ДСБ поиска Альоша в Пловдив да бъде премахнат до края на 2024 г.

Десните настояват за обновлението на пространството около паметника
631
ДСБ поиска Альоша в Пловдив да бъде премахнат до края на 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници от ДСБ - Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет  на Пловдив паметникът на Съветската армия "Альоша" да бъде преместен  до края на 2024 година.

В проекта на решение се предлага "Альоша" да бъде преместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около паметника. Общинските съветници изтъкват, че в момента това пространство е в занемарено състояние и че трябва да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града, предаде БНР.

"Паметникът "Альоша" се отличава силно от другите паметници в града ни със своя огромен ръст и мащаб. Това не е част от културната традиция и колективната памет на Пловдив - особено, ако го сравним с паметниците на бележитите български национални герои, участвали в национално-освободителните ни борби през XIX и XX век. Повечето останали паметници, барелефи или паметни плочи, макар и скромни по размер, носят много по-силно националния дух и култура", допълва Йоно Чепилски.

В доводите за решението се изтъква още, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 година от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност.   

Според ДСБ  премахването на паметника “Альоша” от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет на Пловдив за сесията на 17-ти януари, където ще бъде обсъдено. Ако то бъде прието, следва кметът на града Костадин Димитров да разпореди премахването на паметника до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


631
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
388
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 414 Какви фашисти ве минзухар? Тези ли които не изпращат и един български войник срещу русия? Същите, които си спасяват еврейте ли? Балък руски. Няма как да учите на история точно вие
387
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Бъргарка На който не му харесва България и историческата истина, да лови към русия
386
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Альоша е прогонил фашистите и е освободил концлагеристите от Освиенцим. А ти кой си, талибане? Ти си лъжлив жендар.
385
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много скоро и сърбите ще започнат да демонтират , особенно след издевателствата над доброволците - сърби .
384
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо Българите трябва да търпят паметниците на окупатори. Колко загинали руснак има по времето на втората световна в България. Кажете за тия където са се натровили с метилов алкохол. Руски мизерници
383
4
 
7
 
! Отговори
Бъргарка преди 4 месеца
На който не му харесват паметниците, националния празник, азбуката и историята на България иска да строи чужда държава на нашата Земя! Да се маха !
382
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 410 Русия не е България. Когато вдигнат над Москва паметник на Кан Аспарух, Васил Левски, Кирил и Методий, яла се обади русначе
381
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Талибаните от Сглобката ще разрушат държавата, защото е България е руски проект от 1978 година. Русия ги е откъснала от техния талибански и евроатлантически партньор Турция.
380
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 408 Кой е този альоша и с какво е заслужил да стърчи над главите на всички Българи? В русия колко Български паметници има?
379
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Промяната към талибанизъм и фашизъм е факт. Защо гласувате за мутри и талибани? Гласувайте за патриотичните леви партии. Не гласувайте за враговете на народа и рушителите на историята и миналото ни.
378
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Граф Николай Игнатиев, който пише с азбуката, която му подарихме, ни нарича племе, което трябва да е послушно оръдие на руската политика. Той повлиява за обесването, а не за затвор за Васил Левски, който иска българите сами да се освободим както гърците, румънците и сърбите. Левски предупреждава, че мнимите освободители ще ни заробят. Раковски: мъки чакат всеки българин, влязъл в железните нокти на Русия. Ботев: Русия с радикални средства се стреми да изтрие от лицето на земята българите.
377
7
 
1
 
! Отговори
ТТомов преди 4 месеца
След Одеса Русия взема и нашето Черноморие че руснаците преобладават тук а останалите българи правим народен съд на унищожителите на България.
376
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
две килца тротил му е цаката
375
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
флекса и да му пада главата
374
6
 
12
 
! Отговори
Пловдив преди 4 месеца
На който не му харесват паметниците, националния празник, дори езика, значи е объркал държавата. На Терминал 2 има светлинно табло с разписание за полети до много страни с хубави нац.празници, например: 4.07
373
0
 
0
 
! Отговори
@ к.400 преди 4 месеца
ДъРпаш, не ДъПаш. Много се извинявам
372
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен. Тая с демонтирането на паметниците е все едно да дъпаш тигъра за опашката. Двамата канадци като видят дебелия ще хванат самолета и ще избягат, Пеевски ще офейка при Ердоган в Турция, Мара - при мъжа си във Франция, , Ристо Иванов ще стане пак Бойкикев. Пожарникарят ще извади червената книжка и пръв ще поднесе на рашъните букет червени рози и карамфили. Ами вие къде ще бягате? Хем ***, хем прости, за нищо не ставате, На вас ви дай само да събаряте.
371
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе кoпейки вие и за *** щяхте да се събирате и да биете еврогеювете пък вие немаше никакви. Само у фесбук и по сайтовете лаете, меките китки либералчета ли ви изплашиха?
370
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Паметника няма да се мести ,който не му отърва да пътува към Брюксел. Може и към Киев. Аре вазировка.
369
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Майните и те се сетили да се правят като селяните от София на русофоби. Нали видяхте, че тези от голямото село след чудовищния гаф с яденето на *** и сърчицето на българското детенце от тортата на Коледа,Тодева я пазят трета седмица двама полицаи, а Трайчо Трайков се скри от хорските укори? Не ставайте варвари като ръководителите на софийското ПеПе и генералчето-прокурор! Дръжте се като българи, каквито сте и сега, а не майцепродавци като Пожарникаря, двамата канадци и Пеевски!