Летен проблем: Туристи в малките курорти по морето трудно намират банкомати

Банките намаляват броя на банкоматите в страната
11 юли 2023 22:13, Анисия Иванова
74

Намалява броят на банкоматите в страната. По-малко устройства за теглене на пари ще има в малките населени места и по курортите. А с това и повече неудобство за планиращите почивки, особено в летния сезон.

"Наблизо няма банкомат и всъщност като пазаруваш в магазин до 10 лева не ти разрешават с карта да плащаш и трябва да обикаляш, за да намериш банкомат", каза туристката Людмила Зашева.

Тя е избрала да почива в Равда и ѝ се налага да обикаля курортното селище, за да търси банкомати.

Според създателя на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова, политика на банките е да намаляват броя на банкоматите.

"По този начин те спестяват от своите средства, които инвестират в това да поддържат тези банкомати, да осигурят тяхната охрана", каза тя.

През летния сезон обаче и за хората, които живеят в малките населени места, това може да се окаже проблем.

"Когато трябва да платят в магазин, където например няма и ПОС терминал, това означава да отидат в най-близкото населено място където има банка или банкомат да теглят и тогава да ползват парите си", допълни Руменова.

От бизнеса по морето казват, че банкомати в големите градове има достатъчно, но проблемът е, че при разплащане чрез ПОС терминал в магазини, заведения и места за настаняване, тежестта пада върху търговеца.

"Морската градина на Бургас и Варна, които се посещават от много туристи, има банкомати, но ние имаме и други обекти, които са в гора, така че отговорът е двузначен. Плащанията наистина вече над 50% минават може би по банка, което между другото е в ущърб на бизнеса, защото таксите там се удържат от конкретната фирма и конкретния бизнес", коментира мениджърът на заведения и хотели по морето Манол Тодоров.

Експертите съветват туристите да се интересуват предварително за местата където отиват, има ли банкомати и може ли да се плаща с ПОС терминал, за да е спокойна почивката им.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
14
 
! Отговори
до 50 Потребител преди 9 месеца
Да не мислиш,че на някой дребен търговец му се занимава да брои пари?Всеки би предпочел да му се плаща с карта и да не се занимава с кеш,обаче банките трябва да намалят таксите за плащане през постерминал.
40
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Клошарите е добре да си носят пари а не да просят на кредит.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За една бира на Лидл банката му взима 3 стотинки от плащане през постерминала,а на дребния търговец 3 лв.Кое избираш ако си дребен търговец?!
38
1
 
14
 
! Отговори
до 47 Хамбургера преди 9 месеца
Май на някои не са ви ясни работите как се случват.Изискванията и документите в БГ са една сергийка или магазинче квартално,са същите като за Лидл и Кауфланд.Как сравнявате каруца с един кон и Мерцедес?!Всичко се прави за да имат монопол големите вериги и да фалират малките.И не е само за магазините,а и за дребните производители.После се сърдите,че няма качествена храна и всичко е пластмасово и безвкусно.Е как да стане?Да не говорим,че Лидл и другите имат големи отстъпки в таксите от банките.
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много интересно. Отиваш на морето където нали си почиваш така ларж си, харчиш повече. Влизаш в магазина, казват ти че трябва минимум сметка от 10 лева, скъпиш се и почваш да обикаляш из целия курорт като някъв общак само щото се стискаш да дадеш още 5-6 лева за две три бири. Това почивка ли го наричате?!
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нарочно махат банкоматите.Не им искаме цифровата валута и дигиталното робство.Видяхме и как с това крипто процъфтява нелегалноя бизнес и така се разплащат при сделки с оръжия и наркотици.Дано сателитите ги тресне някоя магнитна буря и да се откажат от тези глyпocти.
35
14
 
6
 
! Отговори
Striker преди 9 месеца
Вие нормални ли сте? Дори бабите във Варвара имат ПОС. Не съм ползвал кеш от поне 2 години, какъв проблем е това?!?
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Симо имота продаде ДСК за без пари, само сградите струваха парите, които платиха унгарците. Държавна банка на Унгария купува нашата ДСК. Проклети да са тези съдии, които го оправдаха за Врана, но виновен е заврения ни зет, който го докара от казината.
33
7
 
2
 
! Отговори
..Ами глупости преди 9 месеца
Само за последния месец.Германия,Франция,Нидерландия,Англия,плащам съм само кеш,никъв проблем.ае не ги слушайте олигофренте,моля.плюс това,повечето коментари не кореспондират а реалността Живи и здрави всички!
32
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За 10 дена в Норвегия и една крона кеш не видях - такси , кооперативен пазар , цветарница , всеки си има ПОС. Тук разбира се чичака с мазната коса мрънка че видиш ли трябвало да превежда заплати по банков път - за какво говорим
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всичко си е добре в Българето! Вижте какви правителства чинят! Кво се оплаквате? След дъжд качулка!
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
всеки знае че за морето трябва да имаш кеш пара и че всеки крие данъци и приходи така че касов терминал след като приемат укритата в нато
29
4
 
14
 
! Отговори
Те преди 9 месеца
Кенефите им на двора, те банкомат търсят
28
9
 
11
 
! Отговори
В нормалната преди 9 месеца
Европа, никой не плаща в кеш. При неандерталците е друго за тва тряа банкомати , да обарват банкноти и да разменят олигавени монети като в 3 век рреди христа
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А на мен проблема ми е банкноти
26
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Това да им е проблемът на почиващите - банкоматите. По южното Черноморие вода нямат и още десетина дни минимум ще са на сухо.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
я па си одим с куфару с пачките
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да им имам проблемите. Хората нямат 2 лева в картите, тази като има пари да си вземе такси или да отскочи до близкия град! Къде е тръгнала на море без пари? Или е чакала да и преведат пенсията на баба и? Те така вземат картите на бабите и бам на морето.
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Пародия на държава "В Турция и Гърция всичко е с ПОС." Кво бълнуваш бе? Сега съм в Турция и навсякъде, освен в хотела, искат да им се плаща кеш.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 19 Кой те излъга, че в Гърция и Турция всичко е ПОС? Напротив.