Българската енергетика изчезва от Европа

Анализатори обясняват
Обновена: 2 окт 2023 14:26 | 2 окт 2023 14:26, Росен Стойчев
89
Българската енергетика изчезва от Европа

"На 19 септември в София беше проведен митинг на всички енергетици и миньори. Правителството и г-н Денков поеха ангажимент да обсъдят териториалните планове и да сключат споразумение за справедлив преход. Въпросните планове заминаха за ЕС без наше становище. Териториалните планове в този си вид  показват как енергетиката в България изчезва от картата на Европа, но никъде не казват как ще бъдат дадени новите работни места, за които толкова много се говори", каза председателят на Синдикалната организация на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 3" Стефан Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обяви, че недоволните ще се срещнат с премиера Николай Денков, когато има гаранции, че резултатите от нея ще бъдат спазвани.

Още по темата

"Заради това и протестите ще продължат, да видим дали наистина тези ангажименти ще бъдат спазвани. Така или иначе в някой момент ще седнем да преговаряме. Въпрос на време е", каза председателят на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 3".

Според Ремина Алексиева от Центъра за изследване на демокрацията не е обяснимо 2038 г. да е крайният срок, когато трябва да затворят централите.

По думите ѝ трябва да има социални мерки, които да оказват подкрепа.

"Това не са просто заплати, а са много други социални мерки, които също трябва да касаят и домакинствата на миньорите, свързаните фирми. Механизмът за справедлив преход спада към териториалните планове за справедлив преход, които са огромно безвъзмездно финансиране, което нашата държава може да получи. Там е именно тази преквалификация и подготвяне на обществената среда за тази промяна", обясни Алексиева пред Bulgaria ON AIR.

"Алтернатива имa.  Трябва да се предприемат много стъпки", посочи Алексиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
8
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 8 месеца
Как ще е на загуба като държава е иззела печалбите на централите и незнам от къде си са наложили високи налози И защо България не е казала в Европа че не може така да се натиска държавата ни ИМА ли държавници или няколко фирми да си вземат едни милиарди от Европа
50
11
 
3
 
! Отговори
Хе Хе преди 8 месеца
Скапаните руски технологии и въглищата за кражби от студения резерв за Македония. Закривай.
49
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да отидем на протестите, а не да пишем по форумите.Решава се нашето бъдеще!
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Предприятието не е губещо щом от него се изнася ток и печелим всички ние. Лъжите, че е губещо са ит Иво Прокопиев и др олигарси, които искат да им изкупуваме скъпия ток от фотоволтаици на десеторни цени!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Глу.пости.
46
2
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 месеца
То България изчезва, какво остава за енергетиката.Няма държава-няма енергетика би казал Сталин.
45
11
 
10
 
! Отговори
Глупости за глупаци преди 8 месеца
Тези синдикалисти дали биха инвестирали личните си спестявания в предприятие ,което е на загуби....уверен съм,че не биха го направили. А искат цялата държава да плаща за да се водят някои на работа. Това го няма никъде по света,губещото пари не е жизнеспособно. Само в България имат наглостта да им плаща народа , за да имат синдикатите членове, ковачки да има пари и да върви, както и досега корупцията. Марш навън...започнете да работите...пиявици.
44
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дадохме си енергетиката, индустрията, земеделието, армията, дори прасетата и кокошките от селските дворове позволихме да ни вземат. Какво остана от нас, живи трупове закачени на системи...скоро ще ни дръпнат шалтера. Народи и държави се зараждат и изчезват, това е историята. Жалкото е когато си отиват доброволно, без съпротивление по български...
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да изсечем Рила и Стара планина, да изселим Добруджа и да сложим навсякъде соларни панели и вятърни перки.
42
3
 
6
 
! Отговори
90% евтаназия преди 8 месеца
Населението на ЕС може да се евтаназира доброволно 90% и ще се разрушат градовета и магистралите и всичко и ще има достатъчно място за соларни и вятърни паркова да произведат достатъчно енергия за останалите 10%. Това е решение. Тъкмо и въглеродните емисии ще се намалят, ако се евтаназират 500 милиона евтропейци които отделят СО2.
41
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България е скъп парцел в богаташки квартал. Собствениците/народът биват мачкани, ограбвани, от 30 години са в кома. Скоро ще ги погребат и парцела ще бъде усвоен от чужди единици.
40
0
 
4
 
! Отговори
Рендету преди 8 месеца
Що не кажеш Истинските причини, мъъ, моме? Кво го въртиш-сучиш! Или не ги знаеш или те е страх!
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия и Китай не са против възобновяемите енергии стига да се използват разумно и не като основни а само като подпомагащи. В Москва всички градски автобуси без изключение са електрически, почти всички таксита са електрически Москвичи - електричката е идеална за градски транспорт. Москва е един от най-чистите и най-добре уредени градове. В Китай и Русия са построени много вятърни централи в райони където има постоянно вятър. Но да си съсипеш енергетиката като Германия, където няма нито слънце, нито вятър със вятърни мелници и соларнии панели е безумие.
38
3
 
14
 
! Отговори
България преди 8 месеца
Ще е напълно зависима от САЩ за енергия и военна защита! Една колония на САЩ..управлявана от Поосолството!
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако скоро българският народ не се събуди от дълбоката кома ще го погребат.
36
3
 
20
 
! Отговори
Да-а преди 8 месеца
Проблемът, освен социален е и въпрос на национална сигурност!!! Държава, продавач на енергия ще стане само купувач. Жалка работа
35
2
 
19
 
! Отговори
Шефа преди 8 месеца
Убийците на българската енергетика са наши политици които се мазнят на Европа и САЩ! Списъка започва с г- жа Кунева наречена " г- жа Йес", продължава с пожарникаря от Банкя БМБ , на който Белене му се видя гьол, следват Кирето ,Кокорко и академика Денков ,които нападнаха и тецовете и вероятно ще продължава и с други ***!
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе, още ли ще се занимаваме с вас, вече сте минало, не ви ли стана ясно.
33
3
 
1
 
! Отговори
До 41 преди 8 месеца
Китай е номер 1 по производство но зелени технологии. Номер 1 при соларните панели и батериите. В Китай се строят огромни соларни паркове и ВЕЦ-ове.
32
2
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 8 месеца
Много такива има построени в различни държави, досега нито един не е успял да произведе повече енергия на изхода отколкото на входа. Вероятно и така ще си остане. Иска им да направят от нищо нещо ама не става. Бъдещето е на ВЕИ. Слънцето е ни дава най чистата, най безопасната и най евтината енергия.