КЗК обясни решението да спре поевтиняването на храните

Според Надя Минчева спадът на цените се отразява на наличността на продуктите
25 окт 2023 12:42, Росен Стойчев
27
КЗК обясни решението да спре поевтиняването на храните
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията е дала отрицателно становище на идеята за държавна намеса в цените на храните заради опасения от изчезване на стоки. Това обясни пред bTV директорът на дирекция "Право и политика на конкуренцията" в комисията Надя Минчева.

Тя даде пример с цената на олиото миналата година, когато хора се презапасяваха заради бързото поскъпване на продукта.

Още по темата
По нейни думи спадът на цените се отразява на наличността на продуктите. Търговците нямало да имат икономическа изгода да поддържат на толкова ниски цени дадена стока и затова можело да заредят малки количества от нея. Това пък можело да доведе до паника за недостиг на продукта и хората да започнат да се презапасяват.

Минчева смята, че това може да се отрази и на бизнес отношенията между търговците и доставчиците. Според нея е възможно големите търговци да окажат натиск на доставчиците да намалят цените или просто ще ги сменят с други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: магазинпродукти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
ъ преди 6 месеца
До Пияния мистик. Май си само пияница. Мистицизмът ти убягва, опорките ти са елементарни. Подхождат на някой работник в чистотата или на партиен функционер - "Аз да съм добре, другите да умиргат". Не вярвам да си партиен функционер, защото те сега нямат време да драскат във форумите. Търчат като изоглавени по градове и села и побийват бабички, дето не искат да гласуват. Значи си от чистотата, с големите заплати.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До пияница мистик 16, никак не е лошо, до момента когато те удари кола на улицата и влезеш в болница за година - две, след което губиш работа и заплата, след което влизаш и ти в тази "прослойка", след което ще видиш и две и двеста и ще разбереш лошо ли е или добре. Не ти го пожелавам, но времената са такива, че още утре може да те набута съдбата в любимата ти прослойка. Бъди сигурен, че тогава любимците ти от ГРОБ и сие няма да си мръдна пръста за теб и ще има много да страдаш
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Комисията "не ме интересува живота и здравето на българите" отново се изказва, като ръси глупости! Защо още не е закрито това гнездо от няколко корумпета, които нищо полезно не вършат по цял ден, години наред???
16
0
 
10
 
! Отговори
Абе преди 6 месеца
На питейната вода кога ще стане борсова цената? Някой знае ли? Прочетох някъде за "Синя сделка" на ЕС и си помислих, че вероятно и там ще има скоро някаква динамика...в цените.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бьлгарина е богат - праскай го в цените яко Той даде своят глас за тази политика
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
КЗК - Кон За Кокошка
13
8
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 6 месеца
Я ми обясни по-ясно какво означава това ПРОБЛЕМ С ЦЕНИТЕ ? Знаеш ли значението на думата "проблем" или каквото чуеш от някоя копейка това бързаш да напишеш ? Изобщо осъзнаваш ли какво иска КЗК ?
12
4
 
10
 
! Отговори
Емигрант преди 6 месеца
Георги Илиев Митев е прав, но за съжаление не можете да го разберете, че днес продължава да ви управлява, т.е. ОГРАБВА ДС/БКП ! Дори достигнаха вече върхът на наглостта да заявят, че дете на изявени ръководители в ДС от времето на развития социализъм днес е възпитавано по демократичен метод и няма нищо общо с комунизмът, само още не са отрекли важната истина, че парите с които е създал фирмата си са от БКП ! И аз да имах такива пари и аз бих създал могъща фирма и нямаше да емигрирам !
11
10
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
Точно така. Правилно решение на комисията. Никаква намеса в цените на храните. Нека си се покачват колкото си искат. Който има кинти това не го вълнува. Да му мислят феновете на Възраждане и БСП, чийто електорат е предимно от пенсионери и изпаднали маргинали от най-ниската и бедна прослойка на обществото :))) Най-много да измрат от глад, което никак не е лошо :)))
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Членството в ЕС е най-важно. Оставете ги тези цени сега.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Високите цени в ЕС се считат за важен елемент за добре работещи икономики. Нали европейците искаме бизнеси с "висока принадена стойност". Това означава високи ценови равнища. Хората които не могат да си ги позволят следва да помислят за емиграция в страни с по-високи доходи или съответно с по-ниски цени.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Навсякъде в ЕС има проблем с цените. Просто ЕС прецака енергетиката. А всичко опира до нея. Няма как с най-високите в света цени на енергоизточниците в ЕС да имаме ниски цени за каквото и да е било. Но това е само началото. Зелената сделка тепърва ще добавя нули към цените в ЕС зоната. Няма как иначе да стане. Трудовото население ще се движи към държави с по-високи равнища на доходи, че да излизат сметките... Иначе няма как да стане.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е нали искаме в ЕС. Няма как цените тук да са по-ниски от цените в Германия. Нали това е "общия" пазар.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това поскъпване беше заради двойното увеличение на цената на газа. Но пък тепърва ще увеличават цените на електричеството. Нали ЕС настоява за борсови цени... Така че по добре да ги оставят цените да си ходят накъдето си искат. То не че може нещо да се направи вече... Евентуално и цените на горивата ще се покачват, ако в крайна сметка затворят и рафинерията... В цял ЕС има инфлация. И там не могат да я овладеят. Тук ще е по висока заради по-ниските цени, които ще догонват през следващите години.
5
2
 
21
 
! Отговори
Емигрант преди 6 месеца
КЗК е против конкуренцията имнамаляване на цените, сега разбирате ли това бе будали или празните ви глави пак са напълнени с "анти логика" и простотия ? Значи държавата иска търговците да намалят цените, обаче тези които защитават конкуренцията за да има спад на цените СА ПРОТИВ ? РАЗБИРАТЕ ЛИ БЕ БУДАЛИ ЗАЩО ВИ Е СКЪП ЖИВОТА ИЛИ ОЩЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРОУМЕЕТЕ ? КЗК против ниски цени, в КОЙ СВЯТ ГО ИМА ТОВА ?
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тази г-жа Минчева на каква заплата е? и с какви други доходи? има ли кой да провери. Гърците намалиха цените на над 300 вида стоки , а нали са в криза. Преди години един ни обясняване да не станем като гърците. Ами да станем по добре ще се живее.
3
1
 
22
 
! Отговори
хе хе хе преди 6 месеца
И защо ме изтриха? Аз само хвалех мъдрите и почтени български комисии и агенции. И пак ще го направя. Да са живи и здрави всички работещи в КЗК, КЕВР, КЗП, БАБХ и десетките знайни и незнайни български агенции и комисии. Няма други такива мозъци просто! Да живей:)
2
1
 
30
 
! Отговори
Хмм... преди 6 месеца
Още може да понесете овце, още малко ви е това! Никакво поевтиняване, даже задължително трябва да поскъпне, още! И не само това, тока трябва да ви се увеличи, цените на горивата също! Овце, ще блеете ли още или да??? Каквото сами си го причинихте, дори византийците и турците не са успели взети заедно! Блеете ли, а?? Ами блейте и викайте още, още,още...
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
пари :)))