Нови правила за работата от вкъщи

Очакванията на персонала
22 окт 2023 14:45, Росен Стойчев
27

Промени в Кодекса на труда създават нови правила при работата от вкъщи. Георги Първанов работи в голяма международна компания. Той отговаря за екип от над 100 души, голяма част от които се възползват от дистанционната работа. Като работодател признава, че контролът върху работещите от вкъщи е труден, затова има нужда от промени, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Трябва да разберат нашите зрители, че няма как да не се регулира дистанционната работа, тъй като досегашното законодателство не покрива много от ситуациите", каза той.

Още по темата

С тези мотиви Министерството на труда и социалната политика предлага промени в Кодекса на труда, които ще засегнат и служителите и работодателите. Работещите вече ще трябва да посочат адреса и условията на мястото, от което са избрали да работят. А работодателят ще носи по-малка отговорност при трудова злополука.

Димана предпочита работата от дистанция, но все по-рядко има тази възможност.

Тя признава, че и колегите ѝ са запознати с инструкциите за безопасност, но спазването им трябва да бъде отговорност на всеки служител, тъй като контролът наистина е труден. Не е съгласна с идеята за фиксирането на един адрес за месторабота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: персоналBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Успех. Понеже имотният пазар затъва, офисите стоят празни и се мъчат пак да набутат хората да ходят всеки ден до офиса. 1 час отиване, 1 час връщане. Пари за транспорт, за кафенце с колегите там и обяд. Отделно, офиса е в София, половината работещи са от Варна, Пловдив и т.н Ако принудят фирмите, хората просто ще си напускат и ще си намерят друга фирма, където да са си хоум офис. Жалка история, като повечето решения на депутатите днес.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Теди В офиса мислиш че плашат.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До До Анонимен 21 Доста напуснаха БАН така че не мисли че е толко добре.
22
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 6 месеца
Не знам кой институт имаш предвид. Някои връзкари от БАН си уредиха да са на постоянен трудов договор в някой ВУЗ, защото там заплатите са по-големи, а в БАН останаха на по половин длъжност, уж че работят нещо и там. Но това са единици. Всички останали са си на трудов договор с БАН, а по ВУЗ-овете обикалят като хонорувани преподаватели.Който както се уреди.Каиша опъват някои от най-младите в БАН - на техен гръб е работата на доцентите, но не смеят да гъкнат, защото правят свободни докторантури
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не се хващайте да декларирате домашен офис. Регулацията е капан. После не можете да се отърват от всякакъв род проверки и разходи!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Ха ха ха ха БАН са на непълно работно време им се плаща само 2-4 часа а не пълен работен ден. Останалите или ги нямат или преподава във др. ВУЗ.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен На работно място е по-голям риска за здравето отколко ако бачкаш вкъщи. Напр. няма да диша цигарите на колегите, няма да се зарази с корона и др.Така че е по-добре и за работника и за държавата че ще плаща по-малко болнични лечение и осигуровки ако е дистанционна.
18
1
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 6 месеца
Да направят обмяна на опит с БАН. Там още от времето на соца се ходи на работа в сградата на института само веднъж седмично за по няколко часа следобед. Това важи за институтите, свързани с науки от историко-хуманитарния цикъл и с тези по изкуствата. През останалото време "учЕните" са на хоум офис, творят велики трудове - те се пишели дълго време, та затова никой още не ги е прочел. Данъкоплатецът обаче ги хрантути, после им плаща и пенсиите.
17
1
 
5
 
! Отговори
бай онзи преди 6 месеца
Много поздрави ,че някой ще ми види деск-а и работното място освен по видео или на снимка ;) айде леваци ,на концерт на "възраждане" ви чакам :) СЛАДУРИ :)
16
1
 
9
 
! Отговори
Не разбрахме преди 6 месеца
Ако в твоята боксониера детето, седейки на цокалото до теб, aкa и пее докато ти се опитваш да се съсредоточиш, това трябва ли да се опише в условията ти на работа? Ами след като то стане от гърнето и хукне след котката, а ти се опиташ да го настигнеш, за да му избършеш д. и тичайки след него по невнимание стъпиш в цокалото, подхлъзнеш се, паднеш и си навехнеш някой крайник, това ще се счита ли за трудова злополука? Щото нали е станало докато се опитваш да въведеш ред на работното си място?
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ИТ- Няма ли да искаш и за хотел да ти плащат ? Не стига,че можеш и от леглото да работиш,не пътуваш с N превозни средства (за своя сметка) като нас повечето,не се чекираш,пък искаш да ти плащат тока и храната!!! НАГЛОСТ !!! МЪРЗЕЛ!!! Съвсем му отпуснахме края.
14
2
 
16
 
! Отговори
Бесен преди 6 месеца
Каква трудово злополука? Ще си изкълча пръст докато работя на клавиатурата ли?! Абе хване ли се политик да оправя нещата - бягайте!
13
5
 
12
 
! Отговори
Taню преди 6 месеца
С мозък в главата и лаптоп в раницата бачкам отвсякъде. На плаж, планина, до минералния басейн, между 2 тмуркания, на село, докато храня кокошките... Name it!
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз... да работим в къщи....абе ей, аз на работа одим и не работим, те от вкъщи! Спирайте се с тия простотии! Всичко го мислят за да не плащат болнични и командировки! Нема да го бъде!
11
10
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 6 месеца
Защо си мислите че всички работещи са "персонал" и изобщо имат работодател? Повечето от хората които работят от къщи на практика въртят собствен бизнес, имат магазин или услуга и продават нещо онлайн или са фрийлансъри и дигитални номади като последните изобщо дори нямат адрес защото са в движение.
10
4
 
19
 
! Отговори
Оруел преди 6 месеца
Първо, кой е казал, че дистанционната работа е от вкъщи?И второ, какво ги интересува адреса?
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Те ги гласуват но нема места.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не е "от вкъщи" а е дистанционна.
7
15
 
14
 
! Отговори
ДейвидАйк към робите преди 6 месеца
Примката се затяга , предстои нов локдаун който ще е 20 години и няма да имате право да излизате на повечето от 500 метра от жилището си.Оруел
6
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ИТ и аз съм ИТ ама при 15-20 бона доход (дето данъците ги пишем на некой си Серафимов), 100 лева за ток и там колито е за ядене ... Издребняваш баткаааа