Мечка влезе в габровското село Жълтеш посред бял ден

Животното е пресякло оживения път Габрово-Трявна
41
Мечка влезе в габровското село Жълтеш посред бял ден
Снимка: Pixabay

Мечка слезе при хората в габровското село Жълтеш посред бял ден и пресече оживения път Габрово - Трявна. Притеснени за себе си и за имотите си, местните жители се надяват да бъдат взети предпазни мерки. Това е поредният случай от пролетта насам, в който хищник от вида скъсява дистанцията с човека.
Случаите, в които хищник от този вид напуска естествената си среда, зачестяват. Присъствието на мечки в близост до населените места в Габровско не е необичайно.

"В последните години има проследяване на няколко мечки с GPS-нашийници и е изключително интересно да видим как тези видове изминават много големи разстояния в рамките на един ден или сезонни миграции за търсене на храна. Така се създава впечатление, че мечките са много и навсякъде, а всъщност много често се вижда една и съща, в един район", казва Яница Иванова, експерт в дирекцията на Националния парк "Централен Балкан", пред БНР.

Експертите призовават хората да не оставят храна и хранителни отпадъци, защото започнала веднъж да се храни близо до човека, мечката го асоциира с храната.

При сигнал за проблемна мечка се сформира екип за бързо реагиране. Целта на преместването е мечката да бъде максимално отдалечена от мястото, където е свикнала да намира храна и в нова територия да не успее толкова лесно да достигне до населено място, пояснява Иванова.

Отстрелът е краен вариант. Мечката е защитен вид, но когато се докаже, че конкретен вид няма никакъв страх от човека и представлява риск, има такава процедура.

Има механизми за обезщетения при нападения върху пчелни кошери и имущество, напомня експертът и апелира гражданите да подават сигнали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: мечкаГабровоЖълтеш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо хората са си направили село в местообитанието на мечката? А после мечката им била виновна.
10
4
 
14
 
! Отговори
Кореняк Майтапчиев преди 8 месеца
Това е благодарение на политиката в Габрово. Гербажийски град ,управляван от протежето на Томи,руса жена,но с голям ,,пУтенциал"! За няколко години успя да увеличи популацията на мечки и ромеи над пет пъти! Някой ще каже добра жена,аз ще кажа не,просто евро проекти! Единия е да направим Габрово ЗЕЛЕ-н град,а другия е ,,Ромска интеграция" с гласоподаватели докарани от Мъглиж! Кинти братче кинти,а отчисленията за Мутрагеню в Банкя! Самата истина е това,а мечките и ромбоните ще унищожат този възрож
9
7
 
10
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
Мечките правят много добър масаж, навремето мечкарите като разкарваха мечките по къщите си носеха по една черга и който иска масаж ляга на земята, слагат чергата на гърба му и мечката ходи по него. Мечката не смазва човека поради фактът че има меки и широки лапи, които разпределят тежестта на голяма площ. Мдааа, разни филмови чучела убиха културните традиции на населението, в опит да въведат демокрация и свободи при мечките, сега имаме бедни скитащи се мечки, които ровят в отпадъците за храна.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българина много обича да унищожава!
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На пешеходна пътека ли е пресякла или е постъпила като хулиганка и е минала там, където на нея й е удобно?
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Страхливо племе ей, пак ще има вой до небесата от една странстваща мецана.
5
0
 
10
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
Да я научат да играе и да си изкарва джобни за храна сама.
4
1
 
8
 
! Отговори
Начо Културния преди 8 месеца
Микроорганизмите имат специална комисия, която решава, че даден човек е опасен, и следва да се прати на небето, така че човекът е в положението на мечката. Въшkите също имат подобна комисия, дето преценява човеците, да не говорим за мухи и всякакви инсекти, те не ни броят за живи.
3
3
 
28
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 8 месеца
Как ще стреляте Мечока бе oлигoфpeниии
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо трябва да я отстрелват? Да я упоят и транспортират към парка за мечки в Белица. Нима забравиха в мутренските години когато един етнос ги използваше като музикален атракцион напълно свободно сред хората.
1
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
рушката мечка пази светите български земи от чужденци и предатели като ГЕРБ-ПП-ДПС