Ръст от 24% на спрените нелегални мигранти на границата за година

Над 99% от общия миграционен натиск е на браздата с Турция
6
Ръст от 24% на спрените нелегални мигранти на границата за година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За първите десет месеца на тази година българските гранични полицаи са предотвратили над 170 000 опита на граждани на трети страни да влязат незаконно на територията на България,  съобщиха от МВР.

Най-натоварена в миграционно отношение е българо-турската граница, където е над 99% от общия миграционен натиск на държавната граница.

Увеличението е с почти 24% в сравнение със същия период на 2022 г. (когато опитите са били към 137 200). През същия период са предотвратени повече от 500 опита на граждани на трети страни да преминат незаконно на вход гръцко-българската граница.

През първите 10 месеца на годината 1364 мигранти са задържани в граничната зона при нелегално влизане в страната, от тях 1304 - на българо-турската граница.

За този период за незаконно преминаване на границата на изход от страната са задържани 2172 граждани на трети страни. Най-натоварена на изход остава българо-сръбската граница, където са задържани 88% от тях.
Сред националностите на задържаните мигранти най-голям е броят на гражданите на Сирия, следвани от Афганистан, Мароко, Ирак, Турция и др. държави.

Общият брой на задържаните мигранти е 16 336. Благодарение на усилията на "Гранична полиция" и останалите полицейски структури, те са спрени по пътя им към Европа тази година.

През първите 10 месеца на годината са образувани 319 досъдебни производства с 311 обвиняеми за "каналджийство" (по чл. 280 и 281 от НК), което е с 12% повече в сравнение с миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: граничаримигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И да пишете тези пропагандни статии на австрийците не им пука!! Бе ген през крив макарон! Западняците не са балами та с няколко кампанийно арестувани бежанци да ви повярват. Няма начин!!
4
0
 
1
 
! Отговори
Gogo преди 5 месеца
Мм да,оградата на Далаверко върши работа
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЯСНО 24%НЯМАЛИ ПАРЕ СПРЕНИ 76% СИ ПЛАТИЛИ МИНАЛИ ОПСА
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре че няма как да измерят ръста на неспрените че тези 24% ще избледнеят. Аз искам да видя колко са депортираните обаче....
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И какво значение че са спрени ? Депортирани ли са ?