Само 4-5 града формират 70% от БВП на страната

КНСБ настоява спешно да бъде изработена стратегия за растеж
35
Само 4-5 града формират 70% от БВП на страната
Снимка: Dnes.bg, архив

4-5 големи града формират 70 процента от брутния вътрешен продукт на страната, и в тях са концентрирани близо три четвърти от всички работещи. Това обяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов пред БНР. Синдикатът настоява спешно да бъде изработена стратегия за растеж, намаляване на икономическите неравенства и повишаване на стандарта на живот в България.

"Регионални неравенства, неравенства в доходите, неравенства в богатствата. Страни като България имат нужда от сериозни кохерентна стратегия за растеж и намаляване на икономическите неравенства. Реалната конвергенция такава, която ни сближава към центъра, ако приемем, че центъра е Европейския съюз, всички се намираме в една обща интеграционна общност,  такава, която ни сближава помежду регионите. Има един куп емпирични изследвания, които доказват, че ако редуцираш неравенствата в някои обществено приемливи норми, те способстват карта за демографските процеси, така и за по високия реален икономически растеж. А в България категорично както и да ги мерим с каквито и количествени индикатори, показва, че има голям проблем с неравенствата", коментира Костов.

Сред предложенията на КНСБ са освобождаване на повече разполагаем доход за най-бедните чрез промени в данъчната политика и развиване на образованието според нуждите на икономиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: КНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До8. Така е съгласен съм. В София е мозъка на производството . От тук тръгват еврофондовете, договори с Брюксел , в София е огромната бюрокрация , която чака от производителя на тези които описваш . В София е и щаба на всяка Партия . А партиите са финансовите вождове на такива производители. Само при частните производства са 100% свободни. Те са извън партииния протекции
10
0
 
7
 
! Отговори
ФлякФ преди 7 месеца
А хлебно жито произвеждат ли в тези градове?
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Петърчо фурнаджийска лопата. Първо се подмазваше на Бойко, докато не се появи Киро. После се подмазваше и охраняваше Лена, докато не се добра до записа. Сега се мазни хем на Денков, хем на енергетиците. Съдба!
8
2
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 7 месеца
Много си прав.Друг е въпроса ,че пре-пакетирането на стоки не е производство."Черните продукти" на ЕС пак не са производство.1световен бранд нямаме ,дори регионаен.
7
4
 
12
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 7 месеца
И само управляващите партийни другари,понастоящем пребоядисани евроатланшити в София го разграбват и живеят в измисления си *** розов демократичен свят,унищожавайки останалата част от територията и населението в нея... Бог да пази България от родните душмани,които са по-алчни,нагли и безскрупулни от чуждите "съюзници" и "партньори"!
6
12
 
23
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 7 месеца
Това е лъжа. В СОФИЯ производството е към 12% по списък. А реално е под 8%,защото много фабрики са регистрирани в СОФИЯ,а реално са на други места из БЪЛГАРИЯ. При нас в ЯМБОЛ е пълно с работещи фабрики,а немалка част са регистрирани другаде. На практика индустрията е в: ПЛОВДИВ,ПИРДОП,Марица-Изток,КАЗАНЛЪК,ЯМБОЛ,ШУМЕН,РУСЕ,КОЗЛОДУЙ,ДЕВНЯ и СЕВЛИЕВО. Всичко друго е плява. Сферата на услугите,която преобладава в СОФИЯ,ВАРНА и др. не е важна. Производството е истината.
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Струпването в свръхголеми центрове за сметка на опразване на почти цялата страна, при положение, че територията е навсякъде добра за живеене, е признак на ЛИПСА на мисъл. Ако останалите ръководят страната, както предлага някой преди мен, страната ще бъде почти равномерно населена,както беше в близкото минало.
4
4
 
5
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 7 месеца
Ми да оставят другите губещи да си направят държава
3
3
 
31
 
! Отговори
да преди 7 месеца
Така е.............80 % от българите ще се концентрират в 4 големи града.........София, Пловдив, Варна и Бургас.............останалите БГ-градове и селата ще са със затихващи функции и ще загиват!!!
2
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къде не е така ?4-5 щата в САЩ сформират 70% от икономиката на САЩ .4-5 града сформират цялата германска икономика.Стига писахте все едно това се случва само в България.Истанбул Анкара и Одрин представляват 70% от турската икономика.Както Москва и Петербург представляват половината руска.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма хора!