Българската енергетика изчезва от Европа

Анализатори обясняват
Обновена: 2 окт 2023 14:26 | 2 окт 2023 14:26, Росен Стойчев
89
Българската енергетика изчезва от Европа

"На 19 септември в София беше проведен митинг на всички енергетици и миньори. Правителството и г-н Денков поеха ангажимент да обсъдят териториалните планове и да сключат споразумение за справедлив преход. Въпросните планове заминаха за ЕС без наше становище. Териториалните планове в този си вид  показват как енергетиката в България изчезва от картата на Европа, но никъде не казват как ще бъдат дадени новите работни места, за които толкова много се говори", каза председателят на Синдикалната организация на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 3" Стефан Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обяви, че недоволните ще се срещнат с премиера Николай Денков, когато има гаранции, че резултатите от нея ще бъдат спазвани.

Още по темата

"Заради това и протестите ще продължат, да видим дали наистина тези ангажименти ще бъдат спазвани. Така или иначе в някой момент ще седнем да преговаряме. Въпрос на време е", каза председателят на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 3".

Според Ремина Алексиева от Центъра за изследване на демокрацията не е обяснимо 2038 г. да е крайният срок, когато трябва да затворят централите.

По думите ѝ трябва да има социални мерки, които да оказват подкрепа.

"Това не са просто заплати, а са много други социални мерки, които също трябва да касаят и домакинствата на миньорите, свързаните фирми. Механизмът за справедлив преход спада към териториалните планове за справедлив преход, които са огромно безвъзмездно финансиране, което нашата държава може да получи. Там е именно тази преквалификация и подготвяне на обществената среда за тази промяна", обясни Алексиева пред Bulgaria ON AIR.

"Алтернатива имa.  Трябва да се предприемат много стъпки", посочи Алексиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Берлин - скачайте на батут да си произвеждата зелена енергия.
30
1
 
18
 
! Отговори
Евроидиоти! преди 7 месеца
Въпрос към евроидиотите: eвpоидиоти, какво става със зелената сделка, ЕС мина ли на зелени енергии от вятърни мелници и слънчеви панели. А бегеидиотите се поведоха по евроидиотите и си съсипаха енергетиката, България беше една от малкото страни в света които са енергийно независими, имаме ТЕЦове, собствени въглища, АЕЦ и евтино гориво от Русия. И всичко искат да унищожат!
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
HAYAT BAYRAM OLSA. Поют строители АЭС "АККУЮ"!
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Красноярския край ще бъде построена първата малка атомна електроцентрала. Атомните електроцентрали с ниска мощност са предназначени за отдалечени райони с неразвита мрежова инфраструктура, където няма нужда от изграждане на мощни АЕЦ.
27
0
 
9
 
! Отговори
марги - християнка преди 7 месеца
"НЕКОАЛИЦИЯТА", бандата управляващи, в момента души България като питон, продава земята, хората, ВЯРАТА ни за жълти стотинки! Докога?
26
0
 
14
 
! Отговори
Берлин преди 7 месеца
Явно това е целта на Зелените глобалисти в цяла Европа! Тук вече закриха всичко! АЕЦИ, мини, газопровода взривиха! Не съм в София но ако бях щях да изляза на протеста!
25
0
 
11
 
! Отговори
И като закрият преди 7 месеца
Родната енергетика от кого ще купуваме енергия??? На 4,5 пъти по високи цени!! Луди ли сме? Защо се само ебиваме?
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен....Токамак.... фантазии, фантазии
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия проведе успешни тестове на термоядрената установка "Токамак", което приближава страната към създаването на нов източник на енергия.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Hеноpмалната "Зелена сделка" ще гътне не само Германия но и ЕС! Недоволството от зелките в Брюксел и в държавите -членки на ЕС е огромно! И всичко това в условията на безумна подкрепа на войната в 404, която руснаците са обречени да спечелят поради видимо превъзходство във ВПК , не само спрямо 404 а спрямо НАТО и присъдружни.
21
6
 
4
 
! Отговори
Крундел преди 7 месеца
само като погледнеш коментарите и ти става ясно, че на голяма част от хората ток им не трябва изобщо - само руска пропаганда да им свети и топли...иначе пушлявенето в стил "дишайте, аз черпя" с горенето на кал(лигнитни въглища), която за да постигнат енергийните стойности, дето са зададени при строежа на тец-овете, допълват със смляна пластмаса от цяла европа, трябва да се спре, но не по този начин, измислен от зелените талибани и нашите подгласници.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не пишете по форумите, а елате да подкрепим енергетиците ни на живо! Те са на блокадите и заради нас!
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като няма квалифицирани млади, няма да има и тежка индустрия, като няма тежка индустрия, няма да има и енергетика. Нещата са прости.
18
2
 
7
 
! Отговори
тулуп преди 7 месеца
Асен Василев всъщност искаше да каже: "България е страна със затихващи функции."
17
4
 
18
 
! Отговори
мдаа преди 7 месеца
Кунева затвори 4-те малки блока на АЕЦ-а, заради влизането ни в ЕС. Колко милиарда загубихме от това? Сега тия пак заради някакви пари, ще затворят и ТЕЦ-те, но иконномическите и социални загуби за България ще са много по-големи. Акъл в чутурите на нашите политици-марионетки няма да дойде. За тях е важно да се докарат пред тези отвън, отколкото народа на страната да е добре.
16
0
 
0
 
! Отговори
правим и затваряме м преди 7 месеца
ощности , като Европа . С аец,ветропаркове, фотоволтаици - стига за всички . Всеки различно кнсумира . Значи обем има . Продават останалата и на края на годината си слагат Бонуси . Значи пазар в Европа има . американските ядеха яко от евтиния ток . кафява и зелена съставка и дрън, дрън . глупости . Искаше нова аец . да я плащат и внуците . Да печели от продажбата на украйна на ток , а на мойта цена на тока плюс съставка нова аец и нова кафява . който само вдига цените е зъл .
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В ЕС сега в най-критично положение е Германия. А най-критична в Германия е автомобилната индустрия. В Германия вече се подготват за рухването на Фолксваген, а след това и унищожението и изчезването на цялата останала автомобилна индустрия, основата на немската икономика - а какво ще правим тогава когато вече няма да произвеждаме автомобили, е, Мерцедес пак ще си прави скъпите луксозни автомобили, но останалите какво ще правят? Икономиката на Германия е на ръба на пропастта.
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зелената сделка нанесе такива поражения почти по-целия свят, че ще бъдат необходими десетилетия да се възстановят. Човечеството е излязло от каменната ера след откриване на огъня! Сега западът отново се връща в каменната ера да се грее на слънцето, а Русия, Китай, Индия, Иран и всички в БРИКС продължават напред - тези страни не дават пукната пара за ненормалната зелена сделка
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС се изpажда. ЕС вече е евроизрод. Кой управлява ЕС - бездарни хора, които никога нищо не са работели и нищо не могат да правят. Извратена идеология - зелена сделка и зелени безумия, хомосексуализъм, смяна на пола на непълнолетни деца по тяхно решение без разрешение на родителите.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега коя година сме, че има Център за изследване на демокрацията?? и какво изследва той?