Летен проблем: Туристи в малките курорти по морето трудно намират банкомати

Банките намаляват броя на банкоматите в страната
11 юли 2023 22:13, Анисия Иванова
74

Намалява броят на банкоматите в страната. По-малко устройства за теглене на пари ще има в малките населени места и по курортите. А с това и повече неудобство за планиращите почивки, особено в летния сезон.

"Наблизо няма банкомат и всъщност като пазаруваш в магазин до 10 лева не ти разрешават с карта да плащаш и трябва да обикаляш, за да намериш банкомат", каза туристката Людмила Зашева.

Тя е избрала да почива в Равда и ѝ се налага да обикаля курортното селище, за да търси банкомати.

Според създателя на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова, политика на банките е да намаляват броя на банкоматите.

"По този начин те спестяват от своите средства, които инвестират в това да поддържат тези банкомати, да осигурят тяхната охрана", каза тя.

През летния сезон обаче и за хората, които живеят в малките населени места, това може да се окаже проблем.

"Когато трябва да платят в магазин, където например няма и ПОС терминал, това означава да отидат в най-близкото населено място където има банка или банкомат да теглят и тогава да ползват парите си", допълни Руменова.

От бизнеса по морето казват, че банкомати в големите градове има достатъчно, но проблемът е, че при разплащане чрез ПОС терминал в магазини, заведения и места за настаняване, тежестта пада върху търговеца.

"Морската градина на Бургас и Варна, които се посещават от много туристи, има банкомати, но ние имаме и други обекти, които са в гора, така че отговорът е двузначен. Плащанията наистина вече над 50% минават може би по банка, което между другото е в ущърб на бизнеса, защото таксите там се удържат от конкретната фирма и конкретния бизнес", коментира мениджърът на заведения и хотели по морето Манол Тодоров.

Експертите съветват туристите да се интересуват предварително за местата където отиват, има ли банкомати и може ли да се плаща с ПОС терминал, за да е спокойна почивката им.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да си носят парите в кеш и банкомати няма да им трябват.
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами да вземат да сложат банкомати, какъв им е проблема ? Или като миналата година , да има сканирани карти и кражба на пари ?!?
59
0
 
2
 
! Отговори
до 63 преди 9 месеца
Според мене е класиката "нямам дребни да ти върна ресто".
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво значи скъпо им било на търговците?! За тях има толкова много алтернативи на БГ банките, дори таксиметровите шофьори се научиха да ползват пос терминали на чужди оператори без комисион. Търговците просто крият обороти, за това им е скъп ПОСа.
57
4
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 9 месеца
Ако бизнеса ти не може да поеме тези мижави такси , ами по добре затваряй . Аз примерно не пазарувам от магазини без ПОС - има пре достатъчно фирми готови да ми вземат парите без значение по какъв начин съм решил да пазарувам. А най ме дразнят тези дето са си лепнали навсякъде лепенките на виза , Мастеркард и т.н. но като извадиш да платиш и почва едно мрънкане " ама трябва да имате сметка поне 5 лв или нещо от сорта " ; айде мерси има кой да ми вземе парите-така не се привличат клиенти
56
0
 
5
 
! Отговори
Ганчо преди 9 месеца
Грешно заглавие.. Правилното трябва да гласи - "Банкомати в малките курорти по морето трудно намират туристи"
55
4
 
1
 
! Отговори
До 60 преди 9 месеца
Какви са тези глупости които си написал ? Банките НЕ работят с кеш - в противен случай улиците щяха да са задръстени с бронирани камиони разнасящи чували пари наляво надясно по цял ден.Единствено поддържат касови наличности заради хора като теб
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КАТО ФОРМА НА ИИ, БАНКОМАТИТЕ НАМАЛИХА ПЕРСОНАЛА ЗАНИМАВАЩ СЕ СЪС ЗАПЛАТИ С 20%. СЛЕД ТОВА БЕШЕ НАМАЛЕН БРОЯТ НА БАНКОМАТИТЕ С 50-60%. СЛЕДВА ТРЕТАТА СТЪПКА - ОПАШКИ ПРЕД БАНКИТЕ, КОИТО С МЕРАК ЩЕ ВИ ИЗПАПКАТ ПАРИТЕ СЪС СВРЪХГОЛЕМИ КОМИСИОНИ...
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Смучете знаете какво на банките.За благодарност ще получите един гол знаете какво..Кажете клошари защо банката работи с кеш ? Нали е лошо?
52
4
 
9
 
! Отговори
младен преди 9 месеца
"Тя е избрала да почива в Равда...." - Ами да не е, както и всички други, избирали БГ за почивка. У Гръцко и на всякъде другаде за покупка дори и за едно евро може с карта.
51
3
 
13
 
! Отговори
Беге Селски Тарикат преди 9 месеца
В цял свят намаляват банковите клонове но за сметка на това увеличават банкоматите и принуждават дори дребните търговци и дори бръснарите да приемат плащане с карти но в бегето е обратно - искат си опашките и сърдитите лелки по гишетата. Алооо третия свят, събуди се!
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 49Тези дребни търговзи ги знаем.Продават бира която за кен струва 2 лева на цена от 5 лева за кен и тн.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 56Те търговците по морето са си направили сметката и една минерална вода ако струва в твоя град 1 лев на морето може да я пуснат в някои магазин и за 3 лв.
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Може да пазаруваш и за 50 стотинки с карта и никой няма право да ти откаже да си платиш с карта. Трябва да се глобят търговците отказващи плщане с карта а имащи постерминални устройства в магазините.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До бивш студент Като ти дават на ръка некакви остатъци от огризките, те те карат едва ли не насила да им работиш, карат те да се чувстваш вечно благодарен, че получаваш огризки от техната трапеза, това справедливо ли е според тебе :)))
46
1
 
9
 
! Отговори
бивш студент преди 9 месеца
Комисионната на банката е 1,5% от търговеца. Надценката за кутия цигари е 6%. Като сложиш и данъците, разходи за търговеца излиза, че ако ти плащат с карта за една кутия цигари ти не печелиш, а правиш услуга на клиента. Проблемът не са търговците, а са банките, но тях никой не ги обвинява, че дерат търговците. Чувал съм и оплаквания защо търговците не дават да се купуват цигари с ваучери за храна. Фирмите, които издават ваучери взимат по около 3.5-4% от търговеца за да му ги осребрят
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На ръка ли да ти дават пари, или требва да му гледаш наглата физиономия на шефа :))) Има хора които не искат да се срещат лице в лице с мутрата си шеф, предпочитат да им превежда некакви мизерни пари по банков път :)))
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За постерминал се плаща допълнително към касовия апарат.Обаче трябва да се открие и сметка на фирмата,а и за нея месечни такси.Отделно такса при всяко плащане на постерминала.Отделно за касовия се плаща такса на мобилен оператор,за да отива информацията за всяка продажба в НАП.Търговецът да търгува ли,или да се занимава с банките и другите глупости?!Да не говорим за разрешителните и лицензите,осигуровки,данъци,счетоводство и т.н.
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Банкомати има навсякъде, във Варна е пълно с такива, но шефовете предпочитат в пликчета, да не плащат данъци ако може също :))) Нема лошо че избягват банките, но когато лично ти дават плик, те карат все едно си им задължен за нещо :))
42
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вчера дойде един клош който ми каза че едри пари над 2 лева плаща само с кредитни карти.Не се излагайте с тия карти че ставате жалки и смешни. Едър търговец,дребен търговец.Истината е че нямате пари.Не е срамно човек да няма пари.Срамно и жалко е да се прави на циркаджия на дърти години че може да плати а в последният момент се окаже че няма пукнат цент.