Черно море става все по-мръсно, но не заради войната в Украйна

Общините трябвало да изграждат пречиствателни инсталации
27
Черно море става все по-мръсно, но не заради войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Замърсяването на Черно море по-скоро нараства, отколкото да се свива. Ако има някакъв проблем със замърсяването на водата обаче, той не е свързан с Украйна. Това каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.

МОСВ е ангажирано с европейското финансиране на водни цикли, а не с изграждане, построяване и поддържане на инсталации. Това е отговорност на общините и ние непрекъснато работим с тях, за да ги подканим да имат адекватни проекти, за да не се стига до подобни казуси, коментира министърът появилите се анализи в социалните мрежи за замърсени плажове по Южното Черноморие.

Още по темата

По отношение на казуса с "Топлофикация Габрово" Юлиан Попов каза, че още през февруари е наложена принудителна административна мярка за прекратяване на работата на централата заради тежко и недопустимо замърсяване и това доведе до забрана за опериране на въглищната част от инсталацията.

"Самата забрана не е достатъчна, тя трябва непрекъснато да се поддържа и да се наблюдава. Собственикът си оттегли искането за лиценз и на практика с тази топлофикация в това ѝ състояние казусът е приключен и се надявам, че е приключен, но подобни инсталации има и на други места и трябва да се работи върху тях", поясни екоминистърът.

Той подчерта, че трябва да работят множество институции координирано и те се подкрепят политически и експертно, за да може в бъдеще да се справят с подобен тип недопустими нарушения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
А заради мръсните преди 8 месеца
Украинци.НАВСЯКЪДЕ СА!!!
25
0
 
1
 
! Отговори
хх преди 8 месеца
В Турция наистина е мръсно и те са мундари като нас. И също като нас сипят лъжливи реклами, а морето им к.***. В Гърция на повечето места е несравнимо по чисто, но те имат 13000 км брегова ивица, а ние 350. Но че пречиствателни станции няма-няма. Това е един от най-срого пазените държавни секрети. Изградените по ла.йноморието преч. станции са за 500 000 човека, вкл.тези на Варна и Бургас, а в момента там има 2 милиона. Е няма как да е чисто
24
3
 
1
 
! Отговори
иванова преди 8 месеца
Няма други като нашите ***- ***! Абсолютно съм сигурна,че нито в Турция,нито в Гърция няма да намерите една публикация с критика за туризма! Преди 2 години бях в Бодрум- като влезеш в морето кракът ти потъва като в блато-те го рекламират като най "европейския " си курорт??!
23
0
 
3
 
! Отговори
Турист преди 8 месеца
Имам едни 5к лв за почивка. искам ония хотелиерчета дето пиеха от морето да отидат на попския плаж на Царево с по една празна халба за бира и да направят по една наздравица. После ще си похарча парите при тях.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гърци и турци Плащат яко за това плюене по България ! искат да им пълните кимизарниците до 1 ноември ,даже си вдигнаха цените ! там ешоколи няма ,щото от ямата си го носят в къщи при жената . Пречиствателни станции Нямат никакви по любимите села на нашенци-врасна,офрино,катерини и тн Отврат
21
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
До 20 И аз това се сетих - Боко нали откри сума ти пречиствателни станции , къде са ??!
20
2
 
6
 
! Отговори
спомени преди 8 месеца
Помня как Тиквата уж откриваше пречиствателни станции -бяха репортажи, снимки, дрънканици по телевизиите......Кво стана с тия станции бе?
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали било всичко чисто, кметове се къпеха. Май само лъжете.
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Споко, Хидролога направи ООД с Вълка и усвояват еврокинтите за ВИК като си пълнят жобовете а вие си се къпете в Кафявоморие като ви е толкова акъла и не знаете пътя до Гърция.
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Черно море е в Румъния и Турция а в Бг е Фекаломорие!!!
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От там идва и названието, а освен това територията около морето се обитава от особен тип гавази които те рекетират.
15
1
 
17
 
! Отговори
Закон преди 8 месеца
Ч.море се замърсява от фекалните води на хилядите хотелчета и къщи ,до морето без пречиствателни станции. За да си изхвърли фекалиите в морето , престъпника има одобрението на общинските служители. Докато кмет не влезе в затвора за това,няма да се подобри положението.
14
3
 
15
 
! Отговори
Абе преди 8 месеца
Българите НЕ вярваме на политиците си и най-вече на тези, които са във властта. Знаем, че ни ЛЪЖАТ!
13
4
 
14
 
! Отговори
рибар преди 8 месеца
После не се чудете защо има кафеви попчета
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е, как така? Нали лелите от РЗИ редовно пълнят епруветки с морска вода и я изследват с ултрамодерната си апаратура?
11
1
 
25
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Абе кафявата тръба във Варна оправиха ли я? :)))))))))))))))) Как да е чисто морето като всички аkaт вътре?
10
1
 
22
 
! Отговори
dsa преди 8 месеца
после 'що румънците минават през България транзит за да стигнат до гръцките плажове, но бай *** ще обвини някой друг както винаги
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чакам статия, в която да пише, че украинците го пречистват въпреки опитите на Путин да го замърси.
8
2
 
13
 
! Отговори
хаха преди 8 месеца
общините трябвало? после хотелиерчетата се оплакват че някой друг им е виновен за фекалиите в морето. то не е само да метнеш 1 млн ойро за хотел, айде дай още 2-3 млн за изграждане на пречиствателна станция. да не са луди да ги дадат тези пари, после викат нямя туристен, как да има? само по царево, мичурин, ахтопол и ахелой може да очкавате, разни продавачки в била, милиционери и даскалици за по 20-30лв квартирата.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сакън Украйна не. Те украинците са света вода ненапита. А има ли река в Украйна която се влива в Черно море. и какво носи тя като Дунав всичкият *** на Европа. Или западно европейците и те като украинците не изхвърлят нищо в реката.