Мечка влезе в габровското село Жълтеш посред бял ден

Животното е пресякло оживения път Габрово-Трявна
41
Мечка влезе в габровското село Жълтеш посред бял ден
Снимка: Pixabay

Мечка слезе при хората в габровското село Жълтеш посред бял ден и пресече оживения път Габрово - Трявна. Притеснени за себе си и за имотите си, местните жители се надяват да бъдат взети предпазни мерки. Това е поредният случай от пролетта насам, в който хищник от вида скъсява дистанцията с човека.
Случаите, в които хищник от този вид напуска естествената си среда, зачестяват. Присъствието на мечки в близост до населените места в Габровско не е необичайно.

"В последните години има проследяване на няколко мечки с GPS-нашийници и е изключително интересно да видим как тези видове изминават много големи разстояния в рамките на един ден или сезонни миграции за търсене на храна. Така се създава впечатление, че мечките са много и навсякъде, а всъщност много често се вижда една и съща, в един район", казва Яница Иванова, експерт в дирекцията на Националния парк "Централен Балкан", пред БНР.

Експертите призовават хората да не оставят храна и хранителни отпадъци, защото започнала веднъж да се храни близо до човека, мечката го асоциира с храната.

При сигнал за проблемна мечка се сформира екип за бързо реагиране. Целта на преместването е мечката да бъде максимално отдалечена от мястото, където е свикнала да намира храна и в нова територия да не успее толкова лесно да достигне до населено място, пояснява Иванова.

Отстрелът е краен вариант. Мечката е защитен вид, но когато се докаже, че конкретен вид няма никакъв страх от човека и представлява риск, има такава процедура.

Има механизми за обезщетения при нападения върху пчелни кошери и имущество, напомня експертът и апелира гражданите да подават сигнали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: мечкаГабровоЖълтеш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Търси вода и храна животното,щото двуногите му изсякАха и изгориха гората,че и пилон му вдигнаха да тропат и бият тъпани
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дядо ми от преди 9 септември 1944 година имаше пушка Дум, Дум, Дум и беше оставил две изсушени мечи кожи на стената... От време на време, когато ми е студено се обличам с тия мечи кожи и излизам на улицата. Всички ме знаят по съседните села и ме канят на гости. Даже имаше време когато ме канеха на сватби да играя мече хоро. И най - важното в едно друго село имаше един мечкарин и ме извика с мечето облекло да се появя до неговата мечка... и ко стана.... неговата мечка като ме видя и ми се нaдyпи!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До до VladTepes След като са влезли при мецаната, какво се е случило?
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е в гр. Априлци всеки ден минават по пътя и влизат в дворовете на къщите
27
0
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 8 месеца
Имам си жена и друго не ми трябва.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Време е вместо кучета и котки , който иска домашен любимец да си вземе мечка 🐻 и да си я разхожда в града.
25
3
 
5
 
! Отговори
Като... преди 8 месеца
...малко момче 60-те години ходех на приятели на гости в Габрово. Наоколо имаше много места за къпане, Паничарка, Янтра, Сарая при манастира, също и Жълтешката река. Помня как един ден по реката се понесе риба и народа хукна да събира мренки и кленчета. Причината беше цистерна марка "Стар", която промиваше резервуара си и хлорната вар вътре зашемети рибата. Хубави хора, хубав край. А мечки нямаше.
24
0
 
6
 
! Отговори
до VladTepes преди 8 месеца
Мой приятел познаваше един от тея двамата дето са влезли в клетката на мечката в Зоопарка във Варна. Това не е легенда. Реална случка от края на миналия век.
23
5
 
9
 
! Отговори
Deep Zone преди 8 месеца
Огромен сладур :) Бая хорица са напълнили гащите като са я видяли, а много малко животни от този вид са стръвници, повечето слизат надолу към хората за мед и лакомства.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По-добре мечка са слезе в селото, отколкото да бъде полазено от други индивиди, които отдето минат, трева не никне после...
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"че конкретен вид няма никакъв страх от човека" - така написано излиза че заради една мечка може да отстрелят всички мечки понеже са от един вид. В случая не е вид а същество.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Край град Усурийск в Далечния Изток, младо семейство с малко дете забелязва амурски тигър, който ги наблюдава от гъстите храсти край пътя. Те му говорят тихо, спокойно. Правят му комплименти и после си тръгват към дома. Тигърът излиза на пътя и следва след колата им доста продължително време, като през цялото време не показва никаква агресия.
19
2
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Някой "умник" е давал храна на мечката и тя съответно идва отново.Защо да обикаля гората и да си търси храна,като може да я получи наготово.
18
0
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 8 месеца
Трябва някой да пребори мечката аналогично на двамата герои, влезли в клетката на мечката в Зоопарка във Варна преди години.
17
1
 
15
 
! Отговори
Рендету преди 8 месеца
Е, като е Мечка не е ли човек??? Я, колко уж "човеци" живеят около нас, а се оказват баш животни!!!
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е, те тукашните мечки по принцип не са хищници. Всеядни са. Но това за асоциирането на човек с храна, само виден експерт може да го каже.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
изключително интересно да видим как тези видове изминават много големи разстояния в рамките на един ден или сезонни миграции за търсене на храна.-----------------------------------------------------------------------------------изключително интересно е да видим и дали хората влизат в менюто на тези видове, правим всичко това в името на науката
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Търси вода
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сладурана е, не разбирам защо се оплакват.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Искала да отиде да потанцува в дискотеката