Майчинството да бъде признато за стаж

Нова идея
24 юни 2023 07:40, Росен Стойчев
106
Майчинството да бъде признато за стаж
Снимка: БГНЕС

Трите години майчинство да бъдат признавани за осигурителен стаж, независимо при какви условия човек излиза в пенсия, предлагат депутати от ДПС с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предложени между първо и второ четене на законопроекта.

Още по темата

В момента майките имат право на две години платен отпуск за отглеждане на детето си. А след това двамата съпрузи имат право на по шест месеца неплатен отпуск за отглеждане на детето. Ако бащата прехвърли този отпуск на майката, реално тя има още една цяла година право на неплатен отпуск. Тези три години майчинство се признават за стаж, ако човек излезе в пенсия при наличие на пълен осигурителен стаж. В момента за излизане в пенсия за жените изискват възраст от 62 г. и стаж от 36 г. и 4 месеца, а от мъжете - възраст от 64 г. и 6 месеца и стаж от 39 г. и 4 месеца.

Но Кодексът за социално осигуряване дава възможност в пенсия да излязат и хора с непълен осигурителен стаж. В този случай и от мъжете и от жените се изисква да са на възраст поне 67 години и да имат поне 15 години действителен трудов стаж. Но в този случай от НОИ не признават за действителен стаж трите години майчинство. Затова от ДПС предлагат в КСО да бъде записано, че годините на платен и неплатен отпуск за бременност и раждане се считат за действителен стаж.

Омбудсманът Диана Ковачева подкрепя това предложение в специално становище към законопроекта. В институцията на омбудсмана постъпват много жалби на граждани, които изразяват недоволството си от допуснати неясноти в законодателството относно зачитането на "времето на платени и неплатени отпуски за бременност и раждане".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: майчинствоновстаж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
3
 
! Отговори
Питанка преди 10 месеца
Ако уж има равенство и ЕС ценности защо жените се пенсионират по-рано, работят по-малко при положение че живеят по-дълго? До кога!
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи раждането на 5 чaхвeta ще са достатъчни, за да се скалъпи стаж за пенсия от категорията "с непълен трудов стаж", ако се приеме предложението на ДПС? Е, тогава е ясно, че някои ще гласуват за ДПС с огромен ентусиазъм.
45
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Егати айляка е да си жена в днешно време. Пълна доза права, ранно пенсиониране. Абе живот мечта... Ще трябва да търся държава, където в готино да си мъж, ако има такива изобщо...
44
2
 
14
 
! Отговори
До до 50 преди 10 месеца
Стимулиране на българската раждаемост, не на ромската! А и да те светна, че само глупости пишеш - детските градини се плащат, лекарствата също. Явно нямаш деца и не знаеш в България, на един работещ българин, колко му се вдигат месечните разходи за отглеждане на едно дете. И пак казвам. Те трябва да се стимулират, а не ония от махалите.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Идват избори. Започват с обещанията.
42
7
 
5
 
! Отговори
до 50 преди 10 месеца
И в момента си има предостатъчно мерки за насърчаване на раждаемостта. Колко още?3 години отпуск-малко ли е? Здравните осигуровки на децата са за сметка на държавата, лекарствата за деца са безплатни,в САЩ плащаш по 500 долара на месец за здравни осигуровки . Детски градини-безплатни-в САЩ си плащаш като поп за градина. И тн. З
41
0
 
10
 
! Отговори
не разбрах преди 10 месеца
Е нали и сега е две години в платен отпуск - т.е. платеният отпуск пак си е стаж.
40
1
 
14
 
! Отговори
не преди 10 месеца
Е това разбира се, че е идея на ДПС, ще е подкрепена и от ГЕРБ. Това е идея само и единствено в ползва на техният електорат - ромите от махалите. Които освен да раждат и пар.зитират на гърба на обществото друго не правят. Трябват други мерки за стимулиране на българската раждаемост с определени критерии - за образование, трудов стаж, минимална възраст (да е над 18г майката) и такива разни. Данъчни облекчения на родителите например също е добре. Онези не плащат данъци и тях не ги вълнува.
39
0
 
18
 
! Отговори
до 44 преди 10 месеца
И казармата, и майчинството и днес се зачитат за стаж в момента, и винаги е било. Майчинството не се зачита за снтаж, след втораота година само на БЕЗРАБОТНИТЕ. Тоова което предлагат е безработните да им се зачита за три години стаж. работещите-и днес измат отпуск от три години, който се зачита за трудов стаж.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз предлагат и пиенете на бира пред блока със съседите да се води като стаж докато жената е в майчинство
37
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вижте-в момента работещата жена има право на 3 години отпуск по майчинство-две години платени, и една-неплатена. А това ,което се предлага е три години да се зачита стажът на безработните жени. В момента се зачита една година от майчинството на безработните. тоест се насърчава безработни да раждат деца. Повтарям-и в момента си има три години отпуск по майчинство, който и в момента се зачита за трудов стаж, но за лица с трудов договор. А промяната касае безработниците
36
6
 
6
 
! Отговори
toti преди 10 месеца
Както казармата така и майчинството е РЕДНО да се признава за стаж,тъй като с това ЖЕНИТЕ УВЕЛИЧАВАТ НАСЕЛЕНИЕТО И ПРИДАВАТ ЖИВ ПРИНАДЕН ПРОДУКТ на държавата !!!Това ще доведе и ди до ползи за ДЕМОГРАФИЯТА !!
35
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жените и в момента се пенсионират 3 години по-рано.- Тоест тлябва да работят 3 години по-малко. Тоест майчинството е отчетено. А сега ще се отчита и втори път-тоест по-ранно пенсиониране, при по-нисък стаж, а в добавка и майчинството. Ако майчинството ще се зачита за стаж, поне да се изравнят условията за пенсиониране, а не жените да се пенсионират 3 години по-рано.
34
0
 
3
 
! Отговори
22 преди 10 месеца
Някои бъркат платеното майчинство с казуса "майчинството да се зачита за стаж"
33
2
 
11
 
! Отговори
до 35 преди 10 месеца
тези плащания не насърчават раждането на деца, освен малцинствената раждаемост. И днес майчинството се зачита са стаж, и днес майчинството е 3 години. Това не насърчава българката да ражда деца, а насърчава ромки-непълнолетни да раждат. това не е демографска политика. Демографска политика се прави с ДАНЪЧНИ ОБЛЕКМЕНИЯ-облекчения получава само РАБОТЕЩИЯ. КОЙТО НЕ РАБОТИ-НЕ ПОЛУЧАВА НИКАКВИ ПЛАЩАНИЯ НАГОТОВО,както в момента е ситуацията в държавата.
32
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Майчинството не може да е стаж. Трябва да им се намалява изискуемото време за стаж ако са раждали деца, но жените и сега се пенсионират по-рано от мъжете без да се гледа дали са раждали. А самотните бащи трябва да получават същото.
31
4
 
5
 
! Отговори
Няма значение кой преди 10 месеца
Го предлага. Така трябва да е.
30
2
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 10 месеца
Не, нетрябва. Достатъчно плащания има, даже при ромите е борба детето да е писано с астма, заради плащанията. При ромите е радост детето да е инвалид, защото това води до плащания-в някои случаи над 900 лв на месец. А ако майката се пише за социален асистент-още 800-та говорим за 1700 лв.За децата със заболявания трябва да се грижат родителите им, а не да чакат от държавата. В САЩ дете със заболяване е на грижите на родителите си, а не е проблем на държавата. като родиш дете ще се грижиш за н
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е добра идея понеже в днешно време на жените не им се занимава с гледане на деца.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 28И после пак пищете, че сме пред идчезване, че населението застарява и т.н. В САЩ нямат демографска криза, а при нас си е направо катастрофа и ако стане като там, до 20 години све изчезнали, защото хората и сега имат 1 дете, а тогава ще имат 0.