Майчинството да бъде признато за стаж

Нова идея
24 юни 2023 07:40, Росен Стойчев
106
Майчинството да бъде признато за стаж
Снимка: БГНЕС

Трите години майчинство да бъдат признавани за осигурителен стаж, независимо при какви условия човек излиза в пенсия, предлагат депутати от ДПС с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предложени между първо и второ четене на законопроекта.

Още по темата

В момента майките имат право на две години платен отпуск за отглеждане на детето си. А след това двамата съпрузи имат право на по шест месеца неплатен отпуск за отглеждане на детето. Ако бащата прехвърли този отпуск на майката, реално тя има още една цяла година право на неплатен отпуск. Тези три години майчинство се признават за стаж, ако човек излезе в пенсия при наличие на пълен осигурителен стаж. В момента за излизане в пенсия за жените изискват възраст от 62 г. и стаж от 36 г. и 4 месеца, а от мъжете - възраст от 64 г. и 6 месеца и стаж от 39 г. и 4 месеца.

Но Кодексът за социално осигуряване дава възможност в пенсия да излязат и хора с непълен осигурителен стаж. В този случай и от мъжете и от жените се изисква да са на възраст поне 67 години и да имат поне 15 години действителен трудов стаж. Но в този случай от НОИ не признават за действителен стаж трите години майчинство. Затова от ДПС предлагат в КСО да бъде записано, че годините на платен и неплатен отпуск за бременност и раждане се считат за действителен стаж.

Омбудсманът Диана Ковачева подкрепя това предложение в специално становище към законопроекта. В институцията на омбудсмана постъпват много жалби на граждани, които изразяват недоволството си от допуснати неясноти в законодателството относно зачитането на "времето на платени и неплатени отпуски за бременност и раждане".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: майчинствоновстаж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 9 месеца
За 2 деца - да ,за повече ....ами някои жени от малцинствени групи може и ден трудов стаж да не изработят , с 10-15 деца и директно в пенсия.
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дано да го приемат, достатъчно трудно им е на майките.
85
0
 
3
 
! Отговори
До 84 от преди 9 месеца
Г-жо, не ви познавам, нито знам през какво сте минала, но да имате второ дете е безценно. Работа се намира...Казвам го от позицията на баща на две деца. Не ни е било лесно, но всичко с времето си. Надявам се имате мъж до себе си.
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 75 Съгласна съм с Вас, господине.Аз не исках да бъда в безкрайно майчинство. Исках да имам майчинство като на запад и след като раодя и що годе се възстановя след 6-тия месец да се върна на работа. Но вече не ме искаха на работа и останах принудително в майчинство. А като изтекоха двете години - още повече не ме искаха защото имам дупка 2 години в които не съм работила. На запад може да платиш на детегледачка - аз как да го направя с 1500 лева заплата да плащам и на нея толкова???
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е добра идея. Страшно трудно е на една жена да си намери работа дори само след една година майчинство. Уж трябва да ти се пази мястото, но чакат да се върнеш и те уволняват, защото вече има други хора на второто място. Аз не родих второ дете, защото "щетите" от първото още не мога да го оправя. Все ме подмятаха, че детето ми е малко, уволняваха. Как да родиш пак?
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако искат България да не се топи, е добро начинание, но до три деца.
81
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много умно... То тогава ония там от Факултето или Столипиново ще почнат едни трудови стажове... Ехеее.. от 12-13 годишни. Тия мозъци явно не вдяват, че отнякъде трябва да дойдат тия пари. Някой трябва да ги изработи, че да отидат в бюджетите. И какво излиза? Ние ще си бачкаме като зомбита заради многодетните "майки"? За мене не са "майки" - те самите са още деца. Но се води многодетна самотна майка по закон. Че те до 25 години вече ще имат стаж за пенсия.
80
7
 
16
 
! Отговори
ДА преди 9 месеца
Абе,я се спрете с простотиите!Нали все гледате към запада-вижте тогава как е майчинството там!ТРИ години у нас-това го няма в целия свят, бе!!Облагодетелствате малцинствата-само те раждат, и то по две,три и т.н. деца.Българките звъкнат по едно,максимум две и реват!Пушат цигарки по моловете и клюкарстват.Я,бегом на работа още след първата година!Лигавщини разни!
79
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С подобни коментари демографска криза не се решава. Големи претенции за средствата за майките за отглеждане на дете и никакви претенции към тези, които крадат милиони и милиарди. Хора, засрамете се.
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жените са онеправдани от гледна точка на годините за пенсия. Би следвало да им се признават 2 години. Ако имат възможност да работят, това пък би им повишило пенсионния доход.
77
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо не трябва да им се дава. Те трябва да плащат. Както за всяка една придобивка. Нещо като ДДС. Същото е и за децата.
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе, защо не отделят в отделени фондове парите за втората година майчинство с МРЗ, инвалидните и социалните пенсии, социалните помощи и т.н.? Тези фондове да са доброволни. След като си платил задължителните вноски, доброволно, ако искаш да внасяш и в тези фондове. Да ги видя всички, дето така великодушно"разполагат"сега с общите пари, дали ще са на същия акъл, или тези фондове ще останата празни? С чужда пита помен правят. На чужд гръб и сто тояги са малко. Болен здрав носи. И т.н.
75
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В повечето места по света в майчинство се излиза по 2-3 месеца. В България стана срещана практика жени да забременяват 6 месеца следкато си намерят хубаво платена работа, и след това да не работят с години. Хем да искаш равни права и заплати, хем да си седиш вкъщи и да ти плащат затова че си гледаш децата нестава.
74
2
 
9
 
! Отговори
Име преди 9 месеца
До В.Какви дами, къде ги видя те дами? Нещо си се объркал. Дами може да е имало преди 20-25 години. Сега има..... НЕдами, да го кажа така за сммоотани триячи на кометари.
73
1
 
4
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Очаквах коментари само от дами!
72
14
 
5
 
! Отговори
YILI преди 9 месеца
Аз пък питам до кога в Кодекса на труда ще има разпоредба работодателя да има задължение да плаща платен отпуск на майка която е в "отпуск за отглеждане на малко дете".Това да не е времето на "соца" когато имаше политика за насърчаване на раждаемостта, но предприятията бяха държавни и така през тях се провеждаше такава политика.Сега ако имаш три жени и едната е в отпуск за отглеждане на малко дете ,другите две трябва да изработят една отпуска за себе си и по 1/2 за тази която е в отпуск за детет
71
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да се признава за стаж дамо за тези който работят. Тези дето и без това не работят и не внасят пари в държавата не заслужават такива привилегии
70
2
 
13
 
! Отговори
До Чакай сега, бе... преди 9 месеца
Питаш къде плащат без да ходиш на работа? Отговарям ти: В БАН. Там някои се мяркат в институтите, в които "работят" само във вторник следобед за по 1-2-3 часа. Това е под претекст, че през останалото време събират и обработват емпиричен материал, на основата на който после пишат научни аналитични трудове. Само че някои хора със силни протекции само твърдят, че правят това и накрая се пенсионират без да са представили монографията, за която уж събират материал почти през целия си трудов стаж.
69
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всичко което се изисква е да има човек е инкубатор с млекоцентрали, и да се разкрачи в първата кръчма или заведение. без да имат специално образование или квалификация.
68
0
 
8
 
! Отговори
22 преди 9 месеца
До До 22 /коментар 26/ да, прав си. Аз изхождам и от конкретен случай на който съм свидетел. По причина на гениколожката, точно формално отношение към задълженията й и прекомерно самочувствие (отказа да гледа изледване, което тя не може да направи, защото нямало какво да научи от по-млада колежка!) допусна да се роди дете със сериозни увреждания. Майчето с отлична диплома от магистратура остана да си отгледа детенцето. Не е от тези дето на 12 г. раждат първо и после се плодят като ***.