ТЕЦ-Габрово може и да не работи, МФ дава 1,5 млн. лв. на абонатите

През зимата ще трябва да се топлят с ток
Обновена: 15 авг 2023 12:25 | 15 авг 2023 12:25, Камелия Цветанова
13
ТЕЦ-Габрово може и да не работи, МФ дава 1,5 млн. лв. на абонатите
Снимка: Pixabay

"Топлофикация Габрово" може да не работи през предстоящия зимен сезон. Това каза кметът на Габрово Таня Христова на брифинг в Министерството на енергетиката, на който присъстваха министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на финансите Асен Василев и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

По думите на Христова през изминалата зима габровци на практика не са имали централно отопление, защото през ден е имало аварии. Според нея въпреки множеството проверки и глоби, не е имало промяна в топлоподаването от местното дружество.

Министърът на енергетиката Румен Радев добави, че възможните технически решения за публични обекти в града са преминаване на природен газ и монтиране на термопомпи. Битовите абонати и досега са се включвали в енергийната мрежа. Търсят се и дългосрочни мерки. "Няма да остане никой неподкрепен, поне за този отоплителен сезон", изтъкна министър Радев.

Според него трябва да се търсят дългосрочни решения, а не само за предстоящия отоплителен сезон, но към момента се работи и в двете посоки. Една част от мерките може да се реализират чрез проектните предложения за енергийна ефективност и енергийно обновяване на публичния сграден фонд, обясни министърът.

За битовите потребители на Габрово, които са над 4100, е направено бързо обследване на капацитета на енергийната мрежа. Тя позволява временното решение абонатите да използват електроенергия за отопление през зимата. Именно в тази връзка е конкретната подкрепа за този отоплителен сезон. В дългосрочен план възможните технически решения са или да се продължи да се развива централно топлоподаване, или да се подменят индивидуалните абонатни станции в сградите.

Министърът на финансите Асен Василев съобщи, че са направени изчисления, че разликата за абонатите при преминаване от парно на ток е около 1,3-1,5 млн. лева за отоплителен сезон. Тези пари ще бъдат осигурени чрез общината на битовите абонати тази зима, за да имат време да преминат на алтернативни решения, които Министерството на енергетиката разработва.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов коментира, че това не е единственият случай в страната. Той добави, че това, което сега се вижда, е абсолютната решимост на всички институции. "Ние ще действаме безкомпромисно. Здравето на българските граждани струва много повече от 1,5 млн, струва много повече от милиарди", посочи министър Попов, добавяйки, че ще се отправи апел и Министерството на здравеопазването да се ангажира в бъдещи подобни казуси.

Министърът на енергетиката Румен Радев информира още, че вече е подписал заповед да се направи поредната проверка в "Топлофикация Габрово". Очакванията са при направените констатации да се дадат отново задължителните предписания, да се съставят актовете за установяване на административни нарушения, както и да се наложат принудителни административни мерки. Успоредно ще се направи проверка и с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което вече предполага възможности за преразглеждане на лицензията на топлофикационното дружество. /БТА, Антоан Николов/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: токГабровоТЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
оня кривия преди 8 месеца
от Герб няма ли да иска да ни каже нещо, само да вметне
12
0
 
1
 
! Отговори
Fena преди 8 месеца
до 10. Жалко, че не мога да те видя кой си... набеден специалист. Първо: Бъркаш топлофицирано с газифицирано. Второ - не различаваш централно парно от локално парно (каквото се използва масово, но само в район или сграда). Трето - няма такъв филм "ефективност от мащаба" в термодинамиката. За да направиш разлика в температурата на една стая, се изисква количество енергия. Дали сте 100 или 5 абоната - няма никакво значение. Напиши същия пост в Линкедин, да те видим кой си, умник такъв? Ще чакам!
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никой в Габрово не иска парно. Хората бягат от него, защото е ужасно скъпо. Не можеш да продадеш имот, ако има парно в блока. Това е положението. Да им е честито. За разлика от софийските *** бабки, ревящи за соц парното, там ще вдигат купон, че са се отървали от веригите.
10
3
 
2
 
! Отговори
До fena преди 8 месеца
Очевидно си нямате понятие от енергетика! Всичко в Европа, на северозапад от София е топлофицирано. Белград, Виена, Париж, Копенхаген (топлофикация Париж е два пъти по-голяма от Софийската). Всички имат дялово разпределение, всички плащат сградна инсталация. Отворете един гугъл и проверете. Това неслучайно е така, постига се огромна икономия и ефективност от мащаба. Освен това топлофикациите стават все по-еко, газ, термопомпи, солари с колектори. Айде със здраве, колега (очевидно едва изкласил
9
5
 
8
 
! Отговори
Fena преди 8 месеца
Всеки енергетик с 2 петъка стаж знае, че няма такова термодинамично, физично и енергийно тъпоумие като парното. Няма как да пренасяте с километри топлинен агент и да постигате конкуренция на уреди, които горят в самите жилища. Само Северна Корея и Русия могат да си го позволят - за сметка на държавата. 2 млрд лева беше субсидията за ТЕЦ София само за миналата година. Щото сме демократи, а не Комунисти! :) Ами Габрово? Да го д_ухат в Габрово....
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вместо да се глобят отговорните, да се разтури сегашната управа и да се преправи всичко, защото чеснто казано, няма да е толкова трудно, не просто, няма да го ползваме, ами няма и ново да правие ... Па оне на ток. Откъде ток? Утре затваряме ТЕЦ-а. Вдругден ще затваряме сегашните реактори с надеждата, че ще озлваме американски или френски, ама след свадата в Нигер, не се знае ...На кво разчитаме, ако не е тайна?
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нито мрежата ще издържи нито парите ще стигнат. Дано бъркам.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Капитализъм - брюкселска власт, плюс зеленификация.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
може и да работи, може и да не работи :)))))
4
0
 
8
 
! Отговори
А знаете ли че преди 8 месеца
Въпросният "ТЕЦ" прилича на някаква останка след въздушна бомбардировка! Там от както е построено по времето на Бай Тошо до момента нищо не пипнато.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Честито да им е. Демократичното студуване не е като соц топлинката.
2
0
 
9
 
! Отговори
Ммда преди 8 месеца
Както се казва Честита Промяна. Зелено бъдеше
1
2
 
5
 
! Отговори
Фед Красивия преди 8 месеца
Вижте сега,от София е важно да спускат и на медиите и на всички,че средната работна е 1932 лв.Това,че областен град ще е без парно,са го играли и Казанлък и Перник.Не е интересно.Гоним норма,за да изпълним за Еврозоната изискванията(ама на документ) .Габровци на студено,те са свикнали.Ще вдигнем административно и МРЗ след НОВа,за да си вдигнем командировъчните.Защо дори разсейвате хората с глупости.Само ПП-ГерП е истината!!!