Майчинството да бъде признато за стаж

Нова идея
24 юни 2023 07:40, Росен Стойчев
106
Майчинството да бъде признато за стаж
Снимка: БГНЕС

Трите години майчинство да бъдат признавани за осигурителен стаж, независимо при какви условия човек излиза в пенсия, предлагат депутати от ДПС с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предложени между първо и второ четене на законопроекта.

Още по темата

В момента майките имат право на две години платен отпуск за отглеждане на детето си. А след това двамата съпрузи имат право на по шест месеца неплатен отпуск за отглеждане на детето. Ако бащата прехвърли този отпуск на майката, реално тя има още една цяла година право на неплатен отпуск. Тези три години майчинство се признават за стаж, ако човек излезе в пенсия при наличие на пълен осигурителен стаж. В момента за излизане в пенсия за жените изискват възраст от 62 г. и стаж от 36 г. и 4 месеца, а от мъжете - възраст от 64 г. и 6 месеца и стаж от 39 г. и 4 месеца.

Но Кодексът за социално осигуряване дава възможност в пенсия да излязат и хора с непълен осигурителен стаж. В този случай и от мъжете и от жените се изисква да са на възраст поне 67 години и да имат поне 15 години действителен трудов стаж. Но в този случай от НОИ не признават за действителен стаж трите години майчинство. Затова от ДПС предлагат в КСО да бъде записано, че годините на платен и неплатен отпуск за бременност и раждане се считат за действителен стаж.

Омбудсманът Диана Ковачева подкрепя това предложение в специално становище към законопроекта. В институцията на омбудсмана постъпват много жалби на граждани, които изразяват недоволството си от допуснати неясноти в законодателството относно зачитането на "времето на платени и неплатени отпуски за бременност и раждане".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: майчинствоновстаж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
12
 
! Отговори
чакай сега,бе... преди 10 месеца
До БобМарлей::Аз от години си търся работа.Та,дали ще ми го сметнат за трудов стаж?Живея до районно кметство в голям град,та водя наблюдение.Госпожите метачки на улиците имат работно време не по-вече от 2часа.И то в хубави дни.Та питам,къде по света плащат без да ходиш на работа?
66
3
 
17
 
! Отговори
До БАНко преди 10 месеца
Не е еднакво, както пишеш ти. Онази, която е работила е вършила нещо полезно за обществото и всеки месец е късала от заплатата си, за да внася осигуровки. Тя се е грижила за децата си след работно време, тоест натоварвала се е допълнително. А оназ, която никога не е работила, е цоцала социал от парите, които са внасяли в хазната работещите жени и е разполагала с цялото си време, за да се грижи за децата си. Но в повечето случаи децата на безработната стават безполезни нищоправци като мaйкa си.
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 56, не ми е мечта да имам 4 жени, и една ми е много. По-скоро държава, която не дескриминира мъжете без значение обвързани или не.
64
0
 
6
 
! Отговори
До 78 преди 10 месеца
Средно образование се купува.
63
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да добавят и условие майките да имат завършено средно образование.
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Унгария дава по 32 000 евро за трето дете на родители до 45 годишна възраст. В България това никога няма да се случи заради гетaта.
61
0
 
5
 
! Отговори
До 56 - Ти пишеш: преди 10 месеца
"търся държава, където е готино да си мъж". Нямаш никакъв проблем - арабските емирства, където основен закон е шериатът. Само че преди това се поинтересувай какво дължиш на съпругите си, ако решиш да се заселиш там. Можеш да имаш 4 законни жени, които ще трябва не само да издържаш, но и да ги даряваш с внимание и достатъчно количество сексуални ласки. Подлежиш на санкции, ако те се оплачат, че даваш на някоя от тях повече, отколкото си дал на останалите си жени. Иначе там мъжът е цар и господар
60
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
До До 22 /коментар 26/В държавата на мафията и тарикатите, НЕ трябва д аима нищо подобно, а само тояга - рпто ва здрава! Недейте да мислите, защото няма нищо да сработи, първо трябва да се намести манталитетът, след това всичко останало. Тези мисленки не работят, докато българинът е такъв ужасен субект. Гледайте истината в очите.
59
0
 
19
 
! Отговори
поредната простотия преди 10 месеца
В ущърб на наистина работещите българи! Пълни глупости! Ако го приемат, мургавелките ще излязат накрая най-работни от всички! 10 деца по 3 години - и ето ти стаж за пенсия! Ще вдигнат раждаемостта сред малцинството. Да са ни честити!
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Може, но само за пълнолетни жени, които са работили и плащали осигуровки в момента на раждане. Да не стане така, че пак поощряваме ония от гетото, които почват са раждат на 13, нямат и 1 ден трудов стаж и цял живот карат на помощи, без да ги е грижа за възпитанието на децата
57
0
 
7
 
! Отговори
До 22 /коментар 26/ преди 10 месеца
Има логика в твоето предложение, но трябва да се доизкусури, тъй като много от случаите на раждане на непълноценни деца са резултат от кръвосмесителни връзки, които при една група са нещо като културни традиции. Тук трябва да прибавим и ужасните случаи на нарочно осакатяване на деца с цел да ги използват за просия. Добави и купените телкове за уж-инвалидност. С други думи, трябва да се обмисли как да се формулира това, което предлагаш, за да не се насърчават безотговорните и мошениците.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Припомням, че през 2018 г. жените с по-малко от 5 деца, може да подаде заявление до Пенсионния фонд (ПФР) за регистрация само на общо основание - на 55 години. Майки, които са родили и са отгледали 5 или повече деца, могат да направят това 5 години по-рано - при навършване на 50-годишна възраст, при наличие на необходимите и документи. Няма как да се пенсионират на 24г.дори и да родят 5 деца.57 години - за жени с 3 деца (60 - 3 години = 57);56 години - за майки с 4 деца (60 - 4 години = 56);50 години - за многодетни семейства с 5 или повече деца ще остане същото, както е сега (60 - 10 годи
55
7
 
6
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
В тая държава, всичко е против мъжа, замислете се! Семейният кодекс е против него, всякакви законченца за насилие са правени против него. Всякакви тъпотии при брак и развод - СЪЩО ПРОТИВ МЪЖА! Оставяме предбрачните договори настрана, това са глупости. Жените поне 80% са интересчийки и използвачки, гледащи собствена изгода от всичко и като бъдат разкрити и опит да бъдат наказани - ОЛЕЛЕЕЕЕ, аз съм онеправдана! Какво става? Търсят после мъжете, къде били? Къде ли... айде да не ви казвам къде.
54
1
 
8
 
! Отговори
питанка? преди 10 месеца
До Анонимен::А за другарките ромки,при тях как стоят нещата?Привилегиите които ползват,важат ли и за нас?
53
6
 
6
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
До АнонименТе са винаги онеправдани, но на всичкото отгоре искат да се правят на мъже. Като искат, защо тогава са им тези благини? Права нямали, биели ги, искат това, онова, трето, десето, идеи за тях. Мъжете кучета ги яли(две седмици отпуска при дете). И тук се пита, самотен баща какво прави в такъв случай? Той е и майка и баща и няма за него такива "благини" като 3 години, 2+1 пожелание, отлъчка. Наистина, както казва по-долу човекът, в тая държава дискриминацията е жестока, мъже ->евакуация.
52
0
 
21
 
! Отговори
Най-разумно предлага преди 10 месеца
по-долу N29 - да се признават за трудов стаж трите години майчинство, но не на всички, а само на жените, които са работили и са се осигурявали. Аз ще добавя, НИКАКВО ПЛАТЕНО МАЙЧИНСТВО, НИТО ДЕТСКИ НАДБАВКИ за онези, които нито учат, нито работят и никога не са внасяли осигуровки от заплата за реално полаган труд. Изключение - само за пълнолетни студентки, които имат поне един заверен семестър и са си взели всички изпити поне от първата сесия през първата учебна година.
51
0
 
7
 
! Отговори
До 55 преди 10 месеца
Детските градини са безплатни от 1 април 2022 г. Сверете си часовника!
50
4
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
ПЕНСИОНЕРКИТЕ НА 62 И НА 67 БЕЗ СТАЖ , СА БИЛИ ЕДНАКВО МАЙКИ , ОТГЛЕЖДАЛИ СА ЕДНАКВО ДЕЦА КАКТО ДРУГИТЕ !!! ПРЕМАХНЕТЕ ДИСКРИМИНАЦИЯТА !!!
49
1
 
3
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Тази идея е нещо като адвокатите. Свободна професия, но с регламентирани от държавата по закон "заплати" (хонорари им викат, за по-звучно). Отдавна питам, тъй като адвокатите не са бюджетна сфера като учители, лекари, държавна администрация и други), как така ги включиха все едно са и им дадоха "разписани хонорари"? Къде е "пазарната икономика" при тях?
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 56 Има достатъчно на брой държави, в които можеш да си смениш пола и да станеш жена.