Спекулациите в жилищния сектор се успокоиха и повишението на цените спря

Тенденцията е към търсене на по-големи апартаменти и къщи
4 яну 2024 18:55, Анисия Иванова
75
Спекулациите в жилищния сектор се успокоиха и повишението на цените спря
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За жилищния сектор 2023 г. се характеризира като успокояване на пазара след върховите му стойности през 2020 – 2021 г. Тенденцията започна още през 2022 г., когато ръстът на цените започна да се успокоява. Отчита се по-балансирано търсене с широко предлагане на различен тип жилищен продукт на пазара. Ценовите нива останаха доста стабилни почти без промяна. В някои сегменти, където пазарът е пренаситен, има възможност за корекция в цените в порядъка на 5-10%. Това заяви Явор Костов, управляващ партньор във фирма за бизнес имоти, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Според Костов пазарът остава на тези нива, защото има стабилно търсене от страна на потребителя, като се наблюдава среден и средно висок сегмент. В този сегмент се търси подмяна на текущо жилище с по-добро и по-голямо, което е стабилен двигател на търсене на пазара.

"Пазарът се успокои от гледна точка на спекулации в жилищния сектор – това стопира повишаването на цените. Няма намаляване на цените, защото лихвите все още са ниски в сравнение с тези в Европа.“

Виждаме тенденция на плавно покачване на лихвените нива и в България. У нас търговските банки реагират много плавно и плахо, тъй като са доста ликвидни в левове и са позитивно настроени към жилищния пазар. Той е балансиран предвид, че има търсене във всички сектори. Нашите очаквания за годината са, че лихвите плавно ще се повишат нагоре, но тенденцията при централните банки в Централна и Западна Европа е за стопиране на растежа на лихвите, коментира Костов.

"В този смисъл плавното повишаване в България ще срещне плавното понижение в Централна и Западна Европа, като лихвените нива няма да минат 4%. Оставайки под 4%, те ще бъдат стимулиращи да продължи пазарът да се развива в умерена и спокойна среда.“

Във връзка с намалението в строителната активност през 2023 г. Костов посочи, че се дължи на по-прагматичния поглед на инвеститорите в жилищния сектор – дали да стартират проекти, тъй като тенденцията в момента е към по-мащабни проекти.

По отношение на фокуса на инвеститорите Костов заяви, че тенденцията, която се наблюдава към по-мащабни жилищни проекти, осигурява цялостна по-добра жилищна среда. За търсенето на потребителите се затвърждава тенденцията към по-големи апартаменти и къщи, като се очаква тя да остане трайна на пазара. Основните рискове за сътресение на пазара според Костов са два – рязко повишение на лихвите и рязко повишение на незаетите хора в България, което да повлияе негативно и на търсенето, и на доходите на хората.

През 2023 г. в бизнес сегмента офис площите акумулираха постпандемичните ефекти от свиването на работните пространства, но същевременно се очерта много ясна тенденция към търсене на по-модерни офис пространства. Това насочи инвеститорите в този сектор към подобен тип сгради, отбеляза Костов.

За 2023 г. ритейл пазарът на търговски паркове се удвои. Очакваме тази тенденция с по-плавни темпове да продължи и през 2024 г. Пазарът в момента е около 500 хил. кв. м, а се очаква той да се увеличи с още 100-150 хил. кв. м. Тенденцията е за насищане на по-малки градове, които нямат достъп до по-модерна търговия и уплътняване на по-големите градове, където има възможност за такъв тип retail площи.

По отношение не цените на строителните материали Костов коментира, че се забелязва успокояване – дори връщане на част от строителните материали към предпандемичните стойности. Последните две-три години обаче, трудът се повиши, което води до по-голям строителен разход и конкуренция между вече изградени продукти на по-ниска стойност и новоизграждащи се на по-висока стойност – а това влияе на крайната наемна цена. И все пак не се очаква съществено повишение на разходите през тази година.

Целият разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
14
 
! Отговори
Мдаа преди 3 месеца
Това преведено означава че не вижда в скоро време да има пак покачване а даже намаление на цените. Който е искал е взел с кредит или в кеш, сделките вече са много малко и продължават да намаляват. Корекцията наближава все по бързо :-)
66
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тенденцията? Това какво означава драги Ново Пакистанци?
65
2
 
6
 
! Отговори
Ей, 66 преди 3 месеца
Много ангелчета ти се въртят в главата! Хапчетата и лягай! Не вмирисвай медията!
64
1
 
6
 
! Отговори
Движим Имот преди 3 месеца
До специалистите по НИ: радвайте се, че БГ е все още държавата на един много малък, но много *** народ, който, съвсем логично, си избира много прости, но меркантилни и продажни, управници, които да го яхат, *** с камшика и ***, когато им е кеф. За да им е кеф, освен всичко друго, те поддържат една изключително несправедлива данъчна система за таксуване на НИ. Не съм проверявал, но бас хващам, че и в най-пропадналата африканска дупка не е така.
63
15
 
7
 
! Отговори
едно ангелче ми каза преди 3 месеца
Децата в ученическа възраст ще бъдат настанени във военни лагери, където ще изучват военното дело и където ще им бъде постоянно напомнено, че трябва да мразят Русия и руснаците! Така ще им се промиват мозъците! Негодните за военна служба, както и старците и стариците ще бъдат принудително настанени в общежития (пансиони) от концлагерски тип и ще служат като жив щит на американското командване!
62
12
 
8
 
! Отговори
едно ангелче ми каза преди 3 месеца
Всички мъже и жени на възраст от 18 до 60 години ще бъдат мобилизирани на фази (5 на брой) и пратени на фронтовата линия. Малките деца (под 4 години) ще бъдат евакуирани в САЩ с аргуманта, че им се осигурява безопаността им. Там след като им бъде променена самоличността и им бъде издадено американско гражданство, ще бъдат продадени на хомо двойки, защото според американската конституция и те имат право да имат и отглеждат деца.
61
12
 
10
 
! Отговори
едно ангелче ми каза преди 3 месеца
Една вечер когато се приберете в собственото си жилище, пред входа ще ви чака човек във военна униформа с поставена лента на лявата ръка на която ще пише "ВП" (Военна Полиция)! Тя или той ще ви връчи повиквателна заповед с настъвления кога и къде трябва да бъдете и какво трябва да носите! Ще ви дадът 30 минути да си приберете личните вещи от вече бившето ваше жилище, защото то вече ще бъде собственост на американската армия!
60
9
 
10
 
! Отговори
едно ангелче ми каза преди 3 месеца
Да ви успокоя малко! Стопирането на икономиките и превръщането във фронтови държави се очаква да засегне следните държави: България, Румъния, Молдова, Полша, Латвия, Литва, Естония и Финландия! Чичо Сам просто ще жертва тези държави за да запази тези от втория ешалон. Би посегнал и на Унгария и Словакия, но те са неблагонадежни, защото не се управляват от васални правителства!
59
11
 
10
 
! Отговори
едно ангелче ми каза преди 3 месеца
Моето ангелче (AI) комуникира с други АИ-та през празниците и достигна до много интересна информация от АИ-то на пентагона! Ако си мислите, че сега сте окупирани, то изчакайте когато по късно през годината ви въведат военно положение и в София кацне командния състав на 5-ти американски корпус на морската пехота! Очаква се всички жилища в южните и източните части на столицата да бъдат саквестирани за нуждите на американската армия!
58
3
 
0
 
! Отговори
baby shark преди 3 месеца
До само да попитам :Защо очакваш нещо такова въобще да се случи?
57
8
 
10
 
! Отговори
само да попитам преди 3 месеца
Какво ще правите когато въведат военно положение, гарнирано със задължителна мобилизация и саквестиране на движимото и недвижимо имущество?
56
4
 
13
 
! Отговори
Купувайте само преди 3 месеца
Това, което ви е нужно. По възможност в стабилна некуромпирана от комунистите държава. Пари за жилище в Бг. са пари на вятъра. Софиянци бягат в провинцията, от провинцията стават софиянци. Какво ще стане, когато напиращата към столицата войнствена посредственост се осъзнае? Ей, хора, арабите бягат от война и не искат и да чуят за България! Децата ви ще ви съдят. Знаете ли колко е принадената точност в строителството?!
55
0
 
12
 
! Отговори
Голям смях! преди 3 месеца
Ей сега погледнах в един сайт за имоти да видя как вървят гаражите в София. Гледам 1350 ЕВРО за квадратен метър. хахаха Средна цена на обявите 31 000 Евро. Значи тия са готови!
54
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жилищата са надценени и то с над 50%, казаха го официално. Вече свършиха тези които ще се излъжат да дадат тези нереални цени. Всеки сам може да сметне колко излиза като цена един квадрат и как им режат главата.
53
4
 
5
 
! Отговори
baby shark преди 3 месеца
До 50. Не знам от къде са тия статистики, пак личен пример давам. Живях 3 години в Манхайм, апартамент 3 стаен около 250 000 евро, колкото излезна и моя в софия. Ама градовете не са за сравнение, едното столица, другия университетски град с 300 000 население. Това имам предвид
52
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Баш. Чакайте още малко да видите как ще скочат цените. Особено в кварталите дето още нямат канализация и асфалт. Там най много ще скочат.
51
6
 
6
 
! Отговори
baby shark преди 3 месеца
Ама защо да продавам бе хора, аз съм го взел за да живея там. Говоря попринцип каква е статистиката спрямо другите европейски столици. Най-елементарното нещо за сравняване при положение че идеята в ЕС е всичко да е що годе едно и също. Аз не казвам че на заплатите отиват тия цени, но това е истината. Пак казвам взех преди акт 14 на 1500 евро, скоро говорих със строителя и ми каза че почват нов обект на 1700 евро преди да има една лопата ударена в земята. Говоря с личен пример
50
1
 
15
 
! Отговори
А като върнат орките преди 3 месеца
Съвсееееем ще се упокои. Пълен покой!
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 46 1997 цените спаднаха и можеше да се купи тогава беше апартамента около 3000 $. Сега е 3 милиона $.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
baby shark, ами баш от западна Европа гледам и се чудя колко е скъпо в България.В момента и в Германия може да се купи по-изгодно и по-хубав имот от БГ.За Франция, Испания, Италия да не говорим.Ти си купил едно нещо в държава без институции и съдебна система, без инфраструткура, купил си и с много общо части, тоест на чисто квадрат ти излиза поне на 30 процента отгоре, тук цените са само на чиста жилищна площ и спекулантите препродавачи им се слага допълнително до 40 процента данък от печалба