След наводнението отходни тръби на плажове излязоха "на светло"

По Южното Черноморие няма пречиствателни станции на всички места
355
След наводнението отходни тръби на плажове излязоха "на светло"
Снимка: БГНЕС

След наводнението на Южното Черноморие се появиха снимки, които разкриват неща, неподозирани до момента.
Става дума за отходни тръби, които са се показали след бедствието по плажа в Китен и в Нестинарка.
Бившите екоминистри Емил Димитров и Борислав Сандов коментираха, че точно това се вижда на снимките.

„Това е всъщност дълбоководно заустване, което в случая е плитководно. Това е причината да има определени измервания, които показват високо ниво на ешерихия коли. Хората не са знаели, че на 50 метра навътре в морето има тръба“, обясни Димитров пред bTV.

Още по темата

„По Южното Черноморие няма пречиствателни станции на всички места и добре организирана система по канализация и не желаят и да потърсят такава. Докато аз бях министър никоя от общините не подаде документи да получи финансиране да изгради подобна станция. Такова нещо с тръбите не бива да се случва“, добави Сандов.

И двамата се обединиха около тезата, че трябва да се помисли за финансиране. Според тях в следващите години то трябва да се случи с националния бюджет.

Те коментираха и системата за ранно оповестяване при подобни бедствия. Според бившите екоминистри трябва да се изработи много сериозна такава.

„Трябва да се говори повече за системата за ранно предупреждение, формирането на щабове преди да настъпило събитието, когато имаме прогноза за опасно време. Трябва да се има предвид, че този район от България е потенциално опасен заради исторически наслагвания. Ние можем да видим в исторически план, че там са падали големи количества валежи. Имали сме такива ситуации следователно трябва да сме по-подготвени или по-скоро трябва да имаме добра система за ранно оповестяване на населението“, заяви Сандов.

По думите на Димитров може да се търси причината за трагедията освен в огромното количество валежи, но и в инфраструктурните пропуски. Според него обаче не може да очакваме да се изгражда огромно дере.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още по темата: плажЧерно море
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
16
 
! Отговори
Няма корупция преди 8 месеца
Много сте найвни бе ,министъра казал че всичко по морето е ОК , не знам защо си мислите че той е нашия човек ,а не техния , всеки ден е на гости на срещи със разни от висините на бранша те са си ,,ош беш.. а ,,във имео на народа,, си е клише от всякъде вие на клишета ли вярвате или на очевидното ,че няма пречистватели . На всяка хижа във планината къде отива мръсотията във септични ями или във реката ?
186
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сбогом сезон 2024. Ако можем да докараме некой неосведомен чужденец, това ще е.
185
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега очакваме министъра да се появи и обяви, че Черноморието е чисто, като съвестта на Пеевски и косата на Алибегов
184
1
 
28
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Не стъпвам на БГ л***inomorieto от 16 години и няма и да ви стъпим! Алчни, прости, нагли мутрохотелиери!
183
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 177 Тези мили хора са от СДС, с остро врязване на НДСВ, силно участие на ДПС и Земеделците, а напоследък и с осезаемото участие на ГРОБ. Преди време тези бяха пуснали една карта с надпис "Те съсипаха България". Справедливо е сега да се публикува нова карта с надпис "Те ограбиха, харизаха и сринаха България"
182
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе къде е АлиБегай Сачев да обЯснИ?!?!
181
0
 
19
 
! Отговори
Няма корупция преди 8 месеца
Оня си купил три хотела набутал канализацията на 50 метра па и на 100 да е ,пък няма да остави някой лев на страна за почерпка на всякакви проверяващи ,ай стига бе ! А и те щото не знаят ,че всички началници и богаташи не са всяка вечер заедно . Голямата власт и големите пари са ортаци и винаги заедно !
180
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тръбите излезли на светло? Алоооо къде е оня лъжец, дето обясняваше за кристално чистото ни море и как чужденците се изтрепвали да идват тука специално за уникалната му чистота, при положние, че повечето селища наоколо нямат пречиствателни станции???
179
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
на администратора дано децата все там да се къпят
178
0
 
23
 
! Отговори
Кочо преди 8 месеца
Иде време, когато лъжите ни бодат очите, нема веке скрито-покрито. Всеки *** заустил на хотела си ***, пордон - фекалиите, всяка община, всеки РЗИ да плати обезщетение на всеки измамен почивал/плажувал в отровеното , заразено южно българско крайбрежие. И яки проверки на северното, че и там сигурно е така.
177
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До itso ауу тръбата се спука! Край! Сички шъ омрем! Бегай у индия и Пакистан като са толкова цивилизовани. Давам ти макс 2 дена преди да хванеш дизентерия. Най обичам разни пудели дето не са излизали от апартамента на майка си да обясняват как било по света.
176
0
 
29
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Предлагам в Лозенец или царево да се организира световно първенство по плуване в екс.кременти. Като съпътстващо мероприятие може да се организира надпиване ол инклузив с концентрати менте, а музикалния фон да бъде мазна чалга с над 150 децибела мощност. Главен организатор да бъде назначен алибегов, а почетен председател доц. Румен Драганов , който е академик по мамене на туристи. В журито непременно да има представители на рзи Бургас,те са честни и почтени из.мамници
175
1
 
15
 
! Отговори
ЯЖ Е. КОЛИ ДО НАСИТА преди 8 месеца
Па си разправяй ,че не си ял ! Ама ме е яд ,че обвиняват хората със палатките ,че били оакали всичко --- не е така !!! Направихте хотел до хотел и всичкото ви ако и *** е при плажуващите ! И ако се надявате следващите НЕ 1 А 5 години ,че навсякъде водите ще минават през пречистватели значи не сте много добре ! Абсолютно сигурен бях във това и нито един път не отидох на юг на север е по-студено и диво ама Е КОЛИ е по-малко .
174
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По принцип морето и плажовете са ваканционните места на плебса. Няма значение дали ходите в Гърция, Испания или Маями. Белите хора ходим на съвсем различни места за почивка и на плаж за щастие не съм стъпвал от 10 години
173
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Опаааа......сега какво ще кажат РЗИ???
172
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди 10 дни, куньо каза, че водата е чиста, а преди две години каза че ковид "ваксините" са безопасни. Как се чувствате, наивници?
171
0
 
14
 
! Отговори
простата истина преди 8 месеца
Би трябвало изграждането на пречиствателна станция да се финансира от хотелите и имотите там.Както при акт 16 се плаща такса на кв.метър така и тук за правото да се включиш в канализацията.Верно че малко по скъпо ще е отначало но после за 2-3 години ще се изплати-защото открито рекламиращ че морето е чисто - зер имаш пречиствателна станция а съседите нямат.При това положение туристите ще се насочат към теб-или поне ще имаш плюс.
170
1
 
37
 
! Отговори
Кире преди 8 месеца
Истината лъсна. Плуваме у лайнна.
169
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Държавата да отпусне пари да ги затрупат че да могат бeзмозъчните догодина пак да си се плацикат безгрижно. хи хи хи
168
1
 
6
 
! Отговори
До 178 преди 8 месеца
СДС няма. Има някакви останки от него. Но СДС е клон на БКП, така че човека е прав.