Българската енергетика изчезва от Европа

Анализатори обясняват
Обновена: 2 окт 2023 14:26 | 2 окт 2023 14:26, Росен Стойчев
89
Българската енергетика изчезва от Европа

"На 19 септември в София беше проведен митинг на всички енергетици и миньори. Правителството и г-н Денков поеха ангажимент да обсъдят териториалните планове и да сключат споразумение за справедлив преход. Въпросните планове заминаха за ЕС без наше становище. Териториалните планове в този си вид  показват как енергетиката в България изчезва от картата на Европа, но никъде не казват как ще бъдат дадени новите работни места, за които толкова много се говори", каза председателят на Синдикалната организация на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 3" Стефан Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обяви, че недоволните ще се срещнат с премиера Николай Денков, когато има гаранции, че резултатите от нея ще бъдат спазвани.

Още по темата

"Заради това и протестите ще продължат, да видим дали наистина тези ангажименти ще бъдат спазвани. Така или иначе в някой момент ще седнем да преговаряме. Въпрос на време е", каза председателят на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 3".

Според Ремина Алексиева от Центъра за изследване на демокрацията не е обяснимо 2038 г. да е крайният срок, когато трябва да затворят централите.

По думите ѝ трябва да има социални мерки, които да оказват подкрепа.

"Това не са просто заплати, а са много други социални мерки, които също трябва да касаят и домакинствата на миньорите, свързаните фирми. Механизмът за справедлив преход спада към териториалните планове за справедлив преход, които са огромно безвъзмездно финансиране, което нашата държава може да получи. Там е именно тази преквалификация и подготвяне на обществената среда за тази промяна", обясни Алексиева пред Bulgaria ON AIR.

"Алтернатива имa.  Трябва да се предприемат много стъпки", посочи Алексиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе, като ти стане сметката за тока 600 лв всеки месец тогава ще те питам дали въглищата са изпълнили предназначението си?
10
2
 
12
 
! Отговори
1234 преди 8 месеца
Въглищата трябва да продължат да се ползват, но вместо тия *** квоти да се плаща за модерни пречистващи технологии.Такива има работещи в Китай (премахват 70%),а има и такива чрез, които може да се втечнява въглерода и да се използва за направата на въглеродни нишки.Никой не говори за това.Имаме запаси от въглища за още много години, а скоро няма изгледи да се измисли нещо друго освен водорода, атомната енергия и въглищата.Тези неефективни зелени простотии скоро ще са неразложима скраб .
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява.
8
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
премахване на личните автомобили;
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
нормиране на закупуването на ново облекло до три единици годишно на човек;
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ограничаване на кратките полети до веднъж на три години;
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
строителството на къщи - не от стомана и цимент, а от дърво. (става въпрос за населението, не за богатите)
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Започналия спад на жизнения стандарт който набира скорост е в името на спасяването на плaнетата от климатичните промени. Така ние от ЕС ще спасим планетата не ЕС, а планетите на Русия, Китай, Южна Америка, Африка Индия, Северна Корея няма да могат да спасят техните планети защото не изпълняват Зелената сделка и децата им няма да доживеят до 40 години.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия разполага с изобилие от енерги, ресурси и продоволствия. В Русия винаги ще имат изобилие от месо, яйца, зеленчуци и плодове и качествена храна достъпна за всички, винаги топлото и бензина ще бъдат достъпни за всеки руснак. Русия е едно от най-безопасните и сигурни места за живот.
2
4
 
12
 
! Отговори
евроатлантист преди 8 месеца
На нас не ни трябва енергетика, а евроатлантизъм, демокрация и либерализъм. Само с някаква енергетика няма как да станем евроатлантици, защото за евроатлантизма си трябват оръжия и въоръжаване. С енергията няма как да водим войни, за което си трябват оръжия. Иначе как да вървим по пътя на евроатлантизма?
1
19
 
6
 
! Отговори
Вин преди 8 месеца
С и без протести, кюмюрените централи затварят заради скъпият ток, който се формира от квотите за замърсяване! Два века, от началото на индустриалната революция до наши дни, въглищата си изпълниха предназначението и нямат шанс. А за по-често, нека питат останалата част от народа, извън пряко свързаните с централите, дали е съгласна да дотира със сметките си работните места на протестиращите!