Какво е бъдещето на енергетиката в България?

Обясняват експерти
Обновена: 3 окт 2023 17:07 | 3 окт 2023 09:58, Росен Стойчев
0
Какво е бъдещето на енергетиката в България?

"Ситуацията е твърде сложна, за да говорим за пълен консенсус, но ако формулираме по друг начин нещата - накрая ще има ситуация, в която всички сме еднакво недоволни. Ние нямахме нужди от срещи, които няма да дадат резултат. А тази среща се очаква да бъде резултатна, така че няма да е правилно, ако не участваме", каза конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Нормално е хората да се притесняват и да питат: "Какво става". Това е, защото знаем и сме видели, че в съвременната икономическа ситуация електроцентралите не са конкурентноспособни. Факт е, че общественият диалог за това какво да правим с нашата енергетика беше бавен дълги години, защото всеки политик бягаше от политическата отговорност и изобщо да проведе този разговор. Трябва да се стараем да запазим доходите и социалните придобивки там", допълни Минчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Адвокат Николай Войнов е на мнение, че енергийният преход не трябва да е свързан със затваряне на мощности: "Той трябва да е свързан със запазване и преструктуриране на мощности. И след това с финансовата подкрепа, която ще получим, преминаване от въглищни централи към нещо, което е с висока добавена стойност и което ще замести доходите, които са получавани от райони."

Още по темата


Но Виктор Минчев не се съгласи: "Териториалните планове се дискутират от години. Синдикатите бяха дълго канени от всякакви местни и старозагорски организации за обществени дискусии. Предишният министър на енергетиката - Росен Христов, правеше всичко възможно, за да блокира всякакви дискусии, които бяха свързани с енергийните проекти и териториалните планове."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: анализBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари