След наводнението отходни тръби на плажове излязоха "на светло"

По Южното Черноморие няма пречиствателни станции на всички места
355
След наводнението отходни тръби на плажове излязоха "на светло"
Снимка: БГНЕС

След наводнението на Южното Черноморие се появиха снимки, които разкриват неща, неподозирани до момента.
Става дума за отходни тръби, които са се показали след бедствието по плажа в Китен и в Нестинарка.
Бившите екоминистри Емил Димитров и Борислав Сандов коментираха, че точно това се вижда на снимките.

„Това е всъщност дълбоководно заустване, което в случая е плитководно. Това е причината да има определени измервания, които показват високо ниво на ешерихия коли. Хората не са знаели, че на 50 метра навътре в морето има тръба“, обясни Димитров пред bTV.

Още по темата

„По Южното Черноморие няма пречиствателни станции на всички места и добре организирана система по канализация и не желаят и да потърсят такава. Докато аз бях министър никоя от общините не подаде документи да получи финансиране да изгради подобна станция. Такова нещо с тръбите не бива да се случва“, добави Сандов.

И двамата се обединиха около тезата, че трябва да се помисли за финансиране. Според тях в следващите години то трябва да се случи с националния бюджет.

Те коментираха и системата за ранно оповестяване при подобни бедствия. Според бившите екоминистри трябва да се изработи много сериозна такава.

„Трябва да се говори повече за системата за ранно предупреждение, формирането на щабове преди да настъпило събитието, когато имаме прогноза за опасно време. Трябва да се има предвид, че този район от България е потенциално опасен заради исторически наслагвания. Ние можем да видим в исторически план, че там са падали големи количества валежи. Имали сме такива ситуации следователно трябва да сме по-подготвени или по-скоро трябва да имаме добра система за ранно оповестяване на населението“, заяви Сандов.

По думите на Димитров може да се търси причината за трагедията освен в огромното количество валежи, но и в инфраструктурните пропуски. Според него обаче не може да очакваме да се изгражда огромно дере.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още по темата: плажчерно море
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 7 месеца
А тъпите гърци продължават да ползват септични ями по крайбрежието вместо да вкарат една тръба в морето. И после - ама защо ходите в Гърция като си имаме такова хубаво дрисл*иво море
266
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чух коментара по радиото на т.н. премиер относно тръбите и си направих извода,че този човек или не е академик със специалност химия ,или се опитва доста неумело да назове проблема с истинското му име.
265
1
 
6
 
! Отговори
Йордан преди 7 месеца
Няма да е зле софиянците да спрат да ходят на българското черноморие. Ама съвсем да спрат, и да забравят, че има такова.
264
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
После пак агитирахте да се ходи на Българското черноморие
263
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До жорето Софиянци отдавна са по гръцко. На нашето е дълбоката провинция.
262
0
 
7
 
! Отговори
АнаЛизчо преди 7 месеца
Те не били тръби, ами торби, и не били отходни, ами обходни!
261
0
 
9
 
! Отговори
А преди 7 месеца
Къде са резултатите на РЗИ
260
0
 
7
 
! Отговори
Мари преди 7 месеца
"еколози и сие съсипаха родното море
259
18
 
2
 
! Отговори
опетков преди 7 месеца
Пълни глупости и журналистически фойерверки, разбира се. Никой не би разрешил строеж на фекална вода директно в морето. Разбра се, че тези тръби са канализация за дъждовна вода. Да се придържаме към фактите, все пак, а не към свободните съчинения на жадни за сензации псевдожурналисти и фейсбукни ****оти.
258
1
 
8
 
! Отговори
Bugarin bosilegrad преди 7 месеца
Директора на рзи кантара нека измие две улици и вищте дали ще тече вода или помия колко бона ти дадоха да се правиш умен
257
2
 
4
 
! Отговори
Васко преди 7 месеца
Сандов иска да изпъкне и затова е първа писта, когато трябва да се говори. Ама празните приказки на никого няма да помогнат.
256
0
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 7 месеца
Само не разбирам, защо РЗИ Бургас още мълчи или устите им са пълни с екскременти каквито са всъщност и самите служители
255
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз все пак да попитам днесчето - с какво прилагателното *** е по-небългарско от ЕРБАП - и тия за 24 май ми говорят
254
1
 
5
 
! Отговори
жорето преди 7 месеца
Верно бе, *** софиянци се къпят в собствените си екскременти - затуй са ербап
253
0
 
5
 
! Отговори
gogo преди 7 месеца
Ами ония от софето мноого акат, навсякъдер да си чистят
252
1
 
9
 
! Отговори
Дзъ преди 7 месеца
Рушветите отдавна са разпределени, наместени, изхарчени....виновни нЕма, всички институции и инстанции са си "свършили работата"...и така ... иначе лозунги "Ходете бе ходете на българското черноморие" нЕма ви нищо - само 5-6 вируса и сте на кон. ааа и сапсете български туризъм...
251
0
 
8
 
! Отговори
Васко преди 7 месеца
Един порой и забравихме за Васил Божков!
250
0
 
29
 
! Отговори
Бай Пешо преди 7 месеца
Съжалявам че трябва да пиша, но това се знае от години, само РЗИ, ДНСК и куп други компетентни органи видиш ли незнаят. Колкото до Гърция, там има малко повече контрол и дори и малки хотелчета (с по 5-10 стаи) имат изгребни ями и веднъж седмично пристига пчеличката да изсмуче човешкия кафяв медец. А тука, да има някой с пречиствателна станция, или изгребна яма? Не, тука всичко е директно в морето. После, защо всяка година Август има бум на стомашно-чревни инфекции.
249
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На нашето море половината хора и повече се разболяват и така всяка година. Хайде сега повсеместна проверка от прокуратурата, съд и затвор за всички държавни и общински служители озаконявали и подписвали документите за отпадните води на хотелите. 30 години назад, без давност
248
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къпете се в к**** и ядете пържоли по 400лв. Нема такива т*Паци.