Пенсионерско щастие: "В България най-после се почувствах отново човек"

Страната ни, избрана от 1194 германци, обаче е едва на 21-во място
4 сеп 2023 21:20, Елка Василева
72
Пенсионерско щастие: "В България най-после се почувствах отново човек"
Снимка: архив, БГНЕС

Когато пенсията в Германия не стига, България се оказва добро решение за мнозина. "Качеството ни на живот е съвсем различно", казват преселниците, пише Дойче веле.

"В Германия се чувствах изключена от обществото - животът просто беше прекалено скъп. Тук в България отново съм човек", споделя 62-годишната Карола Лойе пред германския "Билд". Само преди месеци от пенсията на жената от Камен, Северен Рейн-Вестфалия, в размер на 1070 евро, оставали едва 180, с които да живее след покриването на разходите. Тя се е пенсионирала по-рано заради здравословни проблеми. Заедно с брат си Оливер (който 30 години е бил миньор) решили да проверят в интернет къде биха могли да живеят по-нормално на старини и така стигнали до сайта rentnerglück.de (Пенсионерско щастие) и до България.

Още по темата
През ноември 2022 година двамата заминали за първи път за Лозен, в Източна България и веднага се въодушевили от селото. Бързо се договорили и с наемодателя Йордан Миланов.

"Германското" село Лозен

Йордан Миланов, който е израснал в Германия и е работил като ветеринарен лекар на летището в Мюнхен, се надява да създаде малка германска общност в село Лозен. Той е купил там 12 къщи с площ от около 25 000 квадратни метра, пише "Билд". Успял е да обнови половината, а скоро ще бъдат готови и още две.

Човек, който живее сам, може да наеме къща за 490 евро, като разходите за ток, вода и интернет излизат между 50 и 95 евро месечно, информира германският портал "ИнФранкен". Къщите на Миланов включват и градина с площ между 1000 и 2000 кв. метра. Карола Лойе плаща 590 евро за дома, в който живее с брат си. Двамата са в България от април тази година. Но не става въпрос само за по-ниските наеми и разходи за бита: "Тук за 17 евро получаваме страхотно ястие в ресторант. Качеството на живот просто е съвсем различно", разказва Лойе.

Въпреки това страната не се нарежда сред най-предпочитаните места за живот за германските пенсионери, посочва "Билд". От официалните статистически данни става ясно, че първото място в класацията се държи от Австрия с 27 630 души, следвана от Швейцария, където са се заселили 26 028 пенсионери от Германия, и Испания с 22 094 души. България, която е избрана от 1194 германци, е едва на 21-во място, изоставяйки с малко спрямо Румъния - с 1255 германски пенсионери.

"Подкрепяме се взаимно"

Страхът от самотата и предизвикателствата на чуждия език пораждат притеснения у много потенциални емигранти, отбелязва порталът "ИнФранкен". Въпреки че Йордан Миланов не отдава къщите си под наем единствено на пенсионери, изглежда, че те все пак са основните му клиенти. Предприемачът анонсира, че помага при решаването на административните проблеми, както и за посещението при лекар. Той може да бъде на разположение на наемателите си и при спешни случаи, тъй като е обучен да оказва първа помощ, пише на сайта му.

Каква е мотивацията на Миланов извън обичайните бизнес цели? Предприемачът разказва, че желае да съживи родното си село. "Може би тук, в Източна България, ще се появи една малка Германия", казва той пред "Билд". А Карола и брат ѝ Оливер Лойе вече са открили нови приятели на новото място: "Заедно се превърнахме в прекрасна общност, подкрепяме се взаимно", разказва жената.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Млад и обречен преди 7 месеца
А българските пенсионери къде да ходят за по-евтин живот след като се пенсионират със тези смешни добавки наречени ,,пенсии"..???
63
1
 
2
 
! Отговори
Алито от София преди 7 месеца
Този доктор ще излезе много щедра душа 500 евра на месец, че у този район хората може къща да си купят за годишния наем от 6000 евра, и не може да и остават само стотина евра от пенсията, що ако е пенсионер по болест, роте крьос плаща голяма част от разходите за потребления, но ако е истина, яко са ги набутали, и то доктор, при тях няма прошка
62
0
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 месеца
Този Миланов е напипал добра ниша. Дано не е алчен и не започне да им вдига наемите. Тогава няма да им стигат пенсиите за нищо. Според мен 590 евро за селска къща без никакви удобства са доста пари. Миланов е умен хитрец.
61
1
 
3
 
! Отговори
Американ преди 7 месеца
До Пенсионер: "страна с чудесен климат" -- Калифорния е с чудесен климат, в Бг е студено повечето време.
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Майка за чужди Мащеха за децата си ей това е България Нашите пенсионери след като си платят сметките и лекарствата са на минус
59
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе хора,онова време от соца няма да се върне,не се заблуждавайте.Сега пак е соц,ама е частен монополът,а не държавен както беше до 1989г.Иначе същите са си на власт,когото и да изберете на избори,все са комунисти,но някои се пишат демократи.Хайде разберете ги тези неща и да вървим напред вече.
58
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази статия намеква, че трябва да приемем рублата.
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Реалист . . .Хайде стига глупости. Цените в селските кръчми са съвсем нормални. На моето село шкембето е 3 лева, а боб, леща по 2.50. Миш маш, Мусака 5 лева, пълнени чушки като има 2 бр 6 лева, бира 2 лева . За 15 лева не мога да стана от масата. Кюфте, кебапче 1.50 лева
56
11
 
21
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 месеца
Обичам си България. Прекрасна страна с чудесен климат, в пъти по богата от миналото. Сега сме в ЕС и се развиваме добре , макар и не с темповете с които ни се иска.
55
0
 
5
 
! Отговори
Струва преди 7 месеца
Ми се, че деликатно темата не е чак толкова за германските пенсионери.
54
4
 
11
 
! Отговори
баба Пена преди 7 месеца
Чудна работа как са се почуствали хора а тукашното население от 6млн не се чувства така
53
7
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 7 месеца
До Анонимен 52 След 45 години "социалистически възход" сме най бедна държава в ЕС.Това е отговора.
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
да , което казваш за соца е вярно, но пак чакаха , купуваха си жилища /не случайно още от соца 98 процента от населението има някакво жилище , а сега и апартаменти да има пари няма , младите на наеми излизат вече
51
1
 
13
 
! Отговори
Галя от посолството преди 7 месеца
В Германия плащах 440 евро квартира, 60кв, балкон, гараж и вградена кухня. Плюс 90 евро режиини на месец. Скоро се обадих на хазито за рождения ден и каза, че вече наема е 850 евро. Не е зле.
50
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сегашни 10лв са равни на един бай Тошов лев.Ако взиаш 2000лв заплата все едно 200лв Тошови.
49
15
 
25
 
! Отговори
до Еми преди 7 месеца
Е хайде стига с тоя соц вече.Беше ограничен строй.Можешеедин апартамент да имаш или една къща.Иначе вила и можеше,но жилище едно и като ти порастнат децата трябва да се разведеш,ако имаш голям двор,за да построиш и за второто дете къща.Чакаше се по 10 години за един москвич.Не даваха да ходиш свободно в чужбина на море,без разрешение от партийния секретар.До Ахтопол с открит лист се ходеше.Диктатура жестока,виц да кажеш за властта и някое ченге обръщаше ревера със значката.Стига соц писна ни!
48
15
 
20
 
! Отговори
Еми преди 7 месеца
Вече и ние сме на този хал. Като платим сметките и край с пенсиите и заплатите. Евроатлантическите ценности. При соца оставаха и пари за апартамент за всеки.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като се пенсионира, се преселва в Занзибар!
46
2
 
14
 
! Отговори
Моля? преди 7 месеца
Ток зимата 150 лв., парно само сградна 150-200 лв. без ползване на топлоенергия, хоризонтална инсталация. Топла вода 40 лв. студена вода 30 лв. с пестене, данък сграда и смет над 30 лв. Такса вход 20 лв. Само 500 лв. са елементарни разходи. Да кажем, че са на дърва, но цените се вдигнаха на всички горива и води.
45
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да харесват България не защото е прекрасна като природа,а защото е бедна.Ето до там ни докараха политиците с алчността си.