Пътни експерти не харесват новите правила за шофиране

Смятат, че са нужни промени
9 сеп 2023 07:29, Росен Стойчев
59


Нови правила за водачите на пътя. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за движение по пътищата. Измененията предвиждат регулации за младите водачи, както и по-строги санкции и ограничения.

След като вчера в пленарната зала, депутатите приеха на първо четене промени за младите шофьори, а именно да не шофират коли по-мощни от 120 конски сили и да не излизат на пътя след 22 ч. вечерта до 6 ч. сутринта, експерти са на мнение, че трябва да има по-строги мерки, за да се осигури по-голяма безопасност на пътя, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Повечето хора, които вземат книжка, им се купуват мощни коли и стават големи бели след това. Купуват им коли по 500-600 коня, които самите те не могат да овладеят. За мощните коли и високите скорости си има писти, на които можеш да отидеш и да пробваш уменията и силата на колата. Пътят не е писта, защото от най-малката грешка може да стане голям инцидент", категоричен е Влъчков.

Още по темата

Според Теодор, който ще бъде един от потърпевшите, ако промените влязат в сила, те са нелогични. "Аз съм шофьор от една година и колата ми е по-мощна от 120 конски сили, и какво, трябва да я оставя в гаража за 1-2 години ли? Ако ти се наложи нещо спешно, какво правиш, викаш такси и чакаш? Не, качваш се в колата и тръгваш", каза той.

Пътни експерти също не харесват планираните промени. Според Красимир Георгиев те са популистки и се правят месец преди местните избори.

"В България решения относно безопасността за движение по пътищата се взимат от хората, които имат власт, а не от такива, които разбират. Според мен с нищо няма да се подобри безопасността, а напротив, защото всяко забранено нещо е по-желано", смята Красимир Георгиев от АКАБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: шофиранеправила
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Заблудени сте преди 9 месеца
Пътните експерти са си сбъркали местото. Явно е че закона не е за пътищата, а за забрана раята да кара кола, и вменяване на вина на шофьорите с фалшив тест за дрога. Както по турското робство е било забранено на раята да язди кон, така и сега ще е и забранено да кара кола. С изключение на продалите род, родина и децата си. Експертите трябва да са от рода на Паисий и Левски, а не експерти по коне 21век. Но тези експерти с интернета ги убиват още в утробата на майката. Поколение 0 не протестира
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Чочо - Това не се слчува в България ... От една страна е зле, от друга страна, като видиш какви зкаони има вкарани из страни, в които всеки свобдно предлага и прави кампании, да си налага закона ...
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като чета повечето коментари все едно на *** му отнемат най-свидното. В много европейски страни има такива ограничения и явно работят щом не са ги махнали. Но не, тук трябва да си 'гъзе' с морга на сто години, но с двеста коня, и задълже трябва да е Мерц, БМВ или Ауди. После като стане белята всички реват, че нямало справедливост, сега пък рев че ги ограничавали. То няма полезен ход, каквото и да се направи, все сте недоволни.
26
0
 
0
 
! Отговори
Чочо преди 9 месеца
Редно е пътните експерти да предложат проект за закон,който депутатите да узаконят.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
30: здравей от Маями. Да вземат на 16г защото разстоянията са големи и е теуда сами да се предвижват. Също така има закони и се спазват на 99%. Не е като в БГ, стари закони и връзкарство във всичко. В САЩ няма да те пуснат само защото баба ти е била в един клас с полицая. Усещаш ли разликата?
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Знаете ли че само 30 конски сили са необходими за да се развие скорост 100км/ч с автомобил? Автомобил със 120 коня без проблем развива 180-200км/ч Проблема никога не е бил в колите. Няма как да бъде в колите. Дори и с най малката и маломощна кола може да се направи голяма катастрофа и да се убият много хора. Освен това статистика показва че около 70% от катастрофите със загинали стават заради разсейване. Не е нито от колата нито от наркотици или алкохола. Просто хората не внимават.
23
0
 
0
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 месеца
В САЩ се вземат книжки на 16 г. Там коли под 120к.с. почти няма. И какво ? Ами вижте как е там. Пак ли ще откриваме топлата вода ?
22
0
 
0
 
! Отговори
Камерите преди 9 месеца
Са безпристрастни. Няма мой, няма твой, няма спор. Задължителни камери за всички автомобили-задна и предна. Унифицирани, запечатани. И тогава да попиташ оня, който ти сече завоите многократно, ако не са го санкционирали, защото е "наш човек" какво ще прави, а не само той, а и покровителите му. Вземаш в ръце правосъдието.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това 19 годишното с новото Порше на тате, дето едно порче е 400 000 лева и нагоре, знаете ли, как точно му ПУКА, за ограниченията ви. Никой няма да го спре!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 19 - Точно! Аз сега искам, да си взема една Rav4-ка. Ускорява от 0 до 100 за ... 10-11 скекунди, в зависимост от времето. Ама според правилата, защото са над 120 коня, не мога да ги карам, две години след книжката. Имам познат, който не е карал от 11 години. Човекът си взе шофьорския и това му беше последното каране. Онзи ден брат му се смя, че забравил кой епдал бил за съединителя ...
19
0
 
0
 
! Отговори
Отегчен преди 9 месеца
Вероятноста да се пребиеш на път със 116 коня и 420 коня е приблизително еднаква. Реално и 116 коня ти развиват 200 км/ч и 420 коня същото. А то, завоя не пита с колко коня си. Всъщност фаталните инциденти стават при лошо планирано изпреварване. А там конете вече имат значение. Едно е да изпреварваш два тира за минута и половина, друго е за 30 секунди. За протокола - гоня 50-те и карам "мършав" автомобил.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къде са 120 коня, къде са "500-600", където споменава този? На мен ми трябва кола за дълъг път и скоро ще се женя. И какво? На 28 години, няма да може да карам след 22:00 ли? Или ще карам 0.9 двигател, мини количка? Защо не съм бил изкарал книжка досега ли? МИ МОЯ СИ РАБОТА, за това! Аз, ако не мога д акарам при тея условия, няма да карам изобщо. Ще изкарам книжката, ще чакам 2 години и ще е ПО-ЗЛЕ, защото реално, ще съм изгубил тренинг.
17
0
 
0
 
! Отговори
bl преди 9 месеца
"Просто да направят данъка или гражданската да се плаща над 120 коня по 10лв." ... В Англия е така. Пътният данък и застраховката са пропорционални на обема на двигателя и обратно-пропорционални на годините опит като водач. С други думи, млад водач с мощна кола плаща огромни застраховки. Същто така след катастрофа по вина на водача, същия се смята за рискова категория и застраховката се увеличава значително. Както спомена колегата по-рано, интереса клати феса.
16
0
 
0
 
! Отговори
А какво казва преди 9 месеца
Най-големият експерт по безопасността Диана Русинова,завършила социална педагогика?
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има и друго, всяка година произвежданите коли са все по-мощни и за да карат кола под 120 конски сили ще трябва да си купуват все по-стара кола. В един момент ще се окаже, че на пазара няма нова кола под 150 конски сили.
14
0
 
0
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 9 месеца
Има ли нещо смислено, което правителството на глупците и войната с мутрите от сглобката на ППДБ-Герп-ДПС направи ? Едно голямо нищо и множество закони без логика!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Харесва ти, зящото си леля Асенка Василева, нали?
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Завършва шофьорският курс, взима книжка, но понеже семейната кола е над 120 коня, не шофира, забравя наученото и след време като падне забраната се качва на колата и катастрофира. Това сътвориха депутатите
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 16 : идеята ми харесва
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо да забраняват да се карат мощните коли. Просто да направят данъка или гражданската да се плаща над 120 коня по 10лв. На конска сила. Така за 320 коня като трябва да плащаш 3200 лв. На година..хората сами ще се замислят дали да карат такива коли. Който може да си го позволи ще кара, който няма пари ще си вземе по маломощна кола.