Много млади не работят, заради нереалистични очаквания за доход

Ново проучване
13 авг 2023 08:12, Росен Стойчев
518
Много млади не работят, заради нереалистични очаквания за доход
Снимка: БГНЕС

У нас предизвикателствата пред младите хода са свързани главно в интеграцията им на пазара на труда.

Още по темата
Според Агенцията по заетостта, безработните млади хора представляват „значим резерв от работна сила“.

По данни на националната статистика само за първото тримесечие на тази година безработните млади хора до 24 години са 9,4%.

Експертите отчитат, че младежите срещат редица затруднения поради липса на предишен опит и трудови навици. Нереалистични очаквания за естеството на работата и възнаграждението, както и слаба мотивация, са сред останалите предизвикателства пред тяхната реализация на пазара на труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още по темата: младидоход
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мама и тате да им спират джобните и ще почнат да работят.
28
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не работите, не учите, пиите си по цял ден мастичката, драскате по цял ден коментари за неща дето не разбирате и после се чудите защо не може да си намерите свястна жена и всички ви отбягват хахаха
27
7
 
15
 
! Отговори
анализатор преди 9 месеца
На мои познати,сина им е на 32 г.Отказва да работи,категорично,непрекъснато е пред компютъра.Има случаи,по 4-5 дни не излиза от стаята си.Родителите му са се видели в чудо.Но като излиза му дават по 20 лв. джобни.Как да работи,такъв патологичен мързеливац?До 1989 г. това явление беше непознато,невиждано.Лечението е едно-една съчка,и удри по задните части,никакви пари,и вън от апартамента.Не са малко такива българчета.Не са безработни само италианските братя.
26
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много млади не работят, защото има стари, които да работят вместо тях- родители , пенсионери които се дават парите и им осигуряват добър стандарт на живот на младите.Защо да работят при това положение?Купили са им кола и жилище, дават им пари..
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От много репортажи е видно,че образовани хора на запад се занимават със земеделие и животновъдство.А тук всеки,който с триста зора е взел диплома или направо си я е купил иска да бъде директор.Е, не става.
24
8
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 9 месеца
Статията не за ромите днес,а теб все роми те гонят във всякой твой пост,събуди се и стига са те "гонили" тез роми.
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Забавно е как тук коментиращите разбират под работа - тежък физически труд. Явно не само ви мързи да работите ами и да учите и да мислите, неудачници.
22
4
 
23
 
! Отговори
ххх преди 9 месеца
браво на младите... за тия заплатки никой не трябва да бачка... малко ли научени кадри бачкат в чужбина или онлайн за чужда компания... лошото е че нещата стават по лоши а държавата и бг работодателите не вземат мерки
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То и без това в бъдеще интелектуалната работта ще се върши от изкуствен интелект а физическата работа ще се извършва изцяло от роботи.
20
4
 
28
 
! Отговори
Кои не работят? преди 9 месеца
Никой от десетките приятели и познати на сина ми не се е тръшнал на дивана да чака мама и тате да го хранят. Бъхтат си за заплатите и почти всички живеят самостоятелно. Както други вече попитаха - от кои социални и етнически групи са безделниците? Или не е политически коректно да се задават такива въпроси?
19
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А ЗАЩО НЯКОЙ НЕ КАЖЕ ЗА НЕРЕАЛИСТИЧНИТЕ ОЧАКВАНИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ...ТЕ БОГОИЗБРАНИ ЛИ СА?ЕТО НАПРИМЕР ПО МОРЕТО МАСОВО НАЕМАТ РАБОТНИЦИ ОТ ДАЛЕЧЕН КИРГИЗСТАН,КОИТО СЕ ОКАЗВА,ЧЕ НЯМАТ МИНАМАЛНИ УМЕНИЯ ЗА ОПРЕДЕЛЕНАТА РАБОТА...НАЕМАТ ГИ ЗА 2 МЕСЕЦА ЗА ПО ХИЛЯДА ЛЕВА ЗАПЛАТА И ПОСЛЕ АУТ!!!БЪЛГАРСКИЯТ РАБОТОДАТЕЛ ИСКА САМО ДА ВЗЕМА БЕЗ ДА ИНВЕСТИРА В СВОИТЕ СЛУЖИТЕЛИ КАТО ПРЕДПОЧИТА ДА ГИ ЕКСПЛОАТИРА И СЛЕД ТОВА ГИ ЗАХВЪРЛЯ...
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 5 до 1 Търся овчар, ша додиш ли? . . . . . , . . . . Оставаш търсещ, защото българския, който ползуваш не го разбирам!
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аааа,що бе,работят си хората.Работят на черно и получават парите си под масата.А иначе се водят безработни и точат социалната система."Берат джилязо",ако намерят,или пребият някой старец да му вземат пенсията.Така че,не ги мислете,а ги дисциплинирайте.
16
4
 
26
 
! Отговори
Млад преди 9 месеца
Ако работата беше здраве, нека болните да работят.
15
5
 
40
 
! Отговори
бай Спиро преди 9 месеца
Най-доброто лечение за мързела е глада. Защо да бачка един презадоволен младеж /само на 35 годинки/, като тати носи, мама меси ? Позира си в бара с новия татус, цъка си Редбулче и си джурка камбанките !
14
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много млади хора не работят, защото са мързеливи неудачници на които им е по-лесно да живеят на гърба на мама и тати
13
5
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Умишлено се създава изкривена представа за трудовия пазар в България. 90% от обявите за работа са фейк (за да лапат по еврофондове за трудова заетост), на малкото интервюта разни злобни HR момиченца с нулеви познания съсичат кандидатите, а пази Боже да питаш за заплатата - тя е най-строго пазената тайна! Нямаш ли връзки си чао в тази разнищена територия, независимо от квалификацията си.
12
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Mного млади не работят, защото няма кой да ги научи на нищо. Всеки е тарикат и търси кадри с 10 години опит по специалността, които могат да започнат веднага. Тази "далновидна" политика дава своите резултати.
11
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Народът трябва да се научи, че единствено доброто образование гарантира добри доходи и добър живот.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимна преди 9 месеца
Ами някои все още вярваме в чудеса. Би било хубаво, да ги има. Само дано не се видим в чудо.