Безсрочно бедствено положение в с. Овча могила, няма вода

Засегнати са над 1200 души
17 юли 2023 13:51, Йоана Цонева
11
Безсрочно бедствено положение в с. Овча могила, няма вода
Снимка: БГНЕС

Безсрочно бедствено положение обявиха в свищовското село Овча могила заради трайно безводие.

Засегнати са над 1200 души. Държавната болница за рехабилитация и два социални центъра за хора с деменция са пред затваряне.

Местните жители се събират в центъра на селото, за да протестират.

Селото беше на воден режим, но положението вече е извън контрол, проблемът е с довеждането на водата от водоизточниците до населението, коментира кметът на община Свищов Генчо Генчев.

"Общината е разработила проект за смяната на целия довеждащ и напорен водопровод за село Овча могила, но заради политическите кризи, той отлежава близо година и половина - две по институциите", обясни Генчев.

Той увери, че за битови нужди на населението в селото ще бъдат осигурени водоноски. Ще се търси помощ и за доставката на минерална вода за пиене. На трудно подвижни хора водата ще им бъде предоставена на място, заяви Генчев за БНР.

Населеното място се водоснабдява от съседното село Червена посредством водопровод от азбестово-циментови тръби. Физическите загуби на вода са 50%. Експлоатацията на водопровода е затруднена, тъй като 70% от трасето преминава през земеделски площи и достъпът до него е само в рамките на два-три месеца, когато няма насаждения.

В предбедствено положение са още три крайдунавски села, а именно Червена, Горна Студена и Александрово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Продължаваме Промяната....
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблемът с водоснабдяването е най-основният в страната. Има много селища в изключително тежко състояние. Водопроводите са от началото на социализма, който хем бил лош, ама навсяктде разчитаме направеното тогава да държи вечно. Но не може. Хората се изселват от много места заради водна криза. Сутринта говориха за друго село. В планина, но на режиим, защото дошлите виладжии поливали тревичката си с питейна вода.....
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бойко Борисов даде милиарди, за да се облицоват беплатно частни имоти с цигър-магър. Било европейска програма за енергийна икономия. От ЕС ли трябва да определят какво за нас е най необхпдимо? Проблемът с водата е проблем в цялата страна. Даже в София. Аз помня, когато служебното правителство на Ренета Инджова в изклщючително кратки срокове усоя да построи водопровод от Рила, за да спасят София. Софиянци, управляващи страната, забравиха, а и не искат да знаят за положението из страната!!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цела бг е бедствено 35 г.
3
0
 
4
 
! Отговори
ддд преди 9 месеца
т.в. вода има но не и държава
2
1
 
7
 
! Отговори
Сега е момента преди 9 месеца
Кирчо и Кокорчо да занесат два бидона и да се снимат с местните.
1
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Промяната на радеф е факт