Седем мечки в Белица вече заспаха зимен сън

10 още са будни
15 ное 2023 23:15, Стела Стоянова
25
Седем мечки в Белица вече заспаха зимен сън
Снимка БГНЕС, архив

Седем мечки от общо 17 са заспали зимен сън в Парка за мечки край Белица, каза за БТА управителят му Димитър Иванов. Към момента водим седем мечки в хибернация – това е състоянието, което наричаме "зимен сън", обясни Иванов. Той каза, че се надява тази година повече да заспят, а ако може всички - ще е най-добре за мечките. Иванов посочи, че това е и мерило за качеството на живот в парка.

Управителят разказа, че има мечки, които лягат и не излизат през цялата зима, но има други, които излизат, лягат и пак излизат периодично. Естествено някои от мечките, по-младите, заспиват по-трудно, защото предпочитат да си играят навън. Други, които са по-възрастни и са с болести на възрастта, се хибернират много по-малко време, каза Иванов.

Влияние също оказват дъждовете и снеговете. Когато вали дъжд, земята не замръзва, а водата се просмуква в техните бърлоги, обясни управителя. Той каза, че един от големите успехи на Парка за мечките край Белица е, че по-голямата част от обитателите, са започнали да си копаят бърлоги, като в природата, и да заспиват зимен сън там. Преди това те ги оборудват с листа, за да им е топло през зимата, разказа Иванов.

Управителят добави, че от парка непрекъснато поощряват мечките да започнат да използват бърлоги, защото инстинкта трябва да се поддържа. Иванов обясни, че бърлогите, които са направени от мечките в парка, се използват многократни и то не само от една и съща мечка.

В Парка за мечки край Белица са започнали да правят малки къщички за слепи мечки или такива, които имат някакъв проблем. След това започнахме да вкопаваме тези къщички в склон и установихме, че доста добре работи, защото веднъж приютила се в тази малка къщичка, започва да копае, а преди това не е копала. И така продължава да копае навътре тунелче, като се получава истинска бърлога, разказа Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: мечкиБелицазимен сън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 5 месеца
Помаците у района спят от стотици години и няма сила която да ги събуди, освен камшика на агата.!.
11
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
На тия седемте им е писнало да чакат зимата и заспали. Другите 10 чакат.
10
8
 
0
 
! Отговори
Ловеца преди 5 месеца
Те ще спят а аз ще пека мечи лапи на жар
9
0
 
0
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 месеца
Нека спат мечоците, на мен эимата ми е любимия сеэон, и ще се движа яку
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
от 5 Казвайте що ми набихте минуси двете кавалченца??? Видяхте ли че на 8 годишния Нурмагомедов се бори с ей такова мече даже и може би по-голямо??? Видяхте ли вееее? Имате нет ве, тъъъпанари!
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако можеха и копейките от Възраждане, БСП, ИТН, и Руди гела да заспят един хубав зимен сън, за да не пречат...
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако дресираш мече от малко, като това на снимката, няма животно което да го надвие като стане голямо. Говоря за животните в България. Няма Вълк, няма Глиган( глиганът е по-силен от вълкът). Прави ги на мармалад мечката. Мече в двора си взимаш вместо куче. Това животно има десет сантиметра нокти. Порва те от раз с едно замахване и изтича всичко от теб. Не е нужно да те дави със зъби.
5
0
 
6
 
! Отговори
Сладури! преди 5 месеца
Това на снимката са малки мечета.
4
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-великият ММА боец за всички времена Хабиб Нурмагомедов на 8 годинки се бореше с едно ей такова мече на снимката. Непобеден остана. Преби и най-вече пребори всички най- големи опоненти в категорията му. Да се бориш от малък с мечка???! Те това е!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сладки мечета :) Дано намерят кой е убил майката на двете мечета и го осъдят
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Време е да завали сняг:).
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що и ние хората не можем да заспим зимен сън. А колко мечтая аз конкретно за това. Събуждам се края на март месец чак. Баси кефа. Не е честно Господи дето си ни сътворил. За мечките превилегии, за нас хората не? Аааа, не така, не такаааа..бай Господи!