Българската енергетика изчезва от Европа

Анализатори обясняват
Обновена: 2 окт 2023 14:26 | 2 окт 2023 14:26, Росен Стойчев
89
Българската енергетика изчезва от Европа

"На 19 септември в София беше проведен митинг на всички енергетици и миньори. Правителството и г-н Денков поеха ангажимент да обсъдят териториалните планове и да сключат споразумение за справедлив преход. Въпросните планове заминаха за ЕС без наше становище. Териториалните планове в този си вид  показват как енергетиката в България изчезва от картата на Европа, но никъде не казват как ще бъдат дадени новите работни места, за които толкова много се говори", каза председателят на Синдикалната организация на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 3" Стефан Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обяви, че недоволните ще се срещнат с премиера Николай Денков, когато има гаранции, че резултатите от нея ще бъдат спазвани.

Още по темата

"Заради това и протестите ще продължат, да видим дали наистина тези ангажименти ще бъдат спазвани. Така или иначе в някой момент ще седнем да преговаряме. Въпрос на време е", каза председателят на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 3".

Според Ремина Алексиева от Центъра за изследване на демокрацията не е обяснимо 2038 г. да е крайният срок, когато трябва да затворят централите.

По думите ѝ трябва да има социални мерки, които да оказват подкрепа.

"Това не са просто заплати, а са много други социални мерки, които също трябва да касаят и домакинствата на миньорите, свързаните фирми. Механизмът за справедлив преход спада към териториалните планове за справедлив преход, които са огромно безвъзмездно финансиране, което нашата държава може да получи. Там е именно тази преквалификация и подготвяне на обществената среда за тази промяна", обясни Алексиева пред Bulgaria ON AIR.

"Алтернатива имa.  Трябва да се предприемат много стъпки", посочи Алексиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
7
 
! Отговори
Мдааа преди 7 месеца
Любимата ви Европа ще затриев всичко в тази страна за да остане само една територия, лесна за придобиване. Така изчезва България. С любезното слугинство на полетическия ни слугинаж.
70
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тецовете за последните десет години са били на печалба само 2, като едната е миналата, при остра нужда на енергия в Европа, нещо което скоро няма да се повтори. Щ
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само тя ли....:))
68
0
 
4
 
! Отговори
Гай Баньо преди 7 месеца
Амчи нали това е целта!! Да се закопае енергетиката!
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да загворим двата блока на Козлодуй, другите са на доизживяване, да не се строи Белене, да се затворят Мариците. България вече е енергийно зависима страна. То защо ли ни е електроенергия, като нямаме и производство. Всичко ще си внасяме,а парите ще взимаме като си разпродаваме заводите, строени през социализма. Ще си разпродаваме златото, оловото, цинка, медта, и земята. Както си я разпродаде Украйна. Това е наследството на българският народ от 33 годишната демокрация.
66
1
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 7 месеца
63 прочети и тогава пиши по сайтовете твоите лъжи
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Дадохме ги?! Не, взеха ги комунистите през тези 33 г. преход. Аз не искам да плащам заплатите на хора в губещо производство" - Индустирята беше съсипана съвсем целенасочено, стига си приказвла глупсоти.
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 71 - Денков бленува и бълнува за някакви "индустирални зони", но хората забравят, че ТЕЦ-овете бяха направени, за да покриват енергийните нужди на индустирята ни, когато я имахме. Сега па оратното - ще има индустиря, ама няма да има ток. И как ще работи тая индустиря? Или всички ще пишат уебсайтечета?
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С нея и прекупвачите ,които в алчността си надуваха цените на тока ,оттам и на другите стоки и ограбваха народа...това защо драгите анализатори не го казват?Които сме на обикновени заплати всячески сме се ограничавали при употребата на ток заради цените и стоим на студено зимата ...това се ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ от всички
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Не може да вземе нещо което го няма.ТЕЦовете са на печалба само зимните месеци, през другото време цоцат от държавната хазна. За 8 месеца на тази година72млн" - Бяха взети 1.5 млрд лева, което прости ми, ако сметката ми не е правилна, е достатъчно, да покрие тези 8 месеца, за следващите 20 години и нещо. А преди това си бплатиха ВСИЧКИ дългове ...
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чрта тук някой, който се мисли за умен: "ТЕЦ-овете са на печалба само през зимата"> Ами и плодните дървета дават само 1-2 месеца в годината, ама няма нормален човек , който да ги сече поради тази причина. Също : мъжкитве елени са способни да дадат поколение само около 3-4 години, но природата им е дала доста по-дълъг живот. .... Всичйи тези "тъбки сметки" са изйключително, изключително неадекватни, много вредни за което и да е живо същество.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Обяснете сега проектите и социалните мерки,що ще внедрите как проекти за квалифициране и поемане на пре/квалифицираната работна сила в новите проекти,що касаят и домакинствата на миньорите и енергетиците,и свързаните фирми от включените в плановете от тия които ще се закриват и тия които ще се закриват за справедлив преход от който очаквате безвъзмездно финансиране на държавата от набрани средства от такси за въглеродните емиси и др.спомагателни фондове за зелен справедлив преход без тези такси
59
1
 
7
 
! Отговори
до 54 преди 7 месеца
Браво и похвална идея Не само да излезем от НАТО и ЕС , а да наложим транзитни такси към и от Азия предвид стратегическото ни положение и не говоря само за логистика, а и за есичко и да възстановим АЕЦ ибда изнасяме както преди Фотоволтаиците се оказаха бошлаф работа (имам малко дял в едно подобно) и виждам как стоят нещата....
58
10
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 7 месеца
Дадохме ги?! Не, взеха ги комунистите през тези 33 г. преход. Аз не искам да плащам заплатите на хора в губещо производство. Ако имаха бъдеще, дали някой тарикат олигарх от партията на Нинова до сега нямаше да ги е прилапал. Използват хората за комунистическите си проруски провокации. Преватизация! Да ви видим тогава.
57
2
 
11
 
! Отговори
нн преди 7 месеца
Б-я бавно и сигурно се разпада и разлага. Всичко у нас е в чужди ръце който грабят, печелят и не ги интересува нищо друго. Няма нищо българско, разруха и нищо друго. Превратът от 1992 година обърна Б-я от просперираща в западаща и загниваща. Българите били виновни, че не вземали нещата в свои ръце, е как да стане тази работа след като всичко беше разграбено и унищожено. Българите избягаха от Б-я, вече няма кой да работи, обществото е болно и въпрос на време кога ще умре.
56
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Простьо чул за БРИКС и вече и той там иска. Тия сами не могат да се оправят, с калцун ще се занимават. Ама, народите им живеят по зле и от нас. Изводите за хора с акъл и по тая схема повечето българи отпадат. Европа е нашето бъдеще, свиквайте
55
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проблемът, освен социален е и въпрос на национална сигурност!!! Държава, продавач на енергия ще стане само купувач. Жалка работа
54
1
 
2
 
! Отговори
Пришълецът преди 7 месеца
Явно се крепи на руски г*з:)))
53
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 61Как ще е на загуба като държава е иззела печалбите на централит)))Не може да вземе нещо което го няма.ТЕЦовете са на печалба само зимните месеци, през другото време цоцат от държавната хазна. За 8 месеца на тази година72млн. са заминали към ТЕЦовете.
52
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама, тия още ли не сте ги изринали от магистралите. Кво им се чудите още