Какъв е шансът доходите да догонят поскъпването?

Експерти говорят
19 юли 2023 10:56, Росен Стойчев
35
Какъв е шансът доходите да догонят поскъпването?
Снимка: БГНЕС

Виолета Иванова от КСНБ, икономистът Владимир Сиркаров и Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация (BESCO) дискутираха кога доходите ще догонят поскъпването на основни храни у нас, съобщи Нова.

Проучване на КНСБ показа, че човек трябва да получава над 1400 лв. чисто , за да може да се издържа, което е с близо 130 лева повече, отколкото миналата година.

Още по темата
При семейство от двама работещи родители с дете до 14 години нужният месечен доход за издръжка става над 2500 лв. - с 200 лева повече от 2022 г.

„Заплата за издръжка е доходът, който трябва да осигурява социално-поносимия начин на живот на българските домакинства. През последните три месеца се отчита , че издръжката на живота нараства. Усещането на българина за поскъпването е по-осезаемо спрямо предходните години,
защото разходите нарастват с по-висока степен, отколкото доходите”, обясни Иванова. По думите й наистина през последните месеци се наблюдават задържане на инфлационните темпове, но вече пред достигната висока база спрямо предходните години, усещането е много слабо.

КНСБ: 2524 лв. чист доход е нужен на семейство с едно дете

„Около 40% от българите взимат до 1000 лв. 1400 лв. получават горе-долу една четвърт от тях. 2600 лв. пък взимат една четвърт от тези, които взимат 1400. Едва 8” взимат 2600 лв. нето. Съответно средната заплата в Европа е 4200 лв.”, поясни Иванов.
 
Според него държавата може да направи много неща, за да се вдигнат доходите, като например създаване на дружество с променлив капитал.

 негативи, отколкото позитиви. Тук много важен акцент е държавната администрация, която трябва да се оптимизира. Знам, че сегашният финансов министър Асен Василев още преди две години сподели, че трябва да се направят сериозни съкращения”, обясни Сиркаров. И допълни, че заплатите у нас за 2022 г. са нараснали с най-висок темп в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: говорятдоходидогонят
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
4
 
! Отговори
Оптимист ... преди 9 месеца
100 процентов. Само Правец трябва да отвори и да започнем да произвеждаме компютри отхапана праскова. Само тогава.
27
1
 
15
 
! Отговори
Иванов преди 9 месеца
Шансът е НИКАКЪВ с крадливи и некадърни властимащи...!!!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Знаете ли колко е трудно да пишеш нови етикети с по-ниски цени, все едно е да късаш каймета от печалбата, която толкова дълго си чакал.
25
2
 
11
 
! Отговори
Далай Лама преди 9 месеца
Шансът е нулев ! Даже две нули ! С тези далавераджии, шарлатани и откровени грабители, най-много да доживеем да сме република на абсолютната бедност ! Вече организират и крадат безсрамно очевидно, безнаказано и нагло ! И ние всички разрешихме това ! Е, искахте промяна - ето ви промяна ! Добре променени и безкрайно бедни !
24
1
 
11
 
! Отговори
Краткият отговор е преди 9 месеца
У нас, в България - АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ!
23
1
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 9 месеца
По-малък или равен на нула.
22
1
 
5
 
! Отговори
... преди 9 месеца
ми поскъпването, особено при хранителните продукти е над 100% това от началото на годината! Но пък ми разправят, че било 14% Така, че или те ЛЪЖАТ! или пак ЛЪЖАТ! какво от двете е по-вярно нека всеки сам за себе си да открие!
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В шестък... Единствениянят щанс това да се случи е известно време след излизането ни от/разпадането на ЕС.
20
3
 
6
 
! Отговори
абе преди 9 месеца
да питам КНСБ : чалготеки и кръчми пълни , магазини и молове пълни , на море или екскурзия в чужбина , коли се карат масово , е това беден работещ може ли да си го позволи ?
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В тая колония - никога !!!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това никога не се случва.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който работи повече от 2г за 1 фирма губи пари. Българския бизнесмен НЕ вдига заплати. Увеличение се получава САМО като смениш фирмата. Иначе ако стоиш гледаш ново дето идват на повече пари от теб, а още не знаят нищо
16
5
 
0
 
! Отговори
селянин преди 9 месеца
какъв е шанса да изядем и изпием това кое съм изкарал никакъв можеш ли да изядеш едно ягне днеска с два свински бута и 150 кила винце да пйнеш трудно е
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Знам за няколко фалирали фирми и съкратени служители и работници. Работодателите не могат да плащат както по високи заплати така и високите осигуровки на служителите. Не може през 5-6 месеца да се увеличават заплатите. Затова инфлацията е толкова висока в България, заради раздутите бюджети на ококорената Асенка.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма шанс. Аз затова си смених работата. Единствения начин да вземеш пари в България е да смениш работодателя. Ако стоиш при твоя си ще получиш 3% увеличение при 30% инфлация. Ако смениш получаваш 30% и след 2 години сменяш пак щото и новия няма да ти вдигне заплатата след това на което сте се рязбрали
13
7
 
7
 
! Отговори
Вероятността е малка преди 9 месеца
И така трябва да бъде! Ако доходите догонят инфлацията.... ще влезем в такъв филм, че после и листа и трева няма да остане по улицата. Ако на някой му е ниска заплатата, да си договори по-добра. Освен това, да седиш и да чакаш държавата да вдигне минималката .... си е срамно! Доходите са ваша лична отговорност! Не на държавата. Не на работодателя! Ако са ви ниски доходите променете нещо. Мрънкането не помага.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никакъв. А с посолственото правителство е отрицателен шансът.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Шанса е ако станем ченгета всички
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Намалете изкуствено надутите цени които не са реални за българският стандарт. Цените в България надминаха западноевропейските където стандарта е в пъти по висок от българският. Бизнес не се прави с високи цени, а от оборот. В България не ги интересува оборота, а бързата печалба като увеличат спекулативно цените. Къде са институциите за контрол?
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
няма шанс