ДСБ поиска Альоша в Пловдив да бъде премахнат до края на 2024 г.

Десните настояват за обновлението на пространството около паметника
631
ДСБ поиска Альоша в Пловдив да бъде премахнат до края на 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници от ДСБ - Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет  на Пловдив паметникът на Съветската армия "Альоша" да бъде преместен  до края на 2024 година.

В проекта на решение се предлага "Альоша" да бъде преместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около паметника. Общинските съветници изтъкват, че в момента това пространство е в занемарено състояние и че трябва да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града, предаде БНР.

"Паметникът "Альоша" се отличава силно от другите паметници в града ни със своя огромен ръст и мащаб. Това не е част от културната традиция и колективната памет на Пловдив - особено, ако го сравним с паметниците на бележитите български национални герои, участвали в национално-освободителните ни борби през XIX и XX век. Повечето останали паметници, барелефи или паметни плочи, макар и скромни по размер, носят много по-силно националния дух и култура", допълва Йоно Чепилски.

В доводите за решението се изтъква още, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 година от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност.   

Според ДСБ  премахването на паметника “Альоша” от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет на Пловдив за сесията на 17-ти януари, където ще бъде обсъдено. Ако то бъде прието, следва кметът на града Костадин Димитров да разпореди премахването на паметника до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


631
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
408
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 421 от Берлин Обяснявам го като на *** . В България никога не е имало фашистки режим. НИКОГА. Ние си спасяваме Еврейте. Понял?
407
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А на Барак маймуня кога????
406
8
 
3
 
! Отговори
До 430 преди 4 месеца
Вие в Пловдив сте просто по-богати чобани и злобни селяци.
405
7
 
6
 
! Отговори
Националист преди 4 месеца
Не, Време е на мястото на окупаторските паметници да се сложат Български. Така харесва ли ви "патриоти"? Или вие си искате руските?
404
4
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 4 месеца
От гледна точка на Германия вие българите сте пр ости като Македонци които си променят историята от промиване на мозъка от чужда държава!Германия е била разбита на пух и прах но знае че трябва да запади Историята защото иначе тя се повтаря пак и пак!!
403
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Време е за паметник на Бъфало Бил Чичо Том и други цирни герой от САЩ
402
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе Пловдив да не е като софииските *** ,посегнете ли без референдум =ще се лети отвисоко .И без това нещо гърлата на софрата станаха много .Тъпите софианци живеят под сянката на езическата вещица тръгнали на нас да ни казват как да живеем .Някои маи забравя как мераците и на царя и на пещерняците бързо бързо отлетяха
401
2
 
8
 
! Отговори
До 421 от Берлин преди 4 месеца
Самов Берлин има 15 Паметника на Съветския войн! Най големия е точно на Бранденбургската Врата и включва 4 руски танка и две картечници! НИКОГА Германия няма да го бутне! Немците не виждат СССР като Окупатар а като Освободител от Хитлер и фашизма! ***!!
400
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 419 то на 3 нарт и русия капитулира пред България псв за справка
399
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пълно е с руски троляци тук, където се опитват да наложат русоробството като "патриотизъм". ***, не всички са чалгаджии и алкохолици, които се интересуват само от физиологическите си нужди.
398
5
 
4
 
! Отговори
Абе преди 4 месеца
До Анонимен414 Само Альоша ли е гонил фашистите? Нещо за "Дравската епопея"? Няма ли загинали българи? Или за да се подмазват на СССР са построили тези паметници? По времето в което са строени провеждани ли са референдуми за тях? Не, тогава се е действувало, както в Русия сега, който не е съгласен с решенията на партията изчезва!
397
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
като е история другари олгинци до паметника на савецката армия трябва да ходите по площад Бенито Мосолини а митрофанова да знае 4е посолството и е на улица Адолф хитлер 8 ФАКТИ
396
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не разбрахте ли, че подобни паметници се махат първо, защото им е минало времето, второ не им е мястото там.
395
4
 
8
 
! Отговори
Фашистите от ЕС преди 4 месеца
Ще рехабилитират още малко Хитлер като герой и борец за свободата срещу Русия!Нацизма се завърна в Европа и Украйна и ЕС го спонсорира!
394
2
 
6
 
! Отговори
джо преди 4 месеца
За да разрушиш историята миналото си е достатъчно двама *** и пульо да искат и това е достатъчно ли е .? За каква демокрация говорят тези варвари само терористите и талибаните някога разрушаваха паметниците . Сега" цивилизованите " Источни Европейски страни като Полша , Латвия, Естония , Литва и сега ние сме . Тези долни лицемерни продажници за да се харесат на Американският посол са готови не само те но и майка си ще предложат заради интереси те си . Това са долни нищожни същество недоразвити готови да лижат за...ника на всеки заради личните си интереси.
393
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 417 Колко паметници на Хитлер има в Германия? А в Европа? Нали е история...
392
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Талибане, има огромни паметници на Асеневци, Хан Аспарух, но те са на историческите им места в Търново, Шумен, Плиска. София е руски проект за столица и софийските еничари се срамуват от произхода си. София е руски проект, не се срамувайте. Столица сте на освободената от Русия България. Софиските талибани са като македонците, които искат да си строят фалшиви паметници, които нямат история.
391
4
 
6
 
! Отговори
До 415 преди 4 месеца
Историческата истина е че на 3 ти Март Русия освобождава България и България нямаше да я има без Русия! Но на краварите русофоци не им е угодна истопическата истина! Махайте се в САЩ ако ви дадат визи мехлйовци!
390
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 414 Руските талибани си мислят, че е живковото време на роби и са господари тук. Ловете за родината си. Вие не сте българи. Дойдехте на власт чрез преврат, така че няма как да се жалвате за законност. Както без референдуми вдигнахте тия окупаторски паметници и избихте над 30 000 хил. Българи, така ще си и заминете. Копейки жалки
389
4
 
6
 
! Отговори
До долния преди 4 месеца
Айде и Джамията в София и Хловдив да бутнем а? Нали и те са били окупатори? Или Посолството не е наредило ;)