако дават 10 кинта за 200 грама порция, не знам просто :)))
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе Ко чака таз държава.Да вземе от тези бедните дето море не да виждали и даде на отилиерите помощ.Те хотелите нали са на нашите ората.
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
то да беше само по морето,в магазините също намалява грамажа а цената расте пример шоколад своге преди беше 100г. сега са по 80 г. а цената с 30-40 стотинки нагоре
25
9
 
21
 
! Отговори
До 24 преди 11 месеца
Тоест ти смяташ, че у нас няма хора, които работят дистанционно, откъдето си пожелаят?! Има, драги, има. И Аз съм от тях. Жена ми- също. Както и 2 приятелски семейства, с които сумарно в Гърция изкарваме 3 месеца лятото. И да- печелим си парите честно и почтено и всяка стотинка данък е платена. И не са малко пари :)