Летен проблем: Туристи в малките курорти по морето трудно намират банкомати

Банките намаляват броя на банкоматите в страната
11 юли 2023 22:13, Анисия Иванова
74

Намалява броят на банкоматите в страната. По-малко устройства за теглене на пари ще има в малките населени места и по курортите. А с това и повече неудобство за планиращите почивки, особено в летния сезон.

"Наблизо няма банкомат и всъщност като пазаруваш в магазин до 10 лева не ти разрешават с карта да плащаш и трябва да обикаляш, за да намериш банкомат", каза туристката Людмила Зашева.

Тя е избрала да почива в Равда и ѝ се налага да обикаля курортното селище, за да търси банкомати.

Според създателя на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова, политика на банките е да намаляват броя на банкоматите.

"По този начин те спестяват от своите средства, които инвестират в това да поддържат тези банкомати, да осигурят тяхната охрана", каза тя.

През летния сезон обаче и за хората, които живеят в малките населени места, това може да се окаже проблем.

"Когато трябва да платят в магазин, където например няма и ПОС терминал, това означава да отидат в най-близкото населено място където има банка или банкомат да теглят и тогава да ползват парите си", допълни Руменова.

От бизнеса по морето казват, че банкомати в големите градове има достатъчно, но проблемът е, че при разплащане чрез ПОС терминал в магазини, заведения и места за настаняване, тежестта пада върху търговеца.

"Морската градина на Бургас и Варна, които се посещават от много туристи, има банкомати, но ние имаме и други обекти, които са в гора, така че отговорът е двузначен. Плащанията наистина вече над 50% минават може би по банка, което между другото е в ущърб на бизнеса, защото таксите там се удържат от конкретната фирма и конкретния бизнес", коментира мениджърът на заведения и хотели по морето Манол Тодоров.

Експертите съветват туристите да се интересуват предварително за местата където отиват, има ли банкомати и може ли да се плаща с ПОС терминал, за да е спокойна почивката им.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бутат ни към цифрова валута ако някой още не е разбрал. Сега премахват разплащанията с кеш, а когато хората свикнат да плащат с карти, ще последват и още промени. Няма да имате нищо и ще бъдете щастливи...
20
3
 
2
 
! Отговори
Мезе преди 9 месеца
Ти да видиш. Значи все още имало заблудени лоу кост туристи. Хак, да ви е. Догодина елате пак.:)))
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дайте да видим метеорита
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АнонименГейц иска $ много а и мобилните дигат интернет и е неизгодно.
17
10
 
10
 
! Отговори
Пародия на държава преди 9 месеца
В Турция и Гърция всичко е с ПОС. Морето у Булгаристана е голяма Чекер махала. Само за мазохисти.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 14 Жената си вързала картите към ГугълПей и върви и плаща с телефона. Обаче още първия ден на морето, телефонът слънчаса и ***. Всъщност глупакът в цялата история съм аз, щото аз сега плащам всичко с моята кешовица.
15
5
 
6
 
! Отговори
Димитър преди 9 месеца
Като са си направили търговските обекти в гората, да си купят и пос терминал. Не е много далеч от акъла.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще тегля пари от банкомата. Гледам, че някой си е забравил бележката, любопитно поглеждам... Остатъчна наличност за 85 000 лв... Че като ми се приплака за моята мижава наличност.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То в целия смoтан Пловдив няма банкомати кво да говорим за провинцията.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само безмозъчни могат да налагат да се плаща с карти. Затова намаляват броя на банкоматите. Значи ако иска някой да си купи нещо за 2 или 3 лева и не може, егати майтапа. Банковите карти стават все по безумни. Такси всякакви и от удобство става неудобство. А ако си на почивка и ти откраднат или се изгуби картата става направо купон.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Емо, велик си. Имаш 3 бири от мен.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Равда и Созопол са най лошите морски курорти. Всичко е направено да не стъпиш втори път. Недвижимите имоти в Созопол са 90 процента построени незаконно и ще има събаряне на къщи за милиони
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По селата никъде няма. Какво като е море? То 3 месеца има хора там през лятото. Кой ще ги подържа през другите 9 месеца тези устройства? Като има 20 пенсионера в селото - те си вземат пенсиите от пощата. На местните заплатите ги дават на ръка. Не четете ли новини? Всички в бранша по морето си получават заплатите в плик. Не искали карти за банкомати. Скъпи били. Не плащат и данъци. Така, че банките са на загуба да монтират банкомати без оборот.
8
2
 
13
 
! Отговори
Емо преди 9 месеца
Това е защото скоро проведохме там поредното Европейско първенство по надпърдвване. Дойдоха цели трима участника, като единият беше метъл от Молдова. Като дойде ред на Пацо, победителят, той се подготви с две консерви леко вкиснал боб и една сурова риба, стояла 24 часа на слънце. Като почна и изкара 4 минутна балада на Цепелин. Тогава се счупиха банкоматите.
7
14
 
10
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
В нормалните държави навсякъде се плаща с карта без никакви ограничения!!! Нооооо, ние ще излизаме от ЕС, ще ставаме 16та република на Ръша.нормално..
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Повечето автомати по морето са незаконни. Тези, на които няма име на банка са криминална история на местни кметчета. Не ги използвайте, вземат ви по 20 лева на теглене. Финансова полиция се опита миналата година да ги махне, но кметчетата са подписали договор с американска фирма. Можеха да сложат радари за превишена скорост, но те са избрали да скубят туристите чрез теглене на пари. Трябваше българските банки да ги принудят да върнат доброто име на банкомата по морето
5
4
 
15
 
! Отговори
Men преди 9 месеца
Боли ме шнура за Равда, ходете там където приемат картови плащания независимо от сумата.
4
4
 
11
 
! Отговори
Чичо Спас преди 9 месеца
Едно време, при бай Тошо, никога не е имало проблем с банкоматите в малките курорти по морето.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пари няма. За това намалят банкоматите.
2
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Другарката нямала 10лв, а тръгнала на море. Кви хора има ей.