Порциите по морето намаляват, цената расте: Защо тараторът е 5 лв., цацата - 10?

Почивката в Гърция не е по-евтина, поскъпването не е съразмерно с инфлацията
19 юни 2023 15:27, Анисия Иванова
231

Порциите на храната, която си поръчваме по морето, намаляват, а цените не спират да се увеличават.

"Тази година започнахме сезона със студен май и много дъждовен юни. Повечето резервации започват в края на юни - юли, пикът е след 20 юли до средата на август. В началото на сезона наблюдаваме доста празни хотели", заяви експертът от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков в студиото на "България сутрин".

Прогнозите все пак са за силен летен сезон, който може да достигне и задмине нивата от предпандемичната 2019 г. По отношение на цените, гостът уточни, че поскъпване има в цял свят, а цените по морето варират и всеки може да избере мястото, което го устройва.

До думите му пред Bulgaria ON AIR почивката в Гърция не излиза по-евтина от тази в България.

"При all inclusive офертите в България почивката дори излиза по-евтина. Тя е избор основно за семейства с деца, които планират разходите си, имат свободата да хапнат по всяко време, за децата да има сладолед, да няма стрес в търсене на места за обяд или вечеря", уточни Занков.

Той допълни, че и почивка в студио под наем пак не излиза по-евтина в Гърция.

"Гърция и Турция са прекрасни дестинации, българинът обикновено пътува няколко пъти в сезона - няма лошо човек да опознава различни места. Все по-често хората отскачат за един уикенд в Гърция, след това и на почивка в България", каза още гостът.

Проблемът, който очерта, е че резервациите са концентрирани основно в силния летен сезон и трябва да се помисли за целогодишна заетост на местата за почивка.

Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев заяви, че в морската столица този проблем не се усеща, тъй като районът привлича туристи през четирите сезона с богата фестивална и културна програма. Косев подчерта, че поскъпването не е съразмерно с инфлацията и разходите на хотелиери и ресторантьори.

"Ползваме буфери, така че продажната цена да не бъде максимално увеличена спрямо увеличената себестойност на услугата, защото и клиентите са поразени от инфлацията, нямаме интерес да губим клиенти с високи цени", заяви Косев.

Хотелиерът каза също, че цаца може да се намери и за 5 лв., и за 10 лв. за около 300 грама порция, зависи откъде е купена и дали е прясна или замразена. Той обясни и защо има тартор по 5 лв. по морето.

"Много хора смятат, че тараторът е кисело мляко, вода и краставица - но в цената се включва и работната ръка, която става все по-скъпа, обслужването, режийните разходи също влизат в тази цена, себестойността е една малка част", поясни Косев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
29
 
! Отговори
Истината преди 10 месеца
Като дойде течението от Украйна и за 2лева няма да има кой да я купи.
23
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защото ние българите сме мизерници дето взимат каквото им подадат, а собствениците са мошеници плащащи си където трябва. Крака ми няма да стъпи на ***. Успех на всички царвули
22
1
 
10
 
! Отговори
абе преди 10 месеца
тоя с келимявката от ляво къв е :)
21
1
 
17
 
! Отговори
??? преди 10 месеца
Гадна храна+ла***на във водата/може крави и трупове/.Абе да не сте луди!?
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз съм бил помощник готвач, немците едва не си изповръщаха червата от готвенето с палмово масло :))) Иначе харесвам хрупкавата рибка, не съм тревопасен :)))
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
е как защо са такива цените, чорбаджията нали трябва на зима да се тагне от шейселите от бахамите от канарските острови, бали и тем подобни острови...
18
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По заведенията на нашето море едва ли се продава прясна цаца.Всичката такава е замразена и няма ама никаква логика в цена 10лв за порция.Цената на цацата по магазините е 2-3лв за килограм , а заведението сигурно я взема на 1,50 лв/кг.Факт!
17
1
 
28
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 10 месеца
Хотелите в България пазаруват от DARK NET храна .Ако си поръчате Вратна Пържола трябва да имате зъби на Акула за да я сдъвчете . Ако си поръчате филе от Акула трябва да имате зъби на Пираня за да я сдъвчете .
16
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цацата е дребна рибка, става за мезе, ама да даваш 10 кинта за 200 грама, малко е неприлично :)))
15
2
 
25
 
! Отговори
и те така преди 10 месеца
тия заслужават никой да не им влиза в заведенията ! взимам си храна от магазина и си хапвам в стаята , има квартири или хотели дето са обзаведени с котлони и хладилници .
14
2
 
31
 
! Отговори
Ужас преди 10 месеца
Никой не казва, че в Гр е по-евтино! Горе-долу излиза еднакво, но разликите са съвсем други и не са в полза на нашите пишман бизнесмени. Хората не е задължително да търсят най-евтиното. Но и не искат да се прецакат и да ги правят на глупваи. В Гр цените всеки може да ги види лично, да провери качество и гостоприемство. И да реши къде да ходи в бъдеще! Всеки иска добро и казествено обслужване, добра храна, чисти плажове.
13
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
спокойно - сега като дойдат откъм Украйна кравите по вода и цената на пръжолите ке падне резко, резко
12
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кризата в страните под контрола на Съединените щати ще се изостри, защото техните политици действат в разрез с националните интереси, изпълнявайки заповеди на Вашингтон. Тези държави, в които антинародното проамериканско правителство не е принудено да подаде оставка, ще бъдат изправени пред хаос и унищожение.
11
3
 
29
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 10 месеца
Таратора е 5 кинта щото ви го готви и сервира топ готвача на виетнам или конго
10
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Слабо ме вълнува нашето море, като изключим няколко топ места, на които масовият бедняк с Кейн на 10 години, мислещ се за мултимилионер с мислне и поведение тип мутра от ВИС-2, не може да си позволи. Хапвам в Гърция пресни зеленчуци, ципура, лаврак, скариди, калмари и Митос на корем. И узо чат-пат. Стоим си по цяло лято- хем работим от там дистанционно, хем ни гледат като царе. Не сме от тия с торбите от Лидл- наемаме луксозна вила и ни гледат като царе. И тук има райски кътчета, но малко.
9
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цацата 10 кинта...хахахаха :))) Гаврата продължава с пълна сила :)
8
2
 
46
 
! Отговори
реалист преди 10 месеца
600лв през booking 7 нощувки в гърция за 2ма човека в апартаментче с тераса с гледка към морето, на 200 метра от плажна ивица.. май съм се прецакал, че няма да съм на л-ай-ня-ното бг море с плуващи екск-ре-менти вътре /
7
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Гърция цените са същите, при по-големи и по-качествени порции. Не, че правя реклама, но е крайно време мутрите по черноморието да разберат, че бизнес не се прави по този жалък техен начин!
6
2
 
32
 
! Отговори
MNENIE преди 10 месеца
Черно Море в България не е добро за туризъм .
5
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хаха, включвало и цената на работната ръка. Що ли ми се струва, че работната ръка не и се плаща, а парите отиват при чорбаджията?