Дацов: Доходите нарастват изпреварващо

Има разлика между търсенето на пазара и предлагането
22 окт 2023 13:09, Росен Стойчев
51
Дацов: Доходите нарастват изпреварващо
Снимка: БГНЕС

„Фактът, че статистиката, че 42% от българите са със заплата от 1000 лв. сочи, че много от хората у нас нямат добра квалификация и предлагат евтин труд, че произвеждат малко.

Още по темата
Или пък, че не се осигуряват на реалните си доходи.“

Това каза в студиото на Euronews финансистът Любомир Дацов.

    Има проблем между това какво иска пазарът на труда и какво предлагат хората. Тези несъответствия трябва да бъдат облечени в част от държавната политика. Парите не се раздават, а те се създават. Трябва да ги изкараш, да ги произведеш.


Според финансиста „КНСБ си играят с цифрите“.

„Доходите сериозно нарастват. Цените са нараснали също, но доходите имат изпреварващ темп“, посочи Дацов.

Вдигането на минималната заплата действа проинфлационно, смята той.

„Това, което се прави в България не е достатъчно, за да покрием изискванията за инфлацията за членство в Еврозоната“, коментира още Дацов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: заплатиЛюбомир Дацов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
19
 
! Отговори
до 19 преди 6 месеца
Лесно е да кажеш "преквалифицирай се", ако си някой в ИТ сектора и примерно от програмиране на Java, ще минеш на програмиране на нещо друго. Ама хайде представи си, че утре ИТ бизнеса замре и ти кажат "преквалифицирай се .. търсим стругари". Тогава няма да ми говориш за "адаптивност" и други такива глупости.
20
19
 
5
 
! Отговори
Петко преди 6 месеца
Не може цял живот да си продавач в магазин на 5 хиляди лева заплата. Учете нещо и отидете да работите в някоя фирма за 10 хиляди лева.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чий? Вашите със сигурност!
18
14
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 6 месеца
5к на месец за инвестиции са нищо. Нормалните ИТ спецове инвестираме поне едно 30к на месец. Кажи-речи, ако инвестираш на година под 400к, си за присмех.
17
8
 
5
 
! Отговори
DO 15 преди 6 месеца
Кое по-точно в съвета за преквалификация е глупост?! Бих го нарекъл интелект. Интелект, който ви липсва, за жалост.
16
4
 
4
 
! Отговори
ит преди 6 месеца
Бачкам на 1000лв по малко от лани, но пак ми остават около 5к за инвенстиране на месец. ит съм и работата и шит.
15
18
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 6 месеца
Изказът ти е покъртително неграмотен. Ясно, че си бачкер за 3к на някой струг. Какво да направиш? Преквалифицирай се. Не се търси това, адаптираш се, променяш се. Ама си некадърен, мързелив и те е страх. Затова ще си бедняк с 3-4к на струга. Толкоз.
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ТОВАРИШ ДАЦОВ ВЪРВИ НА РУСКА СИ МАЙЧИНА
13
0
 
14
 
! Отговори
А преди 6 месеца
Не живея в България и мога да кажа че кризата е навсякъде и следователно хората гледат да покриват заеми, сметки, храна за това и много отрасли страдат покупвателната способност на целия свят Се е свила и от там по веригата до най малки предприатия и прочие намаля работата.
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Заведенията пълни. Хотелите в курорти препълнени. Пътя за Гърция задръстен. Чатртър след чартър за чужбина пълен с БЪЛГАРСКИ туристи. Автомобил до автомобил, место нема. Жилищата на космически цени, но само на" зелено" можеш да ги намериш. А се строи поголовно. От хипермаркетите излизат пълни колички със строителни материали, бяла и черна техника. "Совите не са това което са".
11
3
 
23
 
! Отговори
до 6 преди 6 месеца
Какво точно да направи човека? Аз ще ти кажа как е в момента в нашата фирма, която е свързана с реално производство. Ами пазара намаля, защото хората вече нямат пари да купуват. Като казах на началника за повече пари ми каза - при нас няма как - намери си другаде ако искаш. Само че в сферата където работя в момента намаля много търсенето на работна ръка. Та или ще си стоя на същата заплата, или без работа. И тези глупости за преквалификации и т.н. ... пробутвайте ги някъде другаде.
10
1
 
19
 
! Отговори
Я виж ти преди 6 месеца
Той забрави да каже ,че говори за неговиге доходи,няма нищо другия път ще се поправи!
9
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Аз на портмонето си ли да вярвам или на думите на този? Откакто е взел да слугува на мейнстрийм медиите, неговите доходи може и да са се увеличили. Киряк стефчовците винаги са били добре платени.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя мин-дил не произвежда нищо полезно, но вероятно взима много повече пари. Заплатите на хората, вършещи нужната работа, без която няма общество, са ниски точно заради пара-зити като тоя, които не вършат нищо полезно и грабят като невидели.
7
2
 
21
 
! Отговори
Ниско производителен преди 6 месеца
Бизнесът винаги може да наеме немци, французи, испанци и други от единният европейски пазар. Там има голяма безработица, казват, по-ефективни били, а и няма пречка за наемането им чисто административно. Няма нужда от визи. Въпрасът е да намерят съгласни на същите "уникални" условия на труд, че да има пак за Малдиви и новата S класа. Това ще е проблем, но не пречи да опитват. А дотогава мантрата за ниската производителност, да си я....знаете къде.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Че кво друго да каже "експерта" на чалгарите.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен Нема никакви доходи и фирмите съкращават. Дацов сънува. Без производство цените само скачат.
4
9
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 6 месеца
Ти какво направи, за да ти мръдне заплатата нагоре?
3
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ся, че никой у нас не взима 1000лв. (Освен пенсионерка хигиенистка в детска градина в прованса), не взима. Но е повече от прав. Ако в България взимаш под петорно на максималния осигурителен праг, или още си в началото на кариерата си и има накъде да се развиваш, или нищо не става от тебе (най-ветоятен сценарии). Свиквайте, просто не ставате за нищо. Отивате в ЕС да слугувате и сте таван чистачи. Лош материал. При 7% интелигенция- толкоз.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя е от пп ,те говорят че всичко е наред