Повече от половината работодатели са повишили заплатите

Това показва ново проучване
16 окт 2023 14:32, Росен Стойчев
26
Повече от половината работодатели са повишили заплатите
Снимка: БГНЕС

Повече от половината работодатели у нас през тази година са повишили заплатите с до 10%. За миналата година ръстът е бил 14-15 на сто. Очертава се като тенденция работодателите да планират ръст на възнагражденията с около 10 на сто.

Още по темата

Данните са от проучване на консултантска компания, в която са се включили 350 фирми.

Най-голям е ръстът в столицата, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Пазарджик. В градовете Видин, Кюстендил, Благоевград, Хасково и Смолян възнагражденията остават до два пъти по-ниски.

Столицата привлича повече чуждестранни инвестиции и мултинационални компании. Такива компании вече се ориентират и към други големи градове, обяви пред БНР Полет Живина – експерт "Проучване на възнагражденията" в компанията, провела проучването.


Хибридният модел на работа – присъствено и дистанционно, както и гъвкавото работно време, генерират все по-голям интерес от страна на търсещите работа. Все повече хора, които гледат обяви за работа, оценяват предимството на гъвкавото работно време.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: заплатизаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Повишаването на минималната работна заплата с близо 20% до 933 лева от 1 януари 2024 г. е грешен ход на управляващите. Не знам защо не започнаха смеркисрещуинфлацията. Тя се бори, като се увеличавапредлагането повече стоки на пазара, по-добра конкурентна среда. Ние, в България, не работим върху тезимерки, ние работим върху други, които са обратни на икономиката. Това е изцяло предизборен инструмент за привличане на гласове. Вдигането на МРЗ не само в държавния сектор, но и в частния, трябва да дойде отповишаванена производствените мощности или от качество, уникалност на продукт, ко
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи почти половината работодатели не са повишили заплатите тази година. После защо българите бягали от България и имало недостиг на кадри.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 23, всъщност да: Неправилно е да идеш при шефа си и да го молиш да ти вдигне заплатата, защото цените са скочили." Потвърждавам ти думите и добавям мои размисли :)
23
3
 
4
 
! Отговори
от 20 преди 6 месеца
До Анонимен 21 : да съм споменавал молене? Отивам и му казвам "от другият месец ще ми плащаш толкова! Като не ти хареса - намери си друг". Все пак трудовият договор е споразумение межу две РАВНОПОСТАВЕНИ страни. Предлагам му една сума - като не му харесва - друг ще ми я даде.
22
0
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 6 месеца
Откъде да реализирам приходи, за да увеличаеам заплати? А и като се увеличаеат заплатите, се увеличават и осигуровките. Откъде да намеря средства, освен да съкращавам персонал. Но и това не е решение на проблема.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 20, че кой говори за молене? Отиваш и питаш как се движиш като постижение и какво е още нужно за следващото стъпало. С молби не става. Не сме бай тошово време все пак :) А ти отиваш със списък с постиженията си. Simple as that.
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Неправилно е да идеш при шефа си и да го молиш да ти вдигне заплатата, защото цените са скочили. Ще започне да ти обяснява как цените и за него са се вдигнали, за сложната бизнес обстановка и т.н. Аз отивам и му казвам директно "От другият месец ще ми плащаш с ХХХ повече. Ако не те устройва - имаш цял месец да си намериш друг. Защо? Вдигам цените на услугите си."
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 18 : Със закон : автомобили от северозапада да плащат дневна винетка за да ги пускат в София. Пернишки също. Да видиш като отрежат квитанцията на "трудовите туристи" как ще се вдигне средната заплата в София.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Със закон - никакви инвестиции в София - да се отклоняват в Северозапада!!!!!!!!!!
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Факт е, че заплатите на много места се повишиха. Ако някой има забавяне в това събитие е по-лесно, ако се обърне към директния си мениджър и зададе конкретни въпроси.
16
7
 
6
 
! Отговори
007 преди 6 месеца
Още дълго ще патим от бай тошовизацията - дето имаше за всички (можещи, неможещи, неуки и образовани). Докато не си отиде и последният, който е блажил от това статукво, ще има такива, дето блеят и пускат сълзи по неадекватната някогашна система. Пазар се нарича - имаш какво да предложиш, има и купувач! За немързеливците, препоръчвам преквалификация - курсове, стажове и т.н. Доволни ще останете! Никога не е късно - забравете догмата за възрастта!
15
0
 
8
 
! Отговори
369 ойро заплата преди 6 месеца
Значи аз съм късметлия от другата половинааааа......
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ех, аз пак съм при другата половина работодатели......
13
3
 
1
 
! Отговори
toti преди 6 месеца
Мали,те са пръснат от ядене....
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 11 : Ако служителите са тези, които ти изкарват печалбата - ще скърцаш със зъби и ще вдигаш, за да не ги загубиш. Само безползецниците не им актуализират заплатата редовно - като не ти харесва - напускай. Ти ще ме лъжеш че ми работиш, аз ще те лъжа че ти плащам.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 6 месеца
Какви небивалици пишете Кой работодател просто ей тъй ще ти увеличи заплатата Българските работодатели се борят със зъби и нокти печалбата да е само за тях А колкото до уменията на служителите зависи в кой бранш са
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 9 "работАт" викаш? Ти като не можеш и да пишеш грамотно - преставям си работата каква ти е.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен Работниците работат но фирмите не могат да плащат.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЕЕЕ Дигнали с 5 лева заплатата а цените скачат на имотите с 1000 $
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 1 : кой ти е виновен че за нищо не ставаш?