България е втора в ЕС по поскъпване на жилищата

Ново проучване
4 окт 2023 14:46, Росен Стойчев
37
България е втора в ЕС по поскъпване на жилищата
Снимка: БГНЕС

България е на второ място в Европейския съюз по ръст на цените на жилищата на тримесечна и на годишна база през второто тримесечие на тази година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Жилищата у нас продължават да поскъпват, докато в ЕС и Еврозоната те са отбелязали първия си годишен спад от първото тримесечие на 2014 г, съобщи Bulgaria ON AIR.

В друг индекс, съставян всяко тримесечие от консултантската компания Knight Frank, България е на девето място сред най-бързо растящите жилищни пазари в света.

Още по темата

В друг индекс, съставян всяко тримесечие от консултантската компания Knight Frank, България е на девето място сред най-бързо растящите жилищни пазари в света.

България е на второ място в Съюза и по годишно покачване на цените на жилищата с повишение от 10,7 на сто, като отстъпва само на Хърватия (+13,7%), а Литва е на трето място с ръст от 9,4 на сто.

Сред страните членки на ЕС, за които са налични данни, девет отчитат годишен спад на цените на жилищата през второто тримесечие, а в 17 те са нараснали. Германия, която е най-голямата икономика в Европа, отбелязва най-голям годишен спад на цените от 9,9%, следвана от Дания (-7,6%) и Швеция (-6,8%). На ниво ЕС и Еврозона цените на жилищата са отбелязали годишен спад от съответно 1,1% и 1,7%.

Евростат публикува и по-дългосрочна статистика за изменението на цените на жилищата между 2010 г. и второто тримесечие на 2023 г. За този 13-годишен период цените на жилищата в България са нараснали със 75%, а наемите са нагоре с около 30 на сто. Това е над средния ръст на ниво ЕС както на цените на жилищата (+46%), така и на наемите (+21%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: имотпоскъпване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
НСИ- БРОЙ ЖИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ- 4 282 656, БРОЙ НАСЕЛЕНИЕ- 4 746 710- ТОВА ПО ДАННИ ЗА 2022Г.
32
0
 
3
 
! Отговори
Статистика преди 6 месеца
Забравихте да споменете единствено,че България е на второ място по инфлация в Европа.Цените като ударят дъното,и няма никакво движение на имотния пазар,тогава цените се движат пропорционално със инфлацията в дадената държава,Нищо в България не се вдига,единствено инфлацията.А цените вървят със инфлацията.Най-бедните в Европа.
31
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 6 месеца
естествено когато става въпрос за пари ние сме първи ама за едно удостоверениеза наследници обикаляш страната
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Едно земетресение и... . Абе и аз имам, ама, всичко е възможно. Да сме си ок, пък...
29
6
 
4
 
! Отговори
Искрeн преди 6 месеца
През годините понатрупах имоти. Купих 3 апартамента и един ми дойде наследствен, както и 120 дкр земеделска земя. Не продавам. Държа си ги за пенсионирането и да си гледам старините в Рио. Под 5000 евра за квадрат няма да продам нищо.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
28: Какъв единен пазар, бе? Още веднага след демокрацията ги направиха във валута - марки, долари, а накрая и евро. Тогава провинция на Германия ли бяхме или щат на Америка? Сега в еврозоната ли сме, та цените са поне от 20 години в евро? Цените от долари в евро се смениха само за седмица, някъде през 2003. Какъв пазар? После нямало балони! Пишете ей така - бла, бла!
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мдааа !!! Задлъжняването на България тепърва предстои а после пак надолу към реалността .И така нагре а после по японския модел като дойде ред да се връщатат заемите надолу .
26
2
 
2
 
! Отговори
Кокорчо : преди 6 месеца
Продължаваме Поскъпването...
25
2
 
11
 
! Отговори
Емигрант преди 6 месеца
Няма логика, най-бедните с най-високи цени ? И ако на това не се каже най-глYпавия народ, какво друго може ?
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Надувайте още, борим се за първо място поне в нещо.
23
2
 
15
 
! Отговори
За къде трупате? преди 6 месеца
Българинът е обсебен от имане. Може би от турското му е останало. Да има крепост. Имам много познати, които нямат наследници. Говоря за жена на 90, със син на 60+, които са все след имане, след имоти. Хайде, те на тези години няма и къде да ходят. Но познавам и ерген на 30+, наследил няколко, сега купува още един. Няма и гадже, не пътува. В момента съм в Индонезия. Много по-бедни материално са хората. Ама май са по-щастливи. Сигурен съм. Смеят се на малкото. В Бългсрия отдавна забравихме.
22
0
 
12
 
! Отговори
От хората преди 6 месеца
Хората с малко мозък са много.Като имаш пари в излишък,дай ги за децата,целево,за умните ученици.Изживей ги.Какво ще го правиш имота,след като българите като народ се топят.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми справедливо е - с тези повишения в пъти на заплатите тук навред, ще е справедливо, я! Българинът е първи подоходи в Европа. Нормално е да плаща и най-скъп ток, жилище,вода и т.н.
20
1
 
19
 
! Отговори
Аа дообре преди 6 месеца
Аха, тук долу някой вече се изказа, че има мегдан да стигнем по цени Германия? А надявам се си ходил в немски средностатистически квартал? Тротоари, велоалеи, редовен градски транспорт, незначителен трафик (заради предното), инфраструктура, отводняване. Сега го сравни с квартал в София, който е 24/7 задръстен, тротоарите липсват, често няма канализация, при половин час дъжд е Венеция и транспорт няма. Защо точно следва да е на цената на немския? Даже не говоря за икономиките!
19
0
 
15
 
! Отговори
Денков преди 6 месеца
Виждате ли ? Щом сме втори по ръст на жилищата в ЕС значи сме и втори по ръст на доходите в ЕС ! Какво ревете само че нямате !?
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България освен в бетон хората не виждат къде да си вложат парите. Само да видим кой ще плати цената накрая.
17
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Германия паднали цените с 10% и станали средно 3 хиляди евро за квадрат. В България се повишили с 10% и станали 1000 евро за квадрат
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не се занимавайте с трольа Янчо. А относно темата - чета в коментарите разни мои сънародници, които си мислят, че цените само в България поскъпват и тука е най-зле. Разбирам ги, защо мислят по тоя начин, но реалността е, че по целия свят има инфлация и даже в България сме сравнително добре. Да живееш в Ню Йорк, като бял човек трябва да си милионер, а като цветен човек стотицохилярдер в доларес на годишна база доходи.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Яно, Яно . Не го гледай дали работи в кол център. Под наем ли е и пише ли по цял ден по форумите, че му били високи цените значи е със скъсани джобове.Има ли един , два апартамента е с половин милион напред.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Яна. А кой ви следи дали имате престижна професия ?